fbpx
spárga idénynövény

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Spárga

A tavasz beköszöntének csalhatatlan jele a lila, zöld, halványsárga vagy fehér, csokorba kötött spárga megjelenése. A spárga igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is. Hogyan vásároljunk és tároljuk? Mit főzzünk belőle? Új 5 elemes recept!

A liliomfélék családjába tartozó évelő spárga legközelebbi rokonai a hagymafélék. A friss hajtásokat május elejétől-közepétől élvezhetjük néhány rövid héten át. Sokoldalúan felhasználható és igen egészséges. Termesztése munkaigényes, ezért viszonylag drága – nemhiába nevezték régebben a királyok ételének.

A gyógyító spárga

✓ A spárga gyógyhatását már a régebbi korok is elismerték. A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. Ízületek és idegi problémák esetén is használták.

✓ A spárga igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát.

✓ Vitaminjai közül kiemelkedő a C-, E-, A-, K- valamint többféle B-vitamin tartalma is. Fogyasztása várandós anyáknak is javasolt.

✓ Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. Hatékony vízhajtó. Fogyasztása húgyúti fertőzések esetén is előnyös. Eltávolítja az ízületekben lerakódó húgysavköveket.

✓ Segíti a vér sav-lúg egyensúlyának helyreállítását, tisztítja a vért, s ily módon a bőrünket is. Hatékony lehet ekcéma ellen is. Nyomelem-tartalma révén elősegíti belső elválasztású mirigyeink működését. Kedvező hatású a szívműködésre, a májra és a hasnyálmirigyre. Fogyasztása idegrendszeri problémák esetén is javasolt.

Idénynövény adatbázis

A spárga második illata

Elfogyasztását követően egyes kéntartalmú vegyületei lebomlanak, és hamarosan megjelennek a vizeletben. A jellegzetes „illattal” először találkozók megnyugtatására: a folyamat természetes és egészséges. Nem minden ember szervezete képes azonban erre a bontásra, s nem minden ember érzékeli a jelenséggel együtt járó sajátos illatot sem.

Hogyan vásároljuk, hogyan tároljuk?

  • Az egészen friss spárga lédús, nyomásra levet enged. A száraz tapintású, könnyű csomagok régebbi szedést, szálkás, fonnyadt sípokat sejtetnek.
  • Előnyös hatásait elsősorban nyersen fejti ki. Ezt 1-2 síp, illetve kevéske spárgalé elfogyasztásával oldhatjuk meg.
  • Lehetőleg használjuk fel a vásárlás napján.
  • Hűtőszekrényben nedves ruhába csavartan 2-3 napig tárolhatjuk.

Hogyan használjuk fel?

  • Először is vágjuk le az alsó, fásabb részeket.
  • A sípok tisztításához használhatunk burgonyahámozót.
  • A felső, puhább részeket, különösen a zöld spárgánál, legtöbbször elegendő csak megmosni, hámozni nem kell.
  • Díszítéshez, salátába általában a spárga hegyét használjuk, a többi részt más ételekbe tehetjük.
  • Nyers fogyasztáshoz készítsünk belőle levet, melyet ízesítsünk más zöldségféle (pl. paradicsom, uborka) levével.
  • Ha a recept előfőzést ír, ízének és illatának megőrzése érdekében forrásban levő, enyhén sós vízbe, lehetőleg állítva helyezzük a sípokat, így azok nem fognak eltörni. A szín megőrzése érdekében adjunk pár csepp citromlevet, vagy ecetet hozzá. A főzőlevet leves készítéséhez, rizsfőzéshez használhatjuk.

5elemes.napsarga.pad.thai.spárgaval

5 elemes recept

  • 4 személyre
  • Előkészítési idő: 15 perc + 10 perc
  • főzés, párolás
  • gluténmentes, tejmentes

Napsárga pad thai

Ez a zöldséges rizstészta egy igazi színkavalkád: napsárga rizstészta, zöld spárga vagy szárzeller, zöldfűszerek. Ha vajban párolt retket is teszel bele, akkor még piros is lesz benne. Próbáld ki, mert a kurkumától olyan elképesztően színes gyönyörűség lesz belőle, hogy tényleg megéri a kurkumát rááldozni.

Hozzávalók:

20 dkg rizstészta (szélesmetélt)

1,5 evőkanál kurkuma

Szósz

6 evőkanál szójaszósz

1 egész citrom frissen facsart leve

Ízesítés, zöldségek

20 dkg tofu, kézzel szétmorzsolva

10 dkg törökmogyoró (vagy mandula, napraforgómag), megpirítva, késsel felaprítva

25 dkg szárzeller, 1-2 cm-es darabokra vágva / zöld spárga, a fás végei letörve, 4-5 cm-es darabokra vágva

2 tojás, villával felverve

3 szál újhagyma, apróra vágva

2 evőkanál olívaolaj

A tálaláshoz:

2 lime / 1 citrom cikkekre vágva

8 dkg csíra vagy/és felaprított zöldfűszer (petrezselyemzöld vagy koriander)

Elkészítés:

1. Készítsd elő az összes hozzávalót: 

  • a tofut morzsold össze, 
  • verd fel a tojást, 
  • vágd fel a zöldséget, 
  • pirítsd meg száraz serpenyőben a törökmogyorót, és késsel aprítsd fel,
  • vágd fel az újhagymát

2. Keverd ki a szószt: a szójaszószt keverd össze a citromlével.

3. A rizstésztát öntsd fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi, és keverd bele a 1,5 evőkanál kurkumát, és áztasd így 5-10 percig. Akkor szűrd csak le, amikor elkészültél az összes többi hozzávalóval.

4. Az olívaolajban lefedve párold meg a spárgát vagy szárzellert 5 perc alatt, keverd hozzá az újhagymát, pirítsd tovább kevergetve 2 percig, majd tedd félre.

5. Ugyanebben a serpenyőben kevergetve süsd meg a tojást, majd tedd félre.

6. Kevés olajon pirítsd meg a tofut 5 perc alatt.

7. Az összes hozzávalót keverd össze a serpenyőben: a tofut, a tojást, a spárgát/szárzellert, a szószt, és keverd hozzá a rizstésztát.

Tálalás

Keverd hozzá a zöldfűszereket és/vagy csírát, szórd meg a mogyoróval (napraforgómaggal vagy mandulával).

Tálald cikkekre vágott lime-mal vagy citrommal.

Bármilyen más zöldséggel tálalhatod. 

Használhatod a sárgára pácolt tésztádat levesbetétként is.

Molnár Klára 5 elemes étrend szezinális helyi élelmiszer receptekMolnár Klára a Hagyományos Kínai Gyógyítás táplálkozási szakértőjeként az étkezési irányzatok útvesztőjében kalauzolja el mindazokat, akik egészségük megőrzésére, gyógyulásra, jó emésztésre, megújulásra vágynak.

Az 5 Elemes Étrend oldalon recepteket, életmódtanácsokat oszt meg férjével. Az irányelveket a kínai orvoslás adja, a receptek, alapanyagok és az étrend szezonális és helyi alapanyagokból áll össze – érdekesen, izgalmasan, színesen.

További receptek

Sült spárga

Elkészítés:

  1. A tisztított spárgát olajjal bekenjük, majd egészen kevés cukorral megszórjuk.
  2. Hőálló üvegedényben 220 fokon 15 perc alatt készre sütjük. Ezalatt megpuhul, de roppanós marad.

Nagyszerű alapanyag salátához, tésztás, szezámmagos ételekhez, de sült húshoz, sonkához is remek körítés.

Egyszerű tojásos spárgasaláta

Elkészítés:

  1. A megfelelően előkészített spárgát enyhén ecetes, sós vízben megfőzzük-pároljuk, majd darabokra vágjuk.
  2. Főtt tojás darabkákkal és kevés olajjal óvatosan összekeverjük.
  3. Fokhagymás tejfölös öntettel leöntve tálaljuk.

Spárgafogyasztás a múltban

A spárga Közép- és Dél-Európában, Észak-Afrikában és Kis Ázsiában őshonos. Nevét a görögöktől kapta, akik a friss hajtásokat ízük, állaguk és étrendi hatásuk miatt előszeretettel fogyasztották. Termesztésbe először az egyiptomiak vették, a rómaiak pedig annyira nagy becsben tartották, hogy külön spárgaszállító flottát tartottak fent a nemes növény szállítására. Augustus császár a gyorsan elvégezhető feladatokra a „kevesebb időt igényel, mint a spárga megfőzése” kifejezést alkalmazta.

A nedvdús hajtásokat a rómaiak jegeléssel, illetve szárítással tartósították. A szárítás ismert volt az amerikai indiánok körében is, akik egészségügyi megfontolásból tették ezt: a száraz éghajlatú, vízben szegény területeken különösen fontos volt, hogy rendelkezésükre álljon egy hatékony vizelethajtó szer.

A növény a középkorban kissé feledésbe merült, majd újjáéledt: XIV. Lajos udvarában elnyerte a „zöldségek királya” címet. A francia király különleges üvegházakat építtetett, hogy egész évben hozzájuthasson kedvenc csemegéjéhez.

Manapság a spárga világszerte ismert és használt zöldség. Kínában édességet készítenek belőle; Európában és Észak-Amerika-szerte kedvelt táplálék.

Termesztési tanácsok

A spárga éveken át ugyanazt helyet foglalja el, tehát körültekintően válasszunk! A viszonylag laza, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Pangóvizes területen ne termesszük! A szárazságot elviseli, de az öntözést meghálálja.

A földalatti növényrészekkel terjedő gyomokkal (pl. tarackbúza) fertőzött talajon a termesztés sikere erősen kétséges. Napsütötte helyen erősebb és egyenesebb sípokat fejleszt.

Kerüljük a hagyma és a fokhagyma közelségét. Remekül megfér viszont az akár talajtakarásként is odatelepített salátával, uborkával, paradicsommal.

Termesztése előtt gazdagítsuk a talajt érett komposzttal és ha szükséges, nagy káliumtartalmú fahamuval.

Ássunk ki egy megfelelő méretű gödröt és abba helyezzük el a spárga gyökérdarabkáit, majd locsoljuk be.

Az első két év során a gyomlálás, óvatos talajlazítás és komposzt-visszapótlás a feladatunk. A ritkásan jelentkező hajtásokat novemberben a földig levágjuk. A harmadik évtől kezdve számíthatunk komolyabb termésre, amelynek mennyisége a tizedik évtől fokozatosan visszaesik.

A szedés során minden értékes méretű sípot szedjünk le, mert ezzel a föld alatti rizómát erősítjük.

A több éves állományban fellép a spárgarozsda és a fuzárium. Ezeket a betegségeket a károsodott sípok eltávolításával mérsékelhetünk. A gondok részben elkerülhetőek ellenálló fajtákkal és a növény igényeinek megfelelő környezet kiválasztásával.

Az idősebb hajtásvégeken és érett bogyókon megtalálható spárgabogár idővel a fiatalabb, fogyasztásra alkalmas részeket is megtámadja. Célszerű a jelenlétét figyelni, és az idősebb részeket a tenyészidőszak végeztével eltávolítani.

Képek: 5 elemes étrend/ canva.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás