• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mérgezett bútorok

2007.03.09. /
Szervezetünkbe méreganyagok nem csak élelmiszerek, italok, vagy épp a szennyezett városi levegő révén kerülhet. Az otthonunkban és munkahelyünkön berendezésére használt bútorok, szövetek, burkolóanyagok ugyancsak veszélyesek lehetnek.

Megoldás
Ne halmozzunk föl a lakásunkban túl sok drapériát, a padlószőnyeg helyett használjunk parkettát! A megvásárolt szöveteket mossuk vagy tisztítsuk ki, mielőtt használnánk!

Szövetek

A lakásokban található sokféle szövet - amellett, hogy életteret ad a poratkáknak, növelve az allergia kialakulásának esélyét - vegyi anyagokkal is szennyezett lehet. A legtöbb szövet gyapotból készül, márpedig ez az egyik legerősebben permetezett szántóföldi növény, így akár a késztermékben is megtalálhatóak a növényvédőszer-maradványok. A bútorszövetet általában hormonhatású égésgátló szerekkel kezelik, a padlószőnyeget pedig egészségre káros illékony anyagokat tartalmazó ragasztókkal rögzítik.

 

Megoldás
Kerüljük a műanyag tárgyak használatát! A padló burkolására jobb a parketta és a járólap. A műanyagok égetése tilos! Ha valahol ilyet tapasztalunk, értesítsük a tűzoltókat és az illetékes jegyzőt!

Műanyagok, PVC

A műanyagok gyártása során gyakran alkalmaznak különféle egészségkárosító, hormonális hatású adalékanyagokat (pl. ftalátok). A PVC-ből készült tárgyakból (például: padlóburkoló) melegben különféle klórozott vegyületek távoznak. A PVC padló alkalmazása a gyerekszobában kimutathatóan növeli a felső légúti hurutos megbetegedések esélyét. A műanyagok égetése során erősen mérgező dioxinok keletkeznek.

 

Megoldás
Ha farostlemezből készült bútort vásárolunk, használatba vétel előtt alaposan szellőztessük ki, mivel néhány hét után az oldószer nagyobb része távozik.

Laminált bútorok

A farostlemezből készült bútorok rákkeltő formaldehidet bocsátanak ki, mivel a falemezeket műgyantákkal préselik össze. A formaldehid irritálja a szemet, tüdőt. Torok- és fejfájást, szédülést és orrvérzést okozhat.

 

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Hétköznapi mérgeink című kiadványában, amelynek elkészítéséhez a Tudatos Vásárlók Egyesülete is hozzájárult. A kiadvány teljes egészében a Levegő Munkacsoport weboldaláról tölthető le.  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében