fbpx
csipkebogyó

| Tudatos Vásárló

Mi fán terem? Csipkebogyó

A rózsafélék családjába tartozó csipkerózsával erdei tisztásokon, elhagyott kertekben találkozhatunk. Nyáron rózsaszín virágaiban gyönyörködhetünk. Télire beérő égőpiros gyümölcseit frissen és lekvárként fogyasztjuk.

Mindenfelé megtaláljuk – régóta használjuk

A rózsafélék (Rosaceae) a mérsékelt égöv növényei. Az első írásos emlékek Kínába vezetnek (i.e. 470), ahol gyomorbántalmakra, hasmenésre javasolták őket. A rózsák nemesítése valószínűleg Perzsiában kezdődött, onnan kerültek el Európába. A leveleket az akkor nehezebben beszerezhető teanövény levelei helyett használták.

A genus neve (Rosa) a „vörös” jelentésű görög ’roden’; illetve latin ’ruben’ szóból ered, ami arra utal, hogy az elsőként termesztésbe vont fajok és fajták virágai vörösek voltak. Nem csoda, hogy hamarosan azt híresztelték a rózsákról, hogy Adonisz, a legendás szépségű görög ifjú véréből serkentek.

Az időszámításunk előtti első évszázadban Plinius 32 különféle betegség kezelésére ajánlott rózsából készült szereket.

A Szent György naphoz kapcsolódó állatvédő rítusok keretében Turóc völgyében a csordát csipkefa ágakon hajtották keresztül.

Élettani hatás

A csipkebogyó C-vitamin tartalma egyedülállóan magas a növények között: 100g szárított bogyóban 1700-2000 mg található. Igen sok gyógykeverékben használják a szervezet ellenálló-képességének erősítésére, meghűlések kezelésére. Elismerésre méltó mennyiségben találunk benne A-, B1-, B2-, B3-, B5-, D-, K-, E- és P-vitaminokat.

Antioxidáns flavonoidjai lassíthatják az öregedési folyamatokat és hatásosak lehetnek a rákbetegség megelőzésében.

Gazdag nyomelemekben és ásványi anyagokban (magnézium, mangán, kálium, foszfor, szelén, cink). Pektin és karotinoid tartalmánál fogva étrendünk fontos kiegészítője.

Használják vértisztításra, menstruációs panaszok, reuma esetén. Gyulladásgátló, enyhe has- és vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, valamint étvágygerjesztő hatása miatt régóta ismert gyógynövény.

A csipke bogyója és szirmai egyaránt gyógyhatással rendelkeznek.

Az ayurvédikus gyógyászat a rózsát hűtő és tonizáló hatása miatt alkalmazza.

Kívül-belül hatásos

A csipkéből készített kenőcs ápolja a kisebb bőrsérüléseket, nyugtatja a kiszáradt, repedezett bőrt. A csipkeolaj regeneráló. Hatékony akné, bőrgyulladás, ekcéma, nap okozta leégés esetén. A termést olajos közegben sajtolják.

Tárolhatjuk szárítva vagy a frissen szedett vagy szárított bogyót tegyük jól zárható, sötét színű üvegbe. Öntsük fel hidegen sajtolt olajjal (pl. olívaolaj). Hasonlóképpen készíthetünk tinktúrát is: ekkor a bogyókat alkohollal öntsük fel, abban áztassuk, majd szűrjük le.

Hogyan szedjük?

Erdei szüreteléskor mindig gondoljunk az erdő lakóira is. Ne kopasszunk le teljesen egy-egy bokrot, inkább szemezgessünk.

Szárításra (teakeverékekhez) a kemény húsú, feszes héjú csipkebogyót keressük. Egyéb célokra (lekvár, szörp vagy bor készítéséhez), illetve friss fogyasztáshoz jobbak a megpuhult egyedek, tehát várjuk meg az első fagyokat.

A foltos, sérült vagy túlságosan puha bogyó még jó lehet azonnali fogyasztásra; tárolásának, feldolgozásának sikere azonban kétséges.

Felhasználási javaslatok

Szárításhoz a terméseket hasítsuk ketté, esetleg daraboljuk apróra, és melegen, a megfelelő szellőztetés biztosítása mellett szárítsuk meg. Légmentesen záró edényben, sötét helyen egy évig is eltarthatjuk.

A dércsípte bogyók legfeljebb 1-2 napot várakozhatnak a hűtőszekrényben. Bor, szörp és (hecsedli)lekvár készül belőle.

A csipkebogyó fogyasztása

Nyersen: vágjuk le a termés végét és a magok benntartása miatt óvatos nyomással préseljük ki a bogyó közepét. A krémszerű hús azonnal fogyasztható.

Szárítva: teák ízét javítja. Felhasználás előtt langyos vízben áztassuk.

Főzve: az egészben hagyott termésekből készített főzetet egyre finomabb szűrőn átpasszírozva távolítsuk el a szőrös magvakat. Édesítsük, majd a kívánatos állag eléréséig főzéssel sűrítsük. Forrón töltsük üvegekbe és szárazdunsztban tartósítsuk. Friss fogyasztásra vaníliával ízesíthetjük, búzadarával sűríthetjük.

Termesztési tanácsok

A csipkebokor a természetszerű, romantikus kert része. Laza virágaival, ívelő hajtásaival festői látvány. Télen a termések vonzzák a madarakat; nem utolsó sorban pedig családunk számára is könnyen elérhető C-vitamin forrást jelentenek.

Előfordulhat, hogy kertünkben magától is megtelepszik. Ha mégsem, akkor (a tüskékre gondolván) válasszunk félreeső helyet és vessük el a magját; avagy érdeklődjünk a helyi gazdaboltokban. Az ültetőgödör aljára szórjunk komposzttal elkevert erdei földet, kevés avart. Ültetés után alaposan locsoljuk be.

A csipkét napon és félárnyékban egyaránt sikeresen termeszthetjük. Kedveli az enyhén savas, jó vízáteresztő képességű talajokat.

A bokor 1-3 méter magasra fog megnőni. A metszés, amennyiben szükséges, a beteg ágak eltávolítását jelenti. Az alakítás másik fő szempontja a megközelíthetőség. Bizonyos bokorméreten túl a bokor belsejéhez nem fogunk hozzáférni, de ott általában amúgy is ritkásabb lesz a termés. Valamivel szorgosabb metszés segítségével már 2-3 bokorból is kiváló védősövényt nevelhetünk.

A csipkét a rózsánál tapasztalt kártevők és kórokozók támadhatják meg. Megelőzésként távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, tartsuk be a metszési szabályokat és biztosítsuk a növény tápanyag- és vízellátását.

Kép [cc] gmancgn

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás