fbpx

| Tudatos Vásárló

A mi karácsonyunk

Mindenki másképp csinálja, egy mégis közös olvasói történeteinkben: egyszerű ötletekkel varázsolták egyedivé a karácsonyt. A Te ötleteidet is várjuk: hogyan szerzed vissza az ünnep varázsát? Mivel teszed egyedivé és személyessé az ajándékozást?

Mit csináljunk a csomagolóanyagokkal? – Zsolt

Szerintem az ajándékokat be kell csomagolni. A csomagolásnak esztétikai értéke van, és ha boltban vásárolt, vagyis nem saját magunk által készített ajándékot adunk, akkor a csomagolás kitalálásán és megvalósításán keresztül vihetünk némi kreativitást és egyéniséget az ajándékba (már ha a csomagolás maga nem előre gyártott). Ráadásul minden darabot külön be kell csomagolni, ez alapszabály: sokkal izgalmasabb öt kis ajándékot bontogatni, mint egy nagyot. A csomagolás ugyanis arra is szolgál, hogy fokozza az izgalmat és az örömöt – az ajándék már a kezemben van, de még nem tudom, hogy mi az. Igen ám, de a csomagolás révén – különösen karácsonykor – rengeteg hulladék keletkezik. Erre a problémára mi a következőket találtuk ki. Először is, anyagában és terjedelmében is egyszerű, de ízléses csomagolásra törekszünk: a csiribiri, színes, műanyag cuccok helyett természetes alapanyagúra, például papírra, ami végső esetben mehet a többi papírral a szelektív gyűjtőtartályba. Másodszor, óvatosan bontjuk ki a kapott ajándékokat (ezzel csak nő az izgalom!), a csomagolásokat gondosan megőrizzük és újrahasználjuk. Ha a barátok, rokonok ismerik ezt a hóbortunkat, nem fognak megbotránkozni a kissé viseltes, de azért ízléses csomagoláson. Harmadszor, pár éve azt találtuk ki a párommal, hogy a karácsonyi ajándékokat letakartuk egy terítővel, és az alá benyúlva kellett egyenként kiszedni őket. Egyet ő vett ki, egyet én. Ugyan ez sem tökéletes megoldás, de mégis: az ajándékozás izgalma megvolt, csomagolási hulladék viszont egyáltalán nem keletkezett…

A szaloncukor – Lilla

A karácsonyi ajándékbeszerzés mélypontja sokunknál akkor jelentkezik, amikor „csak valami apróságot” szeretnénk még venni. Valami kis kedveset a barátnőknek, valami aranyosat a rokonoknak, amikor vendégségbe hívnak. Vagy csak nem akarunk üres kézzel beállítani az utókarácsonyi-előszilveszteri baráti összejövetelekre. A karácsonyi fogyasztó ilyenkor vetemedik a legértelmetlenebb pénzköltésre: a kütyük, mütyürkék, giccsek és első látásra viccesnek kinéző felesleges borzalmak közötti válogatás meglehetősen reménytelen és lehangoló.

Régóta úgy gondolom, hogy az ünnepekben a készülődés a legjobb, és ezt az időszakot örömmel és lelkesen is meg lehet élni – már ha hagyjuk. Vagy tudatosan úgy alakítjuk, hogy élvezetet okozzon.

Valahogy így jutottam el két évvel ezelőtt a házi-kézi szaloncukor gondolatáig. Barátnőm azonnal vevő volt az ötletre, ő a piacon kezdett szombat reggel, én a sarki ABC-ben. Délelőtt már úgy nézett ki a konyha, mint egy kis cukrászüzem: illatozott ott dió, mandula, mazsola, étcsokoládé, aszalt szilva, narancshéj meg egy kis rum is – minden, ami a jó hangulathoz kell. Karamellizáltunk, bonbont gyúrtunk, csokiba mártogattunk. Délutánra minden csokimasszában úszott, a hűtőt ki kellett pakolni, hogy beférjen a sok száradó csokicsoda. Nem tagadom, megvolt a selejtarány, de valahogy az sem veszett kárba.

A csomagoláshoz külön alkalmat kerítettünk, mert az sem volt hagyományos: többen megkérdezték tőlem a méteráru-boltban, hogy miféle fellépőt tervezek varrni magamnak a számtalan különböző színű, mintegy 20-20 centi széles organzacsíkokból. „Szaloncukrot csomagolok”- így én. Gyönyörűen mutat ugyanis az organza a fényes papíron, vékony rézdróttal összefogva. Benne pedig a csábító csokoládé. A csoki aztán elfogy, a csomagolás pedig eltehető.

Idén már kész manufaktúra gyűlik össze nálunk: lesz sok zene, vidámság, csokoládé-méz-fahéj-illat, színes fényekben úszó papírok és textilek – de ezek csak kellékek. Az ünnepi hangulatot mi magunk teremtjük.

Készülődés a gyerekekkel – Ildikó

Gyakran érezzük úgy, hogy ünnepeink kiüresednek, főleg, ha csak egy-két naptól várjuk, hogy elhozzák a teljesség érzését. Legtöbbször nem is a beteljesedés jelenti a legnagyobb örömet, hanem a várakozás, a készülés rejti magában a szépséget. Ezt élhetjük meg karácsony előtt, adventkor is, ha már hetekkel korábban ünneplőbe öltöztetjük a szívünket. Persze nem úgy, hogy vásárlási láz vesz erőt rajtunk, jól lefárasztjuk magunkat az üzletről üzletre járással, sütéssel, főzéssel, takarítással. Inkább arra gondolok, hogy a kapcsolatok erősítésének, a bensőségesség ápolásának idejévé tehetjük a készülődés heteit.

Gyerekekkel titokzatos perceket lehet megélni a meleg szobában, gyertyafény mellett készítgetett meglepetésekkel, mások örömét keresve. A közösen sütött, díszítgetett mézeskalácsok illata, az angyali csilingeléssel tarkított karácsonyi énekek felejthetetlenül vésik belénk a karácsony bűvös hangulatát, boldogságát. De felnőttként is részünk lehet az ünnep meghittségében: az egymás felé megtett lépésekben, társakra éhezők meglátogatásában,  ajándékok készítésében, melyeknek értékét nem az áruk, hanem a személyességük, az elkészítésükre szánt idő szabják meg. 

A karácsony ideje a hétköznapi életből elkülönített, különleges rendeltetésű idő. Érdemes néhány percet arra szánni, hogy átgondoljuk, mivel töltjük. Engedjük-e magunkat sodorni az árral, hagyjuk-e magunkat elcsábítani a csillogó kirakatoktól, a mindig bővülő kínálattól, vagy különlegesebb utat választunk, ami ugyan több fantáziát, szeretet kíván, de igazi ünneppé teszi az ünnepet.

Az alábbi történeteket  pedig a  www.buynothingchristmas.com –ról szemezgettünk:

Élménykuponok – Sally és John

Férjemtől, Johntól egy kuponkönyvet kaptam ajándékba. A kuponokat év végéig kellett felhasználni. Mire válthattam be őket? Lábmasszázsra, forró italra, amikor kérem. A hosszú, nyugodt séta és a közös fotók nézegetése is a különlegesek közé tartoztak. Képzelhetitek az örömöt, amit a színes rajzokat és az icipici „hirdetéseket” nézegetve éreztem! Ha igazi, értékesen eltöltött időre vágysz, a közös élmények kuponkönyvének ötlete a mi hozzájárulásunk a te karácsonyodhoz.

Zűrzavarcsere – Yvonne

A barátaimmal mindig zűrzavarcserét szervezünk. Következőképp zajlik. Mindenki elhozza azokat a tárgyait, ruháit, könyveit, dísztárgyait vagy játékait, amikre már nincs szüksége. Ezeket mind kitesszük egy nagy asztalra vagy a földre, és mindenki kiválasztja, ami a legjobban tetszik neki (pénz nem cserél gazdát). A végén újra átnézzük, ami megmaradt. Ha senkinek sem kellenek, akkor valamilyen jótékonysági intézmények adjuk. Általában három-négy nagy zsák telik meg a jótékony célra szánt tárgyakkal.”

Amihez ragaszkodsz – Claire

Egy bámulatos ajándékötlet, amiről egy spirituális fegyelemről szóló Richard Foster- könyvben olvastam, hogy valakinek egy olyan dolgodat adod oda, amiről azt mondta, nagyon tetszik neki. Látnod kéne az illető arckifejezését, amikor megkapja ezt az ajándékot – olyannyira váratlan ez a mi tulajdonközpontú kultúránkban.

További ötleteket meríthetsz a tudatosvasarlo.hu 2004-es karácsonyi ötletlistájából. Várjuk a Te ötleteidet is, itt a cikk allatt megírhatod nekünk és a többi olvasónak, Te mivel teszed egyedivé a karácsonyt!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás