fbpx

| Tudatos Vásárló

Milyen a jó fagylalt?

Már javában tart a fagylalt szezon, ezért most egy kis segítséget nyújtunk, abban, hogy a hűsítő finomság valóban élményt szerezzen. 

A fagylalt tejből, tejszínből, ízesítő anyagokból (cukor, glükóz-fruktóz szirup gyümölcssűrítmények vagy méz) és tojássárgájából készül, amennyiben főzött fagylaltról beszélünk. Ezeket a neves cukrászdákban és kézműves fagylaltozókban találjuk meg.

Az ipari fagylalt, amely többnyire üzemekben készül, nem tartalmaz tojássárgáját és tejszínt sem, legfeljebb azok porított változatát. A gyártó a kész fagylaltot hűtőkocsival, eldobható tégelyben szállítja ki a megrendelőnek, akinek csak a megfelelő hőmérséklet betartására van gondja. Ipari fagyival találkozhatunk lépten-nyomon az alkalmi árusító helyeken és kis kávézókban, általában 200 forint körüli áron.

A kisebb cukrászdák és kávézók, ha rendelkeznek célgéppel maguk készítik a fagylaltjukat fagylaltporok segítségével.  

A főzött gyümölcs fagyi a legtöbbször gyümölcspüré vagy gyümölcs koncentrátum hozzáadásával készül, amely cseppet sem rontja a belőlük készült finomságok minőségét.

A két klasszikus a csoki és a vanília, akkor igazán finom, ha jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét és igazi vaníliát használnak a készítéshez.

Tipp: Ha igazán jó minőségű és ízletes fagylaltot szeretnél, válaszd a természetes és minőségi alapanyagokból készülő főzött fagylaltokat, amelyeket a neves cukrászdákban, kávéházakban és a kézműves fagylaltozókban biztosan megtalálsz. A kategória legjobbjai gombóconként 300-500 forintos áron kelletik magukat, ám az ízélmény és a kellemes környezet megéri a befektetést.

 

Az emulgeáló-szerek használatát semmi nem tiltja, de ezeket próbáljuk kerülni. A legtöbbször az olcsó pálmazsírral vagy margarinnal találkozhatunk, korábban előszeretettel használták a jilk nevű emulgeátort is. A nagyipari előállítású termékek tartalmazhatnak ilyen állományjavító szereket.

A fagylaltok ízesítésénél csak a fantázia szab határt. Nagyon divatosak a kézműves fagylaltok, ezek kifejezetten jó minőségű alapanyagokból készülnek természetes hozzávalókból. A naturálistól az egészen extrém ízesítésig terjed a paletta: virágízű (rózsa, levendula) vagy akár sajtízű fagylaltokat is kóstolhatunk.

 

Ízlése válogatja

Az állagbeli ízlés teljesen szubjektív. Van, aki a hagyományos irányvonalat szereti, a legtöbb főzött fagyi ilyen, ezért a cukrászok ezt tekintik az igazi fagylaltnak. A krémes állag a jó minőségű alapanyagok használatával és helyes gyártástechnológia betartásával könnyen elérhető.

Az olaszos fagylalt (gelato) sokak által ismert és kedvelt, ezek mára már könnyen előállítható főzés nélküli alapanyagokból készülnek, fagylaltgépek segítségével.

A gyümölcs fagyi vizesebb, tömörebb állagú a sűrítmények miatt, ezeknél előfordulhatnak nem kívánatos nagyobb jégkristályok is, amely hatására romlik a késztermék állaga.

 

Beszédes szinek

Az igazán jó minőségű fagylaltok sem ételfestéket, sem egyéb adalékanyagot nem tartalmaznak, ezeket a termékeket a neves cukrászdák és kézműves fagyizók kínálatában találjuk meg. Fogyasztóként nincs könnyű dolgunk, hiszen rákérdezésre, nem biztos, hogy bevallják, mi van benne, de bízhatunk a szemünkben: ha nagyon harsány színű a fagyi, valószínűleg nem csak a gyümölcstől lett olyan.

A porokból készülő termékek esetében találkozhatunk élelmiszer-színezékkel. Az előregyártott tégelyes fagylaltok is tartalmaznak színező anyagokat és egyéb adalékokat.

 

Kép: wisegeek, funpop

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás