fbpx

| Tudatos Vásárló

Milyen lassúfőzőt válasszak?

A lassúfőző egyre ismertebb konyhai felszerelés. Rajongói szerint a keményebb hús is porhanyóssá válik, és az alapanyagok értékes tápanyagai is jobban megmaradnak. Mit tudnak a lassúfőzők? Kinek mekkorát érdemes venni és mennyiért? Melyikkel készíthetünk valóban finom ragut vagy sült csirkét? Nemzetközi webáruházakban kapható és Magyarországra is rendelhető lassúfőzőket teszteltünk.

A lassúfőzőt, slow cookert avagy crockpotot az online főzőguruk vezették be a háztartásokba. Tulajdonképpen furcsa is, hogy nem érkezett meg korábban hozzánk, hiszen ugyanazt teszi, amit a mosógép a szennyes ruhákkal, a mosogatógép a koszos edényekkel, vagy legújabban a robotporszívó a padlóval: beprogramozzuk, otthagyjuk, és elvégzi helyettünk a munkát.

A lassúfőző valójában egy elektromos fazék – beletesszük az összetevőket, és „magától” elkészül az étel anélkül, hogy mellette kellene állnunk, rendszeresen kevergetnünk, figyelnünk, nem ég-e oda, nem fő-e túl az étel, nem fő-e le róla a lé vagy pont, hogy nem száraz-e ki a hús. Nem állítjuk, hogy mindenkinek bejön majd, hiszen vannak, akik kifejezetten élvezik a főzés hagyományos menetét. Az sem mellékes, hogy helyet foglal majd a konyhában, hogy mint minden, ez is elromlik egyszer, és elektromos hulladékként végzi. Az viszont igaz, hogy nagy segítség lehet azoknak, akiknek kevés az idejük, vagy épp csak pont akkor kevés, amikor éhesen hazaesik a család.

Működésének lényege, legfőbb előnye – első hallásra talán furcsa módon – épp a lassúság. A lassúfőzőkben az étel alacsony hőfokon, 70-90 ºC-on készül, így a hagyományos főzési eljárásokkal összehasonlítva több vitamin marad meg. A hozzávalókból a főzés során a folyadék gőz formájában kicsapódik, emiatt az elkészített fogások puhák, szaftosak és ízletesek lesznek.

Hogy segítsünk eligazodni a kínálatban kilenc ismert márka, többek között a Beko, a Breville, a Crock-Pot, a Morchy-Richards és a Russell Hobbs termékeit vizsgáltuk meg nemzetközi szervezetekkel együtt.

 


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről!

* indicates required
 


 

Mennyibe kerülnek a legjobbak?

A tesztben a lista élén végzett nagyméretű, vagyis 5 liternél nagyobb készülékek ára 18 ezer és 37 ezer forint között mozog, egy jól működő közepes méretű (3-5 literes) lassúfőzőt már 13 ezer forint körüli áron is beszerezhetünk.

Az élmezőnyben szereplő készülékekben közös, hogy finom ragut és sült csirkét készíthetünk velük, a legtöbbnek van melegen tartó funkciója is, vagyis ha nem érünk haza, mire lejár a főzési idő, akkor is meleg étel vár. Könnyen kezelhetők, tisztíthatók, az edény és fedő is betehető a mosogatógépbe.

 

Kis méretűből jó már az olcsóbbak között is van

Aki kis háztartásba szán ilyen berendezést, annak jó hír, hogy volt olyan 6 ezer forintos készülék, amelyik az összesített szempontok alapján jól szerepelt, míg ugyanebben a méretben a lista végén voltak 10 ezer forint körüliek is. A kis készülékek hátránya, éppen a kisebb méret miatt, hogy nem alkalmasak egészben sült csirke készítésére.

A lista végére azok a lassúfőzők kerültek, amelyek ízetlen ételt készítettek, könnyen karcolódnak, sérülékeny a külső borításuk és könnyen átforrósodik a fogantyújuk.

 

Ha nem akarsz többszörös árat fizetni egy gyengébb készülékért, vásárlás előtt nézd meg lassúfőző tesztünket

 

Lassúfőzők típusai

A lassúfőző nagyon egyszerűen használható készülék, amely kétféle formában kapható:

Kerek – általában olcsóbb, és kisebb helyet foglal a konyhában.

Ovális – nagyobb méretű készülék, ezért egész csirke vagy nagyobb szelet hús sütésére is alkalmas.

Ha egész csirkét szeretnél főzni a lassúfőződben, akkor jobban jársz egy ovális formájúval – nem egyszerű bepréselni egy csirkét egy kerek edénybe, nemhogy egy darabban kiszedni belőle. Ha csak pörköltet, ragut, mártást vagy levest főznél benne, arra a kerek formájú készüléket válaszd.

 

Mekkora készüléket vegyek?

A gyártó által megadott kapacitás alapján az alábbi három kategória kapható:

  • Kicsi (1-2 személyes): 1,5 – 3 literes
  • Közepes (3-4 személyes): 3 – 5 literes
  • Nagy (5 vagy ennél több személyes): 5 – 6,5 literes

Ha a készülék az internetes leírás vagy a termékcímke alapján 6 literes, az még nem jelenti azt, hogy elkészíthető benne 6 liter pörkölt. A legtöbb lassúfőzőnél a ténylegesen főzésre használható rész csak kétharmada a gyártó által feltüntetett űrtartalomnak, mert az edényt nem lehet színültig tölteni.

Nagy családi ebédekhez, baráti vacsorákhoz érdemes inkább 6 literes edényt venni, amely a gyakorlatban kb. 4,5 literesnek felel meg. Ezzel egy 6-8 fős társaságot is megvendégelhetünk egy egyszeri főzéssel. Ez a méret akkor is ideális, ha szeretnénk egyszerre több adagot megfőzni és lefagyasztani.

Ha inkább 1-2 személyre főzünk, válasszuk a kisebb 3,5 literes lassúfőzőt. Ebben közel 2 liter leves főzhető egyszerre. Tesztünkben a tényleges kapacitás alapján is szűrhetsz a neked megfelelő lassúfőzők között.

 

Időzítőre vagy egyéb extrákra van szükséged?

Melegen tartó funkciót szeretnél, vagy időzítőt, ami távollétedben kikapcsolja a készüléket, amint elkészült az étel?  Általában a digitális vezérlésű, többfunkciós lassúfőzők jóval drágábbak az alap típusoknál, amelyek csak néhány beállítással rendelkeznek.

A melegen tartó funkció viszont több olcsóbb termékben is fellelhető, ezért pénztárcakímélőbb megoldás ilyen alap modellt választani.

 

Kijelző

Triviálisnak tűnik, de a kijelző jól mutatja, hogy a lassúfőződ dolgozik. Eltart egy darabig, amíg felmelegszik, ezért ez a funkció nagyon hasznos, hogy tudd, mikor kezdődött el valóban a főzés.

 

Időzítő

Nem minden modellnek van időzítője, de praktikus, ha nem vagy a készülék közelében, amikor lejár a főzési idő. Ha lejárt a beállított idő, a készülék automatikusan átkapcsol „melegen tartó” üzemmódra. Vagyis az étel melegen vár, anélkül, hogy túlfőne.

 

Automatikus üzemmód

Automatikus üzemmód azt jelenti, hogy a főzést magas hőmérsékleten kezdi el a készülék, majd egy idő után alacsonyabb hőfokra vált. Ezzel a beállítással főleg a magasabb árkategóriájú készülékeknél találkozhatunk.

teszt során azt tapasztaltuk, hogy az automatikus beállítással készült húsos ragu finomabb lett, mint a csak magas vagy csak alacsony hőmérsékleten készült étel.

 

Tűzhelybiztos edény

Egyes lassúfőzők belső edénye elektromos-, gáz-, vagy ritkábban indukciós főzőlapon is használható. Ebben a lassúfőzés előtt megdinsztelheted a húst vagy a zöldséget anélkül, hogy újabb mosatlan edényt termelnél.

 

Miből legyen – kerámia, cserép vagy fém?

A kerámia és cserépedények kicsit nehezebbek, mint az alumíniumból készültek. Az alumínium tálak előnye, hogy tapadásmentes bevonattal rendelkeznek, ami könnyebben tisztítható. A cserépedényeket viszont használhatod a sütőben is.

 

Melyik hőbeállítás mire jó?

Az egyszerűbb készülékeknél többnyire csak kétféle hőmérséklet beállítási lehetőség van (magas és alacsony). A prémium termékek emellett még rendelkeznek közepes és/vagy automatikus beállítási móddal.

 

Magas hőmérséklet – Ez leginkább a világos húsok, mint például a csirke főzésére kiváló, ugyanis magas hőmérsékleten viszonylag rövid idő alatt (3-6 óra) elkészül az étel.

Közepes hőfok – Ezzel ajánlott inkább a darabolt vöröshúst elkészíteni, ugyanis gyorsabb, de nem hozza ki annyira az ízt, mint a hosszabb ideig tartó alacsony hőmérsékletű üzemmód.

Alacsony hőmérséklet – Ez az üzemmód leginkább a keményebb vöröshús elkészítésére ajánlott, ugyanis a hosszabb főzési idő miatt jobban lebomlanak a kötőszövetek, így puhább, omlósabb lesz a végeredmény. Viszont ebben az esetben akár 10 órát is igénybe vesz a főzés.

 

Süthetek is lassú főzőben?

Ezek a készülékek kiválóan alkalmasak sütésre. Ha elsősorban egészben szeretnénk sütni a csirkét, vagy nagyobb szelet hús sütésére szánjuk, érdemes inkább ovális készüléket venni, mert abban könnyebben elfér a nagyobb étel. Nem csak húsos, de zöldséges ételek készítését is megkönnyíti. Elsősorban a száraz babból, lencséből vagy csicseriborsóból készülő ételekhez jelent nagy segítséget.

Nagyon sokan támogatjátok munkánkat, amiért hálásak vagyunk. Ez a tartalom sem jöhetett volna létre önkéntes cikkírónk, Bécsy Anett segítő munkája nélkül.

 


A TVE-nél semmilyen formában nem fogadunk el cégektől támogatást, hogy függetlenek maradjunk. Adományaitok segítségével tudunk működni.

Így tudsz támogatni minket:
 

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!


 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás