fbpx

| Cziczelszky Judit

Mire figyeljünk lekvárvásárlásánál?

Ha nem a házi lekvár mellett döntünk, érdemes tudnunk, hogy mi is található a bolti termékekben. A hozzáadott anyagok ugyanis nem minden esetben ártalmatlanok. Mi mit jelent a címkén?

Korábbi
cikkünkben
megpróbáltunk tiszta vizet önteni a pohárba, és megnéztük, hogy
mit is takar valójában a lekvár, íz, dzsem, zselé és marmelád elnevezés. Az
alábbiakban azt vesszük szemügyre, hogy a gyümölcstartalmon kívül mire érdemes
még figyelni, ha ilyen terméket vásárolunk.

 

Hozzáadott cukor

A fehér cukor helyettesíthető mézzel, melasszal vagy
barnacukorral – erre elvileg a termék megnevezésében utalni kell. A gyakorlat
azonban azt mutatja, hogy ez az információ inkább az összetevőlistából derül ki
(„Mézes csipkebogyólekvár” például van, de mondjuk „Barnacukros baracklekvár”
már nem igazán).

A hozzáadott cukor mennyiségére vonatkozóan a lekvároknál a
szilvalekvár esetében 10%-nál húzták meg a felső határt, az úgynevezett
„cukrozott szilvalekvárnál” ez kitolódik 30%-ig. Tehát ha egy terméken az
utóbbi elnevezés olvasható, tudhatjuk, hogy 10%-nál nagyobb, de 30%-nál kisebb
hozzáadott cukortartalma.

Egyéb készítményeknél nem adtak meg ilyen szigorú határt,
viszont a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni a termék összes
cukortartalmát (ami nem azonos a hozzáadott cukortartalommal!), mégpedig
grammban, 100 gramm késztermékre vonatkoztatva. Aki tehát az egészségesebb
alternatívákat keresi – alacsony cukortartalmút, mézeset, barnacukrosat –
minden esetben nézze át tüzetesen a csomagolást!

 

Citromsav (E330)

Az élelmiszeriparban savanyítószerként és antioxidánsként
használják. Az emberi szervezet is előállítja az energiatermelés köztes
termékeként, veszélytelennek számít. A kérdéses termékcsoportnál azonban nem
árt figyelni rá, mivel ezekben a készítményekben a sav jelenléte a legtöbbször
igen magas cukortartalommal párosul, a két tényező együtt pedig könnyen
fogszuvasodáshoz vezethet.

Emiatt is érdemes azokat a változatokat keresni, amelyek a citromsav mellett
legalább hozzáadott cukrot nem tartalmaznak (a gyümölcsöknek általában amúgy is
magas a cukortartalmuk), és persze mértékkel fogyasztani ezekből a
nyalánkságokból.

 

Tartósítószerek

Kén-dioxid (E220)

Az egyik legelterjedtebb és legősibb (már az ókori
Egyiptomban is használták) adalékanyagok egyike. Az emberek többsége számára
veszélytelen, mivel a szervezetben egy enzim gondoskodik a gyors lebontásáról.
Azoknál viszont, akiknél nincs elegendő az utóbbiból, émelygés, hányás,
hasmenés, fejfájás jelentkezhet a hatására. Asztmás betegeknél rohamot válthat
ki.

A lekvárok és ízek esetében a kénessav (vízben oldott kén-dioxid) mennyiségét
100mg/kg-ban maximalizálták, kivéve a vegyes gyümölcsízeket, ezeknél a határ
300mg/kg. Extra dzsemben és extra zselében a kén-dioxid nem lehet több 10
mg/kg-nál, dzsemben, zselében és marmeládban 50 mg/kg-nál.

Ha a szóban forgó kategóriákba tartozó termék maradék kéndioxid-tartalma
meghaladja a 30mg/kg-ot, fel kell tüntetni az összetevők között,
tömegszázalékban megadva. Például: „kén-dioxid-tartalom …% (m/m)”.

 

Na-benzoát (E211)

A lekvárfélékben, dzsemekben és zselékben széles körben
használt, hivatalosan jelenleg biztonságos adaléknak nyilvánított anyag körül
az utóbbi időben egyre sűrűsödnek a kérdőjelek. Amellett, hogy az asztmában
szenvedő, illetve a szalicilsavra és származékaira érzékeny embereknél
bizonyítottan allergiás tüneteket okozhat, a jelek szerint sokkal komolyabb
veszélyeket is rejthet.

Amerikai kutatók már a ’90-es évek elején rájöttek, hogy képes
az aszkorbinsavval (E300)
reakcióba lépni, amelynek nyomán erősen rákkeltő hatású benzol keletkezik
melléktermékként. A kutatók szerint ugyanez igaz az E211 mellett az E210 (benzoesav), az E212 (kálium-benzoát) és
az E213 (kalcium-benzoát)
adalékokra.

Vonatkozó szabályozás ennek ellenére a mai napig nem
született. Nekünk, fogyasztóknak kell tehát figyelnünk az összetevőlistát. Amennyiben
egy termékben mindkét adalékanyagot megtaláljuk – ami sajnos a lekvároknál és
társaiknál gyakran előfordul -, tegyük vissza a polcra!

A Sheffieldi Egyetem öregedéskutatással foglalkozó
professzora, Peter Piper 1999 óta vizsgálja a nátrium-benzoát hatásait. Állítása
szerint
az anyag önmagában is rendkívül veszélyes, mert olyan mértékben
károsítja a sejtek energiaellátásáért felelős mitokondriumok DNS-ét, hogy
egyszerűen „kiüti” azokat. Ez pedig májzsugort, Parkinson-kórt és egyéb
idegrendszeri betegségeket okoz, és általánosságban az egész öregedési folyamat
visszavezethető rá.

A Southamptoni Egyetem kutatói, Jim Stevenson professzor és
kollégái pedig azt találták,
hogy egyes ételfestékek (E102,
E104, E110, E122, E124, E129) nátrium-benzoáttal
együtt gyermekeknél hiperaktivitást és tanulási nehézségeket okozhatnak.

 

Sűrítőanyagok

Az optimális állag beállítására használják őket, lekvárokban
és zselékben is megtalálhatók.

A szóban forgó gyümölcskészítményekben felhasználható
sűrítőanyagok közül leginkább a vörös tengeri moszatból nyert karragén (E407)
kérdéses.

Állatkísérletekben kimutatták, hogy befolyásolhatja a sejtek
immunműködését, gyomorfekélyt és rákot okozhat, továbbá fennáll a gyanú, hogy
egyes embereknél allergiás reakciókat válthat ki. A kutatások jelenleg is
folynak. A negatív hatásokat a lebontott karragének esetében figyelték meg,
ezért az EU érvényben lévő irányelve
alapján az élelmiszerekbe kerülő karragént nem szabad hidrolizálni vagy más
kémiai eljárással lebontani.

 

Kép [cc] erix
marylise

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás