• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mit takarnak a tojásokon található jelzések?

2016.03.23. /

A tojásokon különböző kódok találhatók, amelyek jelölik a tartás körülményeit, a származási országot és még számos információt. Nézzük, mit is jelentenek pontosan ezek a kódok.

Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – Uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni. A tojásokra pecsételt ún. regisztrációs szám mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, amely a következőket jelenti:

0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód

 

A NÉBIH oldalán egy részletes és közérhető leírás található arról, hogy pontosan mit takar a jelölés, ami itt elérhető, valamint az itt is látható infógrafika segítségével értelmezhetjük, milyen tojást is készülünk megvásárolni.

 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeállított egy listát a jelenleg is működő közösségi gazdaságok, dobozrendszerek és bevásárlóközösségekről, a lista itt található illetve ajánljuk a YouTyúkot is, mint friss házitojás beszerzései lehetőségét.

Képek forrása: NÉBIH, www.pixabay.com

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében