• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Minden második európai túlsúlyos

2007.11.14. /
Minden második európai ember túlsúlyos, s minden ötödik kórosan kövér, ám világjelenségről van szó, amelynek két fő oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya – hívták fel a figyelmet a gasztroenterológusok európai tanácskozásán.

A túlsúlyos emberek átlagban háromszor-négyszer gyakrabban és intenzívebben szenvednek depressziótól és szorongástól, mint normális súlyú polgártársaik. Nehezebben kapnak állást, az orvosok gyakran nem kezelik őket elég körültekintően, és többnyire rosszul érzik magukat a bőrükben - mutattak rá a múlt héten Párizsban tartott tudományos tanácskozás résztvevői.

Azok, akiknek sikerült lefogyniuk, általában nagy mentális változáson mennek keresztül, és hatalmas lelki nyomástól szabadulnak meg, sőt - mint a kutatóknak többen megvallották - inkább veszítenék el valamelyik végtagjukat vagy a szemük világát, mint hogy újból elhízzanak.

A kövérség nemcsak számos betegség kialakulásához járul hozzá az infarktustól a rákig, de a várható életkort, amint azt többször kimutatták, önmagában is drámaian megrövidíti. Túlsúlyos nőknél például a stroke kockázata 75%-al magasabb; túlsúlyos férfiaknál a rák veszélye 33%-al magasabb; az epekő előfordulása pedig kétszer-háromszor gyakoribb elhízott nőknél.

Az elhízás két legfőbb oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya, de van két másik meghatározó tényező is, az egyik a szervezet genetikai hajlama, hogy minél több kalóriát raktározzon el az ínséges időkre, csakhogy erre a civilizált világban már nincs szükség. A másik az étkezések felgyorsulása, akár otthon, akár munkahelyen, de főként a gyorséttermekben.

Az elhízottság gyógyítása, azaz a szakszerű fogyasztás rendkívül komplex művelet, amelyhez a pszichológiai kezelés is hozzátartozik, s legalább egy éven át kell tartania folyamatos orvosi felügyelet alatt - hangsúlyozták többek közt a konferencián.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében