fbpx
idénynövény helyi élelmiszer kelbimbó

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Kelbimbó

A káposztafélék családjába tartozó kelbimbó közeli rokona a karfiol és a karalábé. Jól tűri a fagyokat. Októbertől márciusig szedhető, illetve kapható. Néha szárával együtt találkozhatunk vele. Színe a világoszöldtől a vörösig terjed. Íze jellegzetes. Mit főzzünk belőle? Mitől egészséges? Hogyan vásároljuk? Receptek.

Aprócska káposzta Kínából

A kelbimbó Kínából származik. Európában a tizenharmadik században jelent meg Brüsszel környékén. Ekkor már árusították a helyi piacon. Sok európai nyelven brüsszeli káposztácska vagy bimbó, illetve káposztabimbó néven ismeretes. Népszerűsége lassan növekedett, Európa többi részére csak a XVIII. században jutott el.

Egyes vélemények szerint a kelkáposzta mutációjával jött létre ugyanazon a módon, ahogyan a szokásos méretű kelkáposztán is kis bimbók fejlődnek, ha a talajban hagyott növényről eltávolítjuk a központi fejet.

Az értékes kelbimbó

✓ A bimbós kel valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványi anyag tartalma (mangán, vas, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi.

✓ Sok benne az élelmi rost, amely megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet.

✓ Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is kiemelkedően sok kéntartalú növényi hatóanyagot találunk, amelyek a méregtelenítésben kulcsfontosságú szerepet játszó enzimek termelésének fokozásával serkentik a szervezet természetes védekező folyamatait, többfajta rákbetegség megelőzésében is hasznosak lehetnek.

✓ Egy holland kutatás a DNS állományban bekövetkező változásokat vizsgálta. Ezek a törések, mutációk akár a ráksejtek kialakulásához is vezethetnek. A vizsgálat kimutatta, hogy a káposztaféléket rendszeresen fogyasztó csoport DNS állománya sokkal inkább változatlan maradt, mint a káposztamentes étrenden élő csoport esetében.

✓ Magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandós anyukáknak is javasolt. Hasznos lehet az ízületi reuma megelőzésében. Magas omega-3 zsírsav tartalma vérnyomáscsökkentő hatású.

✓ Kiemelkedően sok benne a béta-karotin is. Ezáltal hozzájárul a természetes kollagén kialakulásához, ellenállóbbá és erősebbé teszi a bőrszöveteket.

Idénynövény adatbázis

Vásárlása és szedése

Kemény, tömör, élénkzöld színű fejecskéket válasszunk. Kerüljük a túlságosan megbomlott, foltos kelbimbót. A friss kelbimbó gyakorlatilag szagtalan. A fej alapja a szedés után elszíneződik és sárgás lesz, ez természetes jelenség. A barnuló vágásfelület, az erős, kellemetlen illat régi szedésre utal.

A hűtőszekrény enyhén hűvös részében, laza ruhába csomagolva akár egy hétig is eltartható.

Csak felhasználás előtt tisztítsuk: ha szükséges, áztassuk langyos vízben, majd távolítsuk el az elfonnyadt, vagy rovarrágta külső leveleket.

Rövid előforralás után fagyasztható.

Konyhai tudnivalók

Sokan kellemetlennek találják az ízét. Ez ellen a főzési idő megfelelő megválasztásával védekezhetünk. A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás például, a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe. A jellegzetes kénes illat azt jelenti, hogy már túl sokat főztük.

Az elkészült kelbimbót azonnal tálaljuk. A melegen tartott étel sokat veszít kellemes ízéből. A bimbós kel remek köret. Próbáljuk ki durvára vágott mogyoróval vagy szezámmaggal.

Ízéhez illik a majoranna, a köménymag. Karikára vágott vöröshagyma, dió és ízlés szerint kecskesajt vagy feta kíséretében készíthetünk belőle salátát. Locsoljuk meg balzsamecettel.

Receptek

Fokhagymás kelbimbóleves

Hozzávalók:

  • 350g kelbimbó, megtisztítva, a nagyobbak félbevágva
  • 1-1 db sárgarépa és petrezselyem, megtisztítva, karikára vágva
  • darabka zeller és karalábé, megtisztítva, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, összenyomva
  • só, borsikafű, köménymag, bazsalikom
  • vaj, liszt
  • 1200 ml víz
  • tejföl

Elkészítés:

  1. Vajon megpároljuk a félbevágott kelbimbókat, majd hozzátesszük az összenyomott fokhagymát.
  2. Liszttel megszórjuk, és gyakori kevergetés mellett pirítjuk.
  3. Vízzel felöntjük, és ízlés szerint fűszerezzük.
  4. 15 percig főzzük, majd beletesszük a többi zöldséget is.
  5. Tányéronként 1-1 evőkanál tejfölre szedve tálalhatjuk.

Narancsos sült kelbimbó

Hozzávalók:

  • 500 g kelbimbó, megtisztítva, szárazra törölve

a páchoz:

  • 1 nagy narancs leve
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 nagy kanál mustár
  • só, borsikafű

Elkészítés:

  1. A mártást alaposan összekeverjük.
  2. Az előkészített kelbimbót beleforgatjuk, hogy mindenhol bevonja. Állni hagyjuk, eközben előforrósítjuk a sütőt.
  3. Forró sütőben pirosra sütjük.
  4. Melegen és hidegen, önálló fogásként, salátaként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.

Termesztési tanácsok

A bimbóskel jól megterem félárnyékban. A savanyú talaj hajlamosítja a gyökérgolyvás betegségre, oda tehát nem való.

Sekély gyökérzete miatt a nedvességet jól megtartó, nem túl laza, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. A nehéz fejecskék miatt hajlamos a megdőlésre: válasszunk szélmentes helyet.

A tápanyagot előző év őszén pótoljuk. Április közepén a palántának való magvakat nem túl sűrűn elvetjük, és kelésig enyhén nedvesen tartjuk. Május végén végleges helyére ültetjük.A palánták kiültetésekor nagyon fontos a kellően megülepedett talaj és az egyenletes vízellátás. Az egyes tövek között tartsunk 45-50 cm távolságot.

Másodveteményként kerülhet borsó vagy korai burgonya után. Kedvező szomszédai a bab, kapor, fejes saláta, paradicsom. Nem szerencsés szamóca, mustár és hagymafélék közelébe ültetni.

A vízpótlás a későbbiekben is folyamatos feladatunk. Ne öntözzük túl. A tenyészidőszak során a talajt takarással védjük a kiszáradás ellen. Ezzel elejét vehetjük a száraz időszakban felszaporodó levélbolhák kártételének is.

A gyökérgolyvás betegség miatt 5 éven belül azonos területre ne tegyünk káposztafélét.

Az ősz során egyre több bimbó fejlődik ki. Ha lemetsszük a hajtás csúcsát, akkor a beérő bimbók nagyobbak lesznek, viszont elveszítjük a várható termés egyharmadát is. A meleg ősz a laza fejek képzésének kedvez. A fagy egyáltalán nem károsítja, viszont a fagyott bimbókat azonnal fel kell dolgoznunk.

Szedéskor egy-egy tőről szedjük a legalsó bimbókat és haladjunk tovább a következő növényhez: így hosszan élvezhetjük a termést.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás