fbpx

| Nagy Melinda

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Mennyire hitelesek a zöldség-házhozszállítók?

Az elmúlt időszakban több olvasói levelet is kaptunk a zöldséget és gyümölcsöt kínáló dobozrendszerekkel kapcsolatban: arról érdeklődtetek, mennyire megbízhatóak, mit tudunk róluk. Hogy tisztábban lássunk, megkerestünk két kérdéses szolgáltatót.

Mivel szinte mindegyik zöldség-és gyümölcs-házhozszállítást kínáló szolgáltatást dobozrendszernek nevezik, nem könnyű eligazodnunk közöttük, főleg akkor, ha nem a házhozszállítás, inkább a megbízható helyről érkező áru miatt döntenénk egyik vagy másik szolgáltatás mellett.

Két szolgáltató, a Neked terem és a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet Budapesti Zöldségkosár szolgáltatását vizsgáltuk. Megnéztük, hogyan kommunikálnak webes felületükön, mit árulnak, milyen rendszerben, milyen árakkal dolgoznak, konkrétan tudható-e, honnan érkezik az áru, melyik termelőtől.

A kérdéses szolgáltatók interneten rendelhető zöldségeket és gyümölcsöket értékesítenek dobozos rendszerben. A honlapon közölt információk alapján jó minőségű, közvetlenül a termelőtől származó (esetenként bio) termékeket árulnak.

Ha csak ezt vesszük figyelembe, könnyen összetéveszthetjük őket a bevásárló közösségekkel. Egy házhozszállítást kínáló „zöldségdoboz-rendszer” még nem garancia arra, hogy közvetlenül a termelőt támogatjuk, mert a termék jöhet akár a nagybaniról is, eredete kétséges lehet.

Nekem terem?

A „Neked terem – a termelőtől az asztalig” nevű zöldség, gyümölcs és kézműves késztermékek házhozszállításával foglalkozó cég filozófiája szerint kistermelőktől, megbízható helyről származó árukat értékesítenek házhozszállítási rendszerben, azért hogy a vásárlónak ne kelljen bajlódni a jó minőségű áru beszerzésével és a kistermelőknek is biztos megélhetést biztosítsanak.

Elmondásuk szerint ez nem egyszerűen egy webshop, hanem olyan beszerző hely, amely a termelőket támogatja. A weboldalon arra is felhívják a vásárló figyelmét, hogy ha több hétre előre rendel, kiszámíthatóbbá teszi a termelést a gazda számára. Céljaik és működésük bemutatása alapján leginkább bevásárló közösséghez hasonlítanak, ami félrevezető lehet egy olyan vásárlónak, aki ilyen közösségtől szeretné beszerezni a heti zöldség, gyümölcs adagot és egyéb termékeket.

Egy bevásárló közösségben (ami általában nonprofit szervezetként működik) a közösség tagja vagy a vásárló (mert van olyan is, ahonnan már tagság nélkül is tudunk vásárolni, csak kicsit drágábban, mint a tagok) konkrétan tudja, mely termelőktől érkezik a termék, konkrétan feltüntetik azokat a gazdákat, akik kapcsolatban állnak a bevásárló közösséggel, az áru származása a rendelési felületen is átlátható.

Általában bio minősítéssel rendelkező gazdáktól, vagy nem minősített, de vegyszermentes gazdálkodást folytató termelőtől származnak az áruk. Sokan épp ezért csatlakoznak ezekhez a közösségekhez, mert a beszerzési forrás pontos ismerete fontos számukra.

Vajon kiszámíthatóvá válik a termelés, ha valaki több hétre előre rendel? Az értékesítés biztosan, de a termelés akkor válik igazán kiszámíthatóvá, ha a gazda közösségi mezőgazdálkodást folytat, tagjaival több hónapra vagy egy egész szezonra szerződést köt, így már a tervezési időszakban a tagság alapján tervez. Megélhetés szempontjából ez a rendszer a legbiztosabb.

A „Neked terem” nevével és szlogenével azt sugallja, hogy aki innen vásárol, biztos lehet abban, hogy közvetlenül a termelőtől érkezett, friss árut kap. A termelőink rovatra kattintva a kézműves késztermékeket, szörpöket, lekvárokat, tejtermékeket, húskészítményeket készítő kistermelőkről valóban korrekt szöveges, fényképes információt, sőt néhol videós beszámolót kaphat a vásárló. A zöldségek és gyümölcsök termelőiről azonban semmilyen információt nem találtunk, ami éppen a bizalmat sugárzó szlogent rombolja.

Molnár Eszter, a cég képviselője elmondta, ez valóban hiányosság, de vásárlóikat elsősorban az adott termék, termény minősége érdekli, nem annyira számít nekik, hogy konkrét arcot lássanak mögötte.

„Nekünk is az a célunk, hogy átláthatóbb legyen a gyümölcs- és zöldségszállítók listája, de ezt nem tudjuk annyira átláthatóvá tenni, amennyire a késztermékeket, mert egészen más rendszeren keresztül dolgozunk. Néha egy-egy gyümölcs vagy zöldség több helyről érkezik, nagyon bonyolulttá tenné az adminisztrációt, ha konkrétan fel kellene tüntetnünk. Egyébként folyamatban van a termelők feltöltése. A lista már kész, csak az okoz gondot, hogy képet is szerezzünk róluk” – mondta.

Hozzátette, védjegyes Élő-Tisza termelőktől érkezik a termények nagy része. Az Élő-Tisza védjegy a fogyasztóknak különleges minőséget kínál.

A Szövetség az Élő Tiszáért garantálja, hogy az adott termék a Tisza vízgyűjtő területének magyarországi részéről származik, magyar helyi termék vagy szolgáltatás, amely megfelel a hivatalos előírásoknak. Az előállítása pedig általános, kímélő, minősített bio- vagy tájgazdálkodásnak megfelelő. Természetes talajon termesztették, ionizáló vagy radioaktív sugárzással nem kezelték.

A Neked terem és az Élő-Tisza közti, kezdetektől fogva fennálló kapcsolatot Barát József, az Élő Tisza elnökségi tagja is megerősítette. Elmondta, hetente 200-400 kg gyümölcs és zöldség érkezik tőlük. Ennek fényében érthetetlen, miért nem tüntetik fel ezt a fontos információt, hiszen éppen ez lenne az, ami bizalmat ébreszt a vásárlókban, főleg azokban, akik ismerik az Élő-Tisza láncot.

Nem biót árulnak, nem is teljesen vegyszermentest, de nem is állítják az ellenkezőjét. Az Élő-Tisza védjegy azonban garantálja, hogy gondos gazdaságból származik, vagyis csak akkor permetezték, amikor tényleg szükség volt rá, és a vegyszert az előírásnak megfelelően használták.

A heti kosáron felül/mellett tematikus kosarak is rendelhetők: baráti borozáshoz, befőzéshez, teázáshoz és ajándékba is. Szimpatikus újításuk, amelyben hasonlítanak a közösségi kezdeményezésekhez, a „Nyitott kert” rendezvény. Ennek keretében nagykörűi termelőkhöz látogattak el a cseresznyeszezonban.

A Neked terem azoknak ajánlható, akik nem akarnak feltétlenül bioterményeket venni és bevásárló közösséghez csatlakozni, de a piacnál szeretnék biztosabb helyről, egyszerűbben beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, és vásárlásukkal szívesen támogatnának kézműves kistermelőket.

Bio zöldségkosár?

A hiányos kommunikációnál több kérdőjellel találtuk szemben magunkat a Zöld Waldorf Szociális Szövetkezet Budapesti Zöldségkosár weboldalán.

Az egyesület eredetileg a helyi, szegedi Waldorf iskola menzáját szerette volna egészségesebbé tenni, ebből nőtt ki egy hetente rendelhető zöldségdoboz, szegedi és budapesti átvevőpontokkal, illetve házhozszállítással.

Fontosnak tartottuk megkeresni őket, mert – ismerve a bioárakat – kíváncsiak voltunk, hogy (weboldaluk akkori ígérete szerint) hogyan tudnak biodinamikus szellemiségű termelésből származó zöldségkosarat ( 10-14-féle zöldség és gyümölcs) adni 3500 forintért. Ennyibe kerül a nagy kosár.

Magyarországon két cég foglalkozik biotanúsítással: a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., és a Hungária Öko Garancia Kft. A tanúsítás menete mindkét cég esetében hasonló. A tanúsítvány megszerzéséhez kell egy átállási idő, ami minimum 2-3 év, betartása kötelező. Célja, hogy a termelő a gazdálkodás egész folyamatát az ökológiai termelés szabályai szerint alakítsa át. Emellett a gazdának szigorú dokumentálási kötelezettsége van és évenkénti ellenőrzésre is számítania kell. Az átállási idő után kaphatja meg a biotanúsítványt. Hivatalosan csak az nevezheti biónak magát, aki tanúsítvánnyal rendelkezik, ennek hiányában csak vegyszermentes lehet. Ma Magyarországon közel 1600 mezőgazdasági termelő rendelkezik tanúsítvánnyal. Ehhez képest a biodinamikus gazdálkodásnak sokkal szigorúbb feltételei vannak. Világviszonylatban körülbelül  4215 ilyen gazdaság létezik (forrás: Biodinamikus Közhasznú Egyesület).

Hogy ez  hány kiló és milyen zöldséget, gyümölcsöt takar, arról nincsenek információk a honlapon, vagyis rendeléskor nem lehet tudni, hogy mit is fog kapni a vásárló, maximum igényeket lehet megfogalmazni az előző heti kosár alapján: “A standard nagy kosár összetétele az átadás napjának hajnalán derül ki, hiszen friss idényzöldségekből válogatunk, de az összetételére vonatkozóan szabadon megfogalmazhatsz igényeket az előző heti lista alapján, megpróbáljuk teljesíteni. A kosár tartalma hétről hétre változik az idényzöldségek megjelenésétől függően, egy-egy kosárban kb. 10-14-féle zöldség és gyümölcs található.” (Az előző kosarak származási helyéről viszont kapunk beszámolót, a termelő nevével együtt.)

Az egyesület elnöke, Rácz Sándor korrigálta az információkat, elismerte, hogy túlzás a biodinamikus kifejezés. Inkább arról van szó, hogy vegyszermentes termelésre szeretnék ösztönözni a környékbeli gazdákat, és bekapcsolni őket az egyesület értékesítési rendszerébe.

A weboldalt beszélgetésünk óta frissítették, most ez olvasható korrekt módon: “A zöldségek beszerzésekor prioritást élveznek a vegyszermentes, biotermékek, azokkal a gazdákkal kooperálunk csak, akik nyitottak az ökológiai, biodinamikus szemlélet irányában, és nyitottak a vásárlóikkal való folyamatos kommunikációra, figyelembe veszik megrendelőink visszajelzéseit, és képzik magukat egy tudatosabb termelési mód érdekében.” – ígérik most a honlapon.

A régi oldalon nem találtunk termelőket, a megújult verzión viszont már gazdák is bemutatkoznak, fotóval, szöveggel. Köztük egy minősített biotermelőt találtunk, Papp László zákányszéki őszibarack-termelőt, illetve egy termelő házaspárt, akiknél nincs megadva elérhetőség. A többiek esetében a vegyszerek mellőzéséről szól a bemutatkozó szöveg, vagyis kíméletes gazdaságokból származnak a termények.

Összességében elmondható, hogy a különböző „dobozrendszerek” (értsd. rendelhető dobozokat áruló csoportok) sokszor még kiforratlanok: tanulniuk kell a rendszert üzemeltetőknek és a vásárlóknak is. Ahogy a fenti példákon is látszik, a hiányos információ nem jelent feltétlenül rosszat, a nagy szavak mögött pedig tényleg jó szándék van, csak még finomítani kell – ahogyan a Zöld Waldorf Szövetkezet meg is tette.

Ha tényleg megbízható helyről szeretnénk rendelni, érdemes megnézni, megtudható-e információ a beszállító gazdákról az oldalon, és ha biónak árulják, valóban rendelkezik-e tanúsítvánnyal. Ha kérdésünkre a rendszer koordinátora sem tudja pontosan megnevezni, honnan vannak a termények, inkább válasszunk másik szolgáltatót.

Kép: dreamstime

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás