• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mit tegyünk, ha tejallergiás a gyerek?

2010.02.01. /
Egyes szakértői vélemények szerint tévhit, hogy bizonyos ásványi anyagok, vitaminok csak tejjel juthatnak a szervezetbe. Teljes értékű táplálkozással pótolható a tejallergia miatti tejmegvonás hatása.

A tej élet, erő, egészség - hirdeti a tejipar az orvostudománnyal karöltve évtizedek óta. Ugyanakkor a tej a gyerekek közel egyharmadánál allergiát okoz. Ennek felismerése és a tejallergia létének elismerése talán azért esik olyan nehezünkre, mert mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy a tej nélkülözhetetlen része a csecsemők és kisgyerekek táplálékának.

Az anyatej valóban élet, erő és egészség a csecsemő számára. A tehéntej, a kecsketej vagy bármely más faj tejének fogyasztása azonban Földünknek csak viszonylag kis területén szokás. A csecsemők természetes tápláléka az anyatej, a kisgyerekeké pedig - az anyatej mellett és után - a felnőttek tápláléka. Jó esetben ez bőven tartalmazza a szükséges ásványi sókat, nyomelemeket, vitaminokat, így kalciumot is, kivéve, ha a nyugati civilizációban elterjedt finomított liszt, finomított cukor és egyéb finomított alapanyagból áll.

A teljes értékű táplálék - gyakorlatilag dédanyáink konyhája - még megfelelően táplált. A gabona ásványianyag-tartalma nagyon magas, zöldségekkel és gyümölcsökkel kiegészítve elegendő úgynevezett vitálanyagot szállít a szervezetnek.

Nem szükségesek a tejtermékek ahhoz, hogy kalcium vagy fehérje szükségletünket kielégítsük. A bioélelmiszerekre ez fokozottan igaz, mivel ásványi só-, vitamin- és nyomelem-tartalmuk messze felülmúlja a konvencionális élelmiszerekét.

A tehéntej a fajidegen fehérjék miatt a szervezet védekezését válthatja ki. A védekezés többféle formában nyilvánulhat meg: a leggyakoribb a kiütés, azaz ekcéma, de ingerlékenységet vagy hiperaktivitást is kiválthat, továbbá fertőző betegségek iránti fogékonyságot. A tejérzékeny gyerekek egy része feltűnően vékony, hasuk felpuffadt. A gyerekek gyakran szellemileg is kicsit le vannak maradva, de ha abbahagyják a tejivást, észrevehetően javul iskolai teljesítményük.

Az ekcéma néha már néhány hónapos korban megjelenik, ilyenkor a szervezet világosan jelzi, hogy valami nem stimmel a táplálékkal. A gyerekkori ekcéma leggyakoribb oka a tehéntej, ezért a tejet teljesen le kell venni az étlapról. Mivel többnyire nem konkrétan a tej, hanem a tejben lévő fehérje okozza a tüneteket, a tejjel együtt valamennyi tejterméket is szüneteltetni kell, azaz a sajtot, a túrót, a joghurtot, a kefirt.

 

Más állati fehérjével szemben is érzékennyé válhatunk

A szója szintén nem ajánlott - magas fehérjetartalma miatt ugyanolyan tüneteket válthat ki, mint a tej. A vaj, a tejföl és a tejszín megmaradhat a palettán, mivel ezek fehérjetartalma igen alacsony, és csak nagyon ritkán, különösen érzékeny gyerekeknél okoznak panaszokat. A vaj fehérjetartalma 0,5% közül mozog, a tejfölé és a tejszíné valamivel magasabb. Mindhármat a tej lefölözésével nyerik, tehát főleg zsiradékot tartalmaznak, nem kevés zsírban oldódó vitaminnal. Ezek a zsiradékok kifejezetten ajánlottak bőrbetegségben szenvedőknek, mert az A-, E- és D-vitaminok a hámszövet fejlődését segítik elő.

A tejtermékeken kívül többnyire a tojás, a hal és a hús fogyasztása sem ajánlott, mert a szervezet a testidegen állati fehérjével áll hadilábon függetlenül attól, hogy a tejben van-e vagy a virsliben.

Ha a bőrtünetek megjelenése után a kisgyerek nem hagyja abba a tejivást, további tünetként jelentkezhet a felsőlégúti megbetegedések iránti fogékonyság nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás, bronchitis, köhögés formájában. Más esetekben a tejallergia a bőrön egyáltalán nem okoz tünetet, hanem a gyakori felsőlégúti megbetegedések jelzik, hogy valami nem működik megfelelően.

 

Idővel kialakulhat a tejjel szembeni tolerancia 

Azt, hogy a gyermekorvosok és a sebészek gyakran indokolatlan esetekben is késztetést éreznek a mandulák eltávolítására, jól illusztrálja egy kísérlet. Gyermekorvosok egy csoportját felkérték, hogy vizsgáljanak meg 1000 gyermeket - az orvosok 611 esetben mandulaműtétet javasoltak. A maradék 389 gyermeket ezután egy másik gyermekorvosokból álló csoporthoz vitték, akik azt tanácsolták, hogy 174 gyereknek vegyék ki a manduláját. Az eredeti 1000 fős mintából ily módon hátramaradt 215 gyermeket egy harmadik csoport gyermekorvos vizsgálta meg, akik újabb 89 esetben javasoltak mandulaműtétet.

A tejallergiás gyerekek orr- és torokmandulája duzzadt, gyakran csak a szájukon át tudnak levegőt venni, mintha mindig náthásak lennének. A torok- és orrmandulák tulajdonképpen nyirokszervek, a nyirokrendszer részei, elsődleges helyei a szervezet védekező tevékenységének. Mivel a mandulák felfogják a gyermek torkába kerülő baktériumokat, elkerülhetetlen, hogy megfertőződjenek, megduzzadjanak és begyulladjanak. Ha a mandulákat eltávolítják, a gyermek elveszíti a védelem első állomását a fertőzésekkel szemben. - írja dr. Robert Mendelsohn amerikai gyermekorvos Gyermekorvos nélkül című gyermekgyógyászati tanácsadójában.

 

„Régóta úgy gondolom, a Teremtő talán egyetlen hibája az volt, hogy a mandulákat olyan helyre teremtette, ahol könnyen elérheti őket a sebészkés" - írja dr. Mendelsohn. Ha a gyerekek nem isznak tejet, és nem esznek tejterméket, a mandulák egy év alatt vissza tudnak fejlődni normális méretekre.

A tejallergia, a tej és az egyéb állati eredetű fehérjét tartalmazó élelmiszerek iránti érzékenység idővel javulhat. Az azonban mindig az adott gyerektől függ, hogy a diéta betartásának hatására a későbbiekben szervezete mennyire tudja tolerálni a tejet, a sajtot, a tojást és egyebeket. Lesznek, akik teljesen kinövik a tejallergiát, míg mások például a sajtra nem reagálnak allergiás tünetekkel, de a tojásra igen.

 

A szerző egészségtanácsadó, a Kétezeregy Kiadó vezetője.

Kép [cc] bitzelt

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében