fbpx

| E-szem Alapítvány

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mi lehet a mézben?

Keserű méz? Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 2007 márciusában 45 boltokban forgalmazott „mézet” vizsgáltatott meg. Kiderült, a megvizsgált minta 40%-a hamisított volt.

 

A hamisított méznek egészségügyileg káros hatása nincs, persze a lerontott beltartalmú méztől nem is várhatóak azok a kedvező hatások, amelyek a jó minőségű mézet jellemzik. A mézelőírás egyébként Magyarországon a legszigorúbb és itt a legjobb minőségű a méz. Ezért tüntettek a csatlakozáskor a termelők Brüsszelben, mert mások rosszabb minőségűt hozhatnak Magyarországra.

Mit tehet az egyes fogyasztó? Ha lehet, vásároljon közvetlenül a termelőtől, akinek a szemébe lehet nézni és elbeszélgetni a mézről. Az elhivatott méhészek nem szoktak zsiványkodni. A bolti méz általában feldolgozókon keresztül jut a polcra. A piacon többnyire 3-4 „gyártó” terméke található, holott termelő van vagy húszezer. A túl olcsó méz mindig gyanús!

Évek óta hallani, hogy az áruházak olcsóbban árusítják a mézet, mint amennyiért a termelők eladják. Mivel a méz esetében az élelmiszertörvény (http://www.omgk.hu/ELELM/ 1/132001110.pdf) a kiszerelésen kívül semmiféle utólagos módosítást nem enged meg, ez a tény felettébb meglepő. A napokban ismertté vált mézhamisítási hírek kapcsán érdemes áttekinteni, hogy miért és mi kerül bele a mézbe.

Itt is mint az összes élelmiszerterméknél kialakult az ismert rókafogta csuka helyzet. Fogyasztó: szeretnék olcsón finom, jó minőségű, nem kristályosodó mézet kapni.
Kereskedő: olyan mézet forgalmazok és rendelek a termelőtől, amit megvesznek tőlem. Ezért attól rendelek, aki legolcsóbban szállítja az általam meghatározott minőségű mézet.
Termelő: Olyat szállítok, amilyet rendelnek tőlem, az igényt pedig „meg kell oldani”, különben tönkemegyek.

Ennek az ördögi körnek az eredménye a mostani botrány.

Idegen cukrok kerülhetnek a méhek útján is a mézbe, mivel ők alapvetően a mézet nem nekünk, hanem maguknak gyűjtik, hogy azokban az időszakokban, amikor nem jutnak élelemhez (virágporhoz) legyen mit enniük. Mivel a mézet elvesszük tőlük, valamit adni kell helyette. Ez a valami rendszerint különféle cukrokból álló méhtakarmány, aminek egy része átkerülhet a mézbe. Emiatt bizonyos mennyiségű idegen cukrot a szabvány is megenged.

Mivel a hatóságok a szabvány alapján vizsgálják a mézet, bizonyos termelők, feldolgozók megkísérelhetik a méz beltartalmi mutatóit ehhez igazítani, főleg, ha így lehetőséget kapnak olcsóbb cukrok alkalmazására. Nyilván, ha egy valaki elkezdi az olcsósítást, a becsületes versenyhátrányba kerül. Nemcsak az ár miatt, hanem mert bizonyos cukrok hozzáadása csökkenti a méz ikrásodási hajlamát is.

Az ilyen csekély mértékű „hamisítás” esetén még a hatóság is tehetetlen, mert a termék határértéken belül van. Mint az aktuális botrány is mutatja, a gyártók itt nem álltak meg. Igaz, ez a fajta hamisítás nem jár egészségügyi kockázattal, de egyértelműen a fogyasztók becsapását jelenti.

A mézbe a következő cukrokat keverhetik:
• Kristálycukor
• Gyümölcscukor
• Szőlőcukor
• Glükóz-fruktóz szirup
– és persze, ha került a mézbe cukor, akkor kell mellé még egy kis víz is.

Ezek a cukrok szinte minden esetben kimutathatóak laboratóriumi módszerekkel, de ha ügyes a hamisító, a fogyasztó nem veszi észre, hogy becsapták.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás