• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mennyire véd a fényvédőd?

2008.08.11. /
Egy amerikai környezetvédő civil szervezet megvizsgálta közel 1000 fényvédő készítmény összetételét. A felmérés alapján a készítmények 80 százaléka tartalmaz egészségre káros összetevőket, vagy nem nyújt kellő védelmet az UV sugarak ellen.

Az Environmental Working Group felmérése alapján az elterjedtebb, esetleg márkásabb termékek sem nyújtanak nagyobb biztonságot, ugyanis az USA piacvezető termékeinek szinte 100%-a kifogásolható összetételű volt.

A szakértők a termékek mindössze 15%-át találták minden szempontból kielégítőnek. A magas (30 feletti) faktorszámú készítmények 7%-a csak a leégésért felelős UV-B sugarak ellen nyújt kielégítő védelmet, így hosszabb napozás során esetenként akár magasabb - hosszabb távon káros hatású - UV-A sugárzás érheti a bőrt.

A vizsgálatok érdekes eredménye volt, hogy a fényvédők közel felében olyan összetevők találhatók, melyek az UV sugarak hatására (percek, esetleg néhány óra alatt) lebomlanak védtelenül hagyva a bőrünket.

A készítményekben olyan egészségkárosító összetevőket is találtak, melyek felszívódhatnak a bőrön keresztül, és káros hormonális hatást, mérgező szabadgyökök, esetleg allergiás reakciók kialakulását okozhatják.

Bár a készítmények az amerikai piacról származnak, a hazánkban elérhető termékek egy része szintén megtalálható az adatbázisban. Meg kell azonban említeni, hogy az Európai Unió szabályozása több hatékony és biztonságosnak tartott összetevő alkalmazását teszi lehetővé, mint az Egyesült Államoké.

A káros sugarak elleni hatékony védekezés érdekében a hatékonynak és biztonságosnak tartott termékek előnyben részesítése mellett sem ajánlott a napozás, és amennyiben a déli, kora délutáni órákban van dolgunk a szabadban, viseljünk lenge, ám a testünk minél nagyobb részét fedő ruhákat.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. augusztusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében