fbpx
sütőtök mire jó mi fán terem

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Sütőtök

A tökfélék családjába tartozó sütőtök rokona az uborka és a cukkini. Sokféle alakban és színben terem. A gőzölgő, felszínén cukorcseppeket forraló tökhús az őszi-koratéli esték elmaradhatatlan része. A sütőtök azonban sok egyéb hasznosításra is alkalmas. Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recepttel!

A mai Guatemala és Mexikó területéről származó sütőtököt az emberiség legalább hétezer éve fogyasztja: igaz, eleinte csupán a magját kedvelték. Az ősi tök húsa ugyanis élvezhetetlenül keserű volt. A héjat darabokra vágták, megszárították, és fekhelyet szőttek belőle.

A későbbiekben a tök az egész amerikai földrészen elterjedt, és édesebb húsú fajták alakultak ki. Fogyasztását szeplő és kígyómarás ellen javasolták.

Hozzánk spanyol és portugál felfedezők révén került. Napjainkban az Antarktisz kivételével valamennyi földrészen termesztik. A legjelentősebb sütőtök termesztő országok Kína, Japán, Románia és Törökország.

Élettani hatások

✓  A sütőtök remek forrása az összetett szénhidrátoknak (természetes cukrok és keményítő), valamint az emésztőrendszer tisztításában annyira fontos rostoknak. Ezzel pedig nagymértékben hozzájárul egyes rákbetegségek  (pl. vastagbélrák) megelőzéséhez.

✓  A sütőtök 90%-a víz, a fennmaradó szárazanyagtartalom gazdag káliumban, niacinban (B3 vitamin), vasban, mangánban és karotinoidokban. Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz. A béta-karotin A-vitaminná alakulva elősegíti a bőr és a látószervek egészségét, erősíti a csontokat. A vörös színű festékanyag csökkenti a tüdőrák és a szívroham kialakulásának esélyét, védi az érfalakat, valamint ízületi panaszok esetén is hatásos. Egyes kutatások szerint a karotinoidok csökkentik a vércukor-szintet.

✓  A sütőtök B6, C-, és E-vitaminnal és fólsavval gazdagítja étrendünket, csökkenti a vérnyomást. A tökmag magas fehérjetartalma révén fontos táplálékunk. Zsírsav-összetétele különösen értékessé teszi.

A három nővér

Az amerikai indiánok együtt termesztettek három, egymást mind a szántóföldön, mind az étrendben remekül kiegészítő növényt, innen ered az elnevezés is: a három nővér. Először elvetették a kukoricát, majd a futóbabot és a tököt. A kukoricára felfutó babot nem kell karózni, nitrogént köt meg a talajban, amelyet a másik két növény hasznosít. A tök árnyékolja a talajt, megtartja benne a vizet és védi a kukorica sekély gyökérzetét.

Vásárlás és tárolás

Kisebb, méretéhez képest nehéz, foltoktól és sérülésektől mentes sütőtököt válasszunk, olyat, melyen legalább kétujjnyi szárat hagytak.

A fényes felület, hacsak a tök nem a hosszú tárolás érdekében lett beviaszolva, általában a korai szedés jele. Az ilyen tök sajnos nem áll el sokáig, és az íze sem kellően érett.

Az ép héjú tök hűvös, 10-15oC-os sötét, száraz helyen tárolva 2-4 hónapig is eláll. Ha a hibás foltot kivágjuk, a vágási felületet növényi olajjal lekezeljük, akkor meghosszabbíthatjuk a tárolási időt. A felvágott tök a nagy páratartalom miatt hűtőszekrényben csupán 1-2 napig tárolható.

Konyhai tudnivalók

A héj, a hús, a magok, sőt még az illatos virág is ehető. A hímivarú virágokat elkészíthetjük olajban dinsztelve spagettivel, esetleg párizsiasan kisütve.

Egyes fajták, mint a díszes turbántök hámozása kifejezetten nehéz lehet. Erős késsel, baltával vágjuk fel: így könnyebben hámozhatjuk. Előfőzés után akár fagyasztható is.

A magvakat meg is süthetjük.

A tök semleges-édeskés ízéhez jól megy a fokhagyma, a gyömbér, a fahéj, a bazsalikom, a petrezselyem vagy a koriandermag.

mi fán terem sütőtök miért jó

5 elemes recept

Sütőtökcurry

  • 2 személyre
  • vegán
  • Előkészítési idő: 10 perc, főzési idő: 20 perc

Ha nincs sütőtököd éppen, akkor készülhet édesburgonyából vagy répából is. A zöld leveles zöldség nagyon feldobja, de ha éppen nem találsz spenótot, leveles kelt vagy mángoldot, akkor sok zöldfűszerrel is feldobhatod helyette. Többféleképpen tálalhatod, amihez adtam ötleteket a recept végén.

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 közepes hagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj, esetleg tisztított vaj
  • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 3 vékony szelet gyömbér, felaprítva
  • ½ teáskanál szárított kurkuma
  • csili ízlés szerint
  • 40 dkg sütőtök, megtisztítva és kockákra vágva
  • 10 dkg leveles kel vagy spenót vagy mángold
  • ¼ szerecsendió, frissen lereszelve
  • 2 dl kókusztej
  • Tálaláshoz: zöldfűszerek – petrezselyemzöld, koriander remek választás
  • Ízesítéshez: 1-2 kanál citromlé

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a hagymát, sózd meg, és kavargatva pirítsd üvegesre a hagymát közepesen magas lángon 4-5 perc alatt.
  2. Keverd hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a kurkumát.
  3. Tedd hozzá a sütőtököt (vagy bármilyen zöldséget), és öntsd fel 1 dl vízzel. Fedő alatt 10 perc alatt párold puhára a zöldségeket.
  4. Öntsd fel kókusztejjel, tedd bele a szerecsendiót, keverd hozzá a leveles kelt, spenótot vagy mángoldot.
  5. Ízesítsd sóval, ha szükségesnek találod.

Tálalás

Köretként is nagyon izgalmas, de egy kevés alaplével felhúzva akár levest is varázsolhatsz belőle.

Ha főételként tartalmasabbra szeretnéd készíteni, főzhetsz bele vöröslencsét, piríthatsz bele tofut, halat vagy csirkemellet.

Egy nagyobb adagot is készíthetsz belőle, és másnap tálalhatod új köntösben.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptek

Molnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Hagyományos sütőtök-krémleves

melegítő hatású leves 4 személyre

Hozzávalók

  • 600g sütőtök, meghámozva, kockára vágva
  • 4 ek tejföl
  • só, babérlevél, borsikafű
  • zellerlevél, apróra összevágva

Elkészítés

  1. Az ízlés szerint fűszerezett tököt puhára főzzük.
  2. Burgonyatörővel majdnem teljesen krémesre törjük, majd a tányérba tett kanálnyi tejfölre szedjük a levest. Pirított zsemlekockával kínáljuk.

Csokoládés sütőtökmuffin

Hozzávalók

a száraz részhez:

  • 3dl simaliszt
  • 1dl cukor vagy méz
  • 1kk sütőpor
  • csipetnyi só
  • fahéj, őrölt szerencsendió, szegfűszeg

a nedves részhez:

  • 2dl pürésített nyers sütőtök
  • 1 tojás
  • 1,5dl tej
  • 0,6dl olaj
  • 1,5dkg csokoládé gömbök vagy forgácsok
  • 0,5dkg pekándió vagy földimogyoró durvára vágva

Elkészítés

  1. Nagy tálban keverjük össze a nedves rész hozzávalóit.
  2. Fokozatosan dolgozzuk hozzá a száraz elemeket, óvatosan adjuk hozzá a csokoládét.
  3. Adagoljuk zsiradékkal kikent kilisztezett vagy muffinpapírral bélelt sütőformába. Tetejét hintsük meg magvakkal.
  4. Előforrósított sütőben 20-25 percig süssük.

Termesztési tanácsok

Napos, szélvédett helyet válasszunk. A tök tápanyag-, víz-, terület-, és melegigényes növény. Már egyetlen bokor is elfoglalhat akár 4-5 m2 helyet. Ültethetjük kukorica, bab, káposztafélék mellé.

Az előző év őszén kijuttatott szerves trágyát, vagy komposztot gazdag terméssel viszonozza.

Március végén ismét gazdagíthatjuk a talajt, ekkor már csak komposzttal. Ekkortájt kezdjük el a palántanevelést.

Kertészek tapasztalják, hogy egyes fajták nőivarú virágot csak a függőleges szárakon fejlesztenek, ezért érdemes lelógatni, vagy felfuttatni a tököt. Palántáit leghamarabb április végén érdemes fal, erősebb kerítés, vagy komposzthalom mellé ültetni. Ez utóbbinál a tápanyagellátás részben megoldottnak tekinthető.

A palántákat gyakran öntözzük, figyelve arra, hogy a víz a talajra jusson és sohasem a növény levelére. Ezzel előzhetjük meg a gombás betegségek kialakulását.

A gyomok ellen szerencsére csak egy darabig kell talajtakarással, vagy óvatos kapálással védekeznünk – a későbbiekben a levelek beárnyékolják a talajt.

A kései, augusztus végefelé képződő virágokat mind szedjük le, hogy a növény a már meglevő termések kifejlesztésére fordíthassa figyelmét. A földön fekvő termések alá, a romlás megakadályozására helyezzünk deszkát. A szedésérett tök indája száraz, a kocsány fás.

Képek:5 Elemes Étrend, freepik.com


A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás