fbpx

| Nagy Melinda

Mennyire nem éri meg a kisdobozos üdítő?

Mennyivel fizetünk többet, ha a kisdobozos üdítőt pakoljuk a gyerek uzsonnájához? Bármennyire is kompakt, miért nem éri meg kis kiszerelésben gyümölcslevet vásárolni? Megvettük, kiszámoltuk.

Elképzeltünk egy négytagú családot, ahol a szülő heti kétszer kisdobozos (2 dl-es) gyümölcslevet csomagol a gyerekek uzsonnájához. Ebben az esetben a 100%-os multivitaminosnak eladott levet választja, ami kicsit többe kerül, mint az alacsonyabb (15-25%-os gyümölcslevek) gyümölcstartalmú társaik. 

Mivel két gyerek van, heti 4 dobozt vásárolnak, darabját 149 forintért. Ennyibe került abban a szupermarketben, ahol mi megvettük. Ez hetente 596 forintjába kerül a családnak, éves szinten pedig 30992 forintba. És nagyon sok pici papírhulladékba, amit, ha lelkiismeretesek, kimosnak és bedobják a szelektív gyűjtőbe.

 

Ugyanezt az üdítőt megvettük 1 literes kiszerelésben is 499 forintért. Nem olcsó, de hosszú távon ez a jobb ár. A szülő két szép BPA-mentes designpalackot vásárol a gyerekeknek és heti két alkalommal csomagol nekik 2-2 deci gyümölcslevet az uzsonna mellé. Heti szinten ez még mindig csak 244 forint, és még az egyik szülőnek is jut belőle egy-egy pohárral. Éves szinten ez 20800 forint a gyerekek fogyasztására vetítve, de ha az egészet nézzük, akkor is kevesebb, 25 948 forintot költenek. A különbségből kijön 2 kulacs ára (kb. 2-4ezer).

 

Az 5-10 ezer forintos differencia nem annyira horribilis éves szinten, ez a verzió mégis sokkal fenntarthatóbb. Hiszen a kulacsot/palackot a gyerekek évekig használják, ha a szülő mindig tölt nekik innivalót (akár csak csapvizet), sok-sok „vegyünk valamit, ha megszomjaznál” palack és papírdoboz nem kerül a kosárba. Ez már pénzügyileg is nagyon megéri, ráadásul nem terheljük a környezetet sem a rengeteg szeméttel.

Sorozatunk korábbi részeiben a reszelt citromhéjat, a szeletelt, előrecsomagolt szalámit és sajtot, valamint a reszelt répát vizsgáltuk.

Kép: pixabay.com, fotók: Nagy Melinda

 

Tetszett a cikk, szeretnél még több akciót? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-15. 15-2015-00014 jelű pályázat keretében készült. 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás