fbpx

| Követ

Menedzsment és hit

Elképzelhetőnek tartottad volna 20 évvel ezelőtt, hogy az egykori Marx Károly Egyetem legnagyobb előadótermében apácák tartsanak előadást a menedzsmentről?

Mi sem.
Mára viszont már látjuk: ez is lehetséges.

Május 10-én négy kiváló személyiség beszélt a menedzsment és hit kapcsolatáról, a vállalatok társadalmi felelősségéről a Budapesti Corvinus Egyetem IV-es előadójában, Kerekes Sándor dékán úr megnyitója után.

Az immár magyarul is megjelenő Menedzsment, ha számít a hit… c. könyv két szerzője Helen J. Alford és Michael J. Naughton egy hétre hazánkba látogatott, és a “Közgázon” is beszédet tartottak.
                   
A résztvevők körülbelül 220-an lehettek, és összetételükből is látni, hogy a téma megmozgat mindenkit a fiataltól az idősig, a munkástól a professzorig, a papoktól/apácáktól a cégvezetőkig, a hallgatóktól az egyetemi tanárokig, a médiát… Mindenkit.

A teológiát és vállalati életet egyaránt jól ismerő Helen J. Alford és Michael J. Naughton az egyház társadalmi tanítása (ld. alább) egyes speciális területeinek elismert szakértői. Olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyeket nyíltan vagy lelke mélyén sok olyan ember feltesz magának, aki úgy érzi, munkája időnként a lelkiismeretével ellentétes lépésekre kényszeríti.

A könyv „felhívása” így foglalható össze:
– Váljunk teljes emberré alkalmazottként, illetve vezetőként!
– Olyan közösséget próbáljunk munkahelyünkön is felépíteni és fenntartani, amely az emberért van, s nem csak kihasználja az embert!
– A nyereséget fontos feltételnek, s ne életcélnak tartsuk!

A fenti kijelentések nem csak jámbor óhajok, hanem olyan valóra váltható alapelvek, amelyekre itthon is találunk példákat a Fokoláré mozgalomhoz tartozó vállalkozások, a Keresztény Üzleti Kerekasztal szervezeteihez tartozó vállalatok és vállalatvezetők, vagy a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület által felkutatott „másért vállalkozók” között.
Ezek a gondolatok összhangban vannak a Római Katolikus Egyház társadalmi tanításával, amely 1891 óta olyan dokumentumokban ölt testet, mint a Gaudium et spes című zsinati lelkipásztori konstitúció, vagy a II. János Pál pápa által kiadott Solicitudo rei socialis, illetve Centesimus annus kezdetű körlevelek, de véleményünk szerint minden jó szándékú ember egyetérthet velük, függetlenül hitbéli meggyőződésétől.

A Menedzsment, ha számít a hit magyar változata az Altern-csoport közreműködésével, prof. Kindler József, Baritz Sarolta Laura O.P. és Kocsis Tamás szerkesztésében, a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás