fbpx

| Markovics Vera

Mire figyeljünk illóolaj vásárláskor?

Egyre többen használnak illóolajat aromaterápiára és levegőillatosításra, de azzal már kevesen vannak tisztában, mire figyeljenek ezeknél a termékeknél. Vásárláskor nem árt néhány aranyszabályt szem előtt tartani.

Szeretjük a kellemes illatokat. Ezt a gyártók is nagyon jól tudják, mert amit csak lehet, illatosítanak, aromásítanak. Akár akarjuk akár nem, ételeinket, italainkat szintetikus, természetazonos íz anyagokkal teszik „élvezhetőbbé”. Tisztálkodó szereinket, kozmetikumainkat vegyészek kreálta utánzatokkal illatosítják, leszoktatva bennünket a tiszta, természetes ízekről, illatokról. Ugyanakkor a parfümök, aromaanyagok a legnagyobb allergének közé tartoznak.

A valódi növényi kivonatok, illóolajok jóval többre képesek mesterséges rokonaiknál. Nemcsak másként illatosítanak és ízesítenek, de a betegségek megelőzésében is széles területen lehetne támaszkodni rájuk, ha jobban ismernénk a használatukat.

Igaz, nincs könnyű helyzetben a vásárló, ugyanis a kereskedelmi forgalomban kapható illóolajok közül nehéz kiválasztani a természetes eredetűt, a valóban jó minőségűt. Az árak terén akár három-négyszeres eltérés is tapasztalható a különböző cégek azonos nevű, de egyáltalán nem biztos, hogy azonos minőségű (töménységű, tisztaságú) illóolajai között. A szigorúbb minősítésnek megfelelő termékeknél a különbség nyilvánvalóan az árban is érvényesül, bár önmagában az ár még nem jelent garanciát a jó minőségre. 

A levendula illóolaj internetes árai:

Aromax:         776 Ft/10 ml
Naturland:     900 Ft/10 ml
Naturol:         610 Ft /10 ml
Panarom:      csak tanfolyamot végzetteknek árusít (egy viszonteladó 5000 Ft /10 ml áron kínálja az interneten)
Primavera:    1860 Ft/5 ml (ellenőrzött biotermesztésből)
Silvestris:        870 Ft/15 ml (a honlapjukon közzétett információk alapján Biokontroll minősítésük van, de nem derül ki, hogy ez konkrétan mely termékekre vonatkozik)
Tihanyi:           780 Ft/12 ml

 

Kontroll nélkül

Amióta 2008 végén a Gyógynövénykutató Intézet ellenőrző, minősítő jogköre megszűnt (mert már gyártóként üzemel), igen nagy a káosz az illóolajok frontján, gyakorlatilag nincs minősítő szervezet. Szomorú, de valamennyi megkérdezett szakértő így látja a helyzetet (Dr. Móréné, Horkai Edit, az OÉTI kozmetikai osztályának vezetője, Dr. Kininczi Márta, a Gyógynövénykutató Intézet főmunkatársa, Dr. Babulka Péter gyógynövény szakértő).

A legfőbb gondot az jelenti, hogy gyógyhatásuk ellenére az illóolajok kozmetikumként kerülnek forgalomba, a cégek maguk vizsgálják, vagy vizsgáltatják be termékeiket.

Az illóolajokra jellemző értékeket a Gyógyszerkönyv rögzíti (habár ez ma már nem kötelező, vannak gyártók, akik saját bevallásuk szerint ez alapján készítik termékeiket). A gyógyszerkönyvi minőségű illóolajaknál – ilyen jelzésűek még az Aromaxnál vásárolhatók – a fő hatóanyagoknak előírt százalékos arányban kell szerepelniük. Ezeket Dr. Babulka Péter a gyógynövények ismert szakértője szerint megfelelő hígításban, bátran alkalmazhatjuk egészségvédő céllal (pl. masszírozáshoz, inhaláláshoz, kozmetikumokban, helyiségek levegőjének fertőtlenítésére).

Hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a nem így minősített illóolajok között ne lehetne jót találni.

Cikkünk második részét itt olvashatjátok: Az illóolajok veszélyesek is lehetnek

Hiányos tájékoztatás

A fejlettebb nyugati országokban (Franciaország, Belgium, Németország) a biogazdaságból, illetve nem szennyezett helyről gyűjtött növényekből nyert, 100%-ban természetes illóolajokat tartják csúcsminőségűnek. Csakhogy az illóolajok minőségét még nagyon sok minden befolyásolja, amit képtelenség feltüntetni az üvegecskéken. A fontosabb hatóanyagok meglétét ugyanis alapvetően meghatározza a talaj, a napsütéses órák száma, a betakarítás, a feldolgozás, a tárolás ideje és módja. 

A natúrkozmetikai minősítésű német termékek címkéjén (vagy a mellékelt cédulán) a következő adatokat tüntetik fel (ez példa értékű lehetne más gyártóknak is):

Magyar név: pl. eukaliptusz
Latin név: pl. Eukalyptus radiata
Tisztasági fok: 100% természetes,
Kinyerési mód: pl. desztilláció, préselés, alkoholos kivonás megnevezve, hogy a növény melyik részéből történt (pl. levél)   
Mennyiség: 5 ml
Származási hely: pl. Ausztrália
Milyen gazdálkodásból származik: pl. biogazdálkodásból
Illat: friss, füves
Fő hatások: pl. frissítő, tisztító
Illat-típus: fejillat (azonnal érezhető erős illat)
Felhasználható: pl. illatosításra
Cég neve, címe, internetes címe, telefonja
Azonosítószám
Illóolajat minősítő szervezet neve
(ha minősítették)
Figyelemfelhívás környezet- és egészségkárosító veszélyre, használattal kapcsolatos elővigyázatosságra.
Engedélyszámok
Felhasználhatóság ideje

Az üvegeken illetve a dobozokban található cédulákon a minőség szempontjából szerepelhetne még, hogy hányadik lepárlású a termék. Ha nem 100%-ban természetes alapanyagból készült, tartalmaz-e szintetikus kiegészítőket. Hasznos információ lenne a felhasználó számára, hogy oldószerrel vonták-e ki az illóolajat, mert az, bár ruhák és helyiségek illatosítására alkalmas lehet, bőrápolásra nem megfelelő.

Mivel a hamisítás, a félrevezetés ezen a területen is elterjedt, aki jó minőségű, nemcsak illatosításra való olajat szeretne, a legbiztosabb, ha minősített terméket keres (pl. DEMETER, NATRUE), vagy ha ott vásárol, ahol minősítő bizonylatot is fel tudnak mutatni. Figyeljünk a forgalmazó cégre is!

Érdemes megnézni, hogy milyen egyéb termékekkel kereskednek, és azok mennyire felelnek meg a természetes anyagokból készült kozmetikumokkal szembeni alapvető elvárásoknak, ez ugyanis jelzés értékű lehet a gyártó illóolaj termékeire nézve is. Elgondolkodtató, ha ugyanannak a gyártó/forgalmazónak a masszázsolajnál a bázisolaj paraffinolajból készült, ez ugyanis ellentmond a natúrkozmetikumokat minősítők előírásainak.

 

A cikk a KvVM Zöld Forrás támogatásával valósult meg.

Kép [cc] tsitika  

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás