fbpx

| Tudatos Vásárló

„A mi kukacos almánknak sokkal jobb az íze, mint a februári epernek!”

Nem csak a töppedő ökolábnyom miatt felejthetetlen az Ökokör, hanem a változatos közösségi élmények miatt is. Cikkünkben bekukucskálhatsz a csoporttalálkozók izgalmas világa. Ha tetszik, most csatlakozhatsz.

 

Takarékossági tippeket hozott 1926-ból a jó könyvtáros

A pápai Ökokör csoportvezetője, elképesztő lelkesedéssel vetette bele magát az Ökokörbe. Egy csoportnál meg sem állt, mindjárt kettőt indított. A másik csoportjával Döbröntén találkozik. A pápai csoporttalálkozók helyszíne a városi könyvtár, így értelemszerűen a csoportból nem hiányozhat egy jó könyvtáros sem. Egy jó könyvtáros pedig szinte bármikor talál igazi kincseket. A háztartási pénzügyek témakörnél a pápai takarékpénztár gyerekeknek szóló, 1926-ban kiadott betét-könyvecskéjét ismertette meg a csoporttal, melyben a takarékosság tízparancsolata szerepelt. A legtöbb pontja ma is megállja a helyét. 

 
A takarékosság tízparancsolata (1926)
1.Dolgozz és keress.
2.Élj beosztással.
3.Jegyezd a kiadásaidat és vesd össze bevételeiddel.
4.Tartózkodj a felesleges kiadásoktól.
5.Tégy félre nem várt kiadásokra.
6. Szerezz takarékbetétkönyvet.
7.Juttass másoknak is.
8. Szeresd otthonod és törekedjél családi házat szerezni
9.Gondolj öreg napjaidra.
10.A takarékosság hazafiasság.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Sós Mari

Beetetés – van aki így készül az első csoporttalálkozóra

 

 

Kosta bácsi a nünükéknél

Kreatív csoportnevekben nincs hiány. Miskolcon a Zöldülő nünükék járnak össze hetente, és osztják meg egymással a tudásukat. Nem ritka, hogy vendéget hívnak. Januárban például Kosta bácsi, azaz  Gancsev Nikolov Koszta volt a vendégük.  Koszta bácsi elmúlt 80 éves, s még az elmúlt évben is veteményezett, így a Miskolc környéki bolgárkertészet múltjáról teljes körűen tudott beszélni.

Fotó – F.Nagy ZSuzsa

Érdeklődő hallgatók Kosta bácsi körül – a bolgárkertészet Miskolcon

 

 

Ökobabák Esztergomban

Esztergomi csoportvezetőnk számára egy csupa kismamából és kúszó-mászó babából álló csoporttal indult a történet két éve. Őt még csoporttagként megfertőzte az Ökokör, majd csoportvezetőként is kipróbálta magát. Mivel az ÖkoBaba csoportja nagy sikerélmény volt számára, és legalább annyira pozitív élmény a résztvevők számára, most arra vállalkozott, hogy lehetőséget nyújt az utcájában lakóknak arra, hogy megismerjék egymást. Ugyanis habár szinte mindannyian kb. 100 méteres körzeten belül laknak, eddig csak látásból ismerték egymást. Még csak az elején tartanak, de úgy tűnik a résztvevők lelkesedése határtalan.

 

Fotó: Tanka László

Öko Mamák Papák

 

Szaloncukor, sajt, bogyók

Elképesztően széles tárháza van annak, hogy milyen sokféleképpen tudják feldolgozni az élelmiszer témát az Ökokörösök. Úgy tűnik ez az alfája és az omegája az Ökokör találkozóknak. Szerencsére nasizni, finom falatokat kipróbálni akkor is lehet, ha az ember épp a vízről vagy hulladékról beszélget, így mondhatni az élelmiszer téma jelen van az egész Ökokör alatt. A döbröntei csoportban sem volt ez másképp: a közeledő karácsony apropóján házi szaloncukrot készített a csoport, de egy külön találkozót szenteltek a sajtkészítésnek és a „humánus” csipkebogyó/ áfonyaszedő bemutatásának is.

Fotó: Sós Mari

Készül a szaloncukor

Fotó: Sós Mari

… és a sajt

 

 

Gyerekek is elkezdhetik

Habár az Ökokör programunk elsősorban felnőtteknek, önálló háztartással rendelkezőknek szól, 2010 óta immár másodszor volt szerencsénk találkozni olyan lelkes pedagógussal, aki iskolásokkal próbálta ki az Ökokört. Két éve Balatonlellén volt egy nagyon kedves iskolás csoportunk, most a szögligeti suliban dolgozzák fel a különböző témaköröket a helyi tanárnő segítségével. Természetesen itt sem hiányozhat a kézműveskedés, karácsony előtt mézeskalácsot készített a csoport zömében a faluból származó alapanyagból.

 

 

Fotó: Virókné Fodor Bernadett

Akcióban az iskolások

 

 

A gyerekek mondták ki az igazságot

Az élelmiszer téma feldolgozása falusi helyszínről lévén szó különösen érdekes volt. „A témafelelős gyerekek meséltek a többi gyereknek arról, hogy mik is azok az élelmiszer adalék anyagok és miket tartalmaznak a gyorséttermi ételek. Elmondták nekünk, milyen szerencsések vagyunk, hogy itt, falun mindenkinek van kertje és nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt meg tudnak termelni a családok maguknak. Ez az előadás azért volt különösen fontos, mert a falun élő gyerekek számára a város látogatása mindig nagy élmény, általában csak a csillogást látják, a gyorséttermek menüi pedig igazi különlegességnek számítanak. Most viszont a „színfalak” mögé tekintve megérthették, hogy az igazi érték tulajdonképpen itt van, kézzelfogható közelségben. A gyerekek maguk fogalmazták meg a végkövetkeztetést: „A mi kukacos almánknak sokkal jobb az íze, mint a februári epernek!”

 

 

Te is hasonló sikerélményre vágysz? Szeretnéd színesíteni a közösségetek életét Ökokörrel? Várunk a következő csoportvezető képzésen januárban vagy februárban. Jelentkezés és regisztráció itt.

 

 

CELLS 527167-LLP-1-2012-1-HU-GRUNDTVIG-GMP – This project has been funded with support from the European Commission. Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez

 

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás