fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Méltányos szupermarket? Kérjük, írd alá a petíciót!

Ha meg akarod védeni a szupermarketek beszállítóit, ne tétovázz! Írj az európai parlamenti képviselőknek még ma, de legkésőbb szeptember 5-ig.
 

Pár tucat szupermarket lánc uralja az európai kiskereskedelmet, de a nyomott árak és a magas profit költségét mások fizetik meg: a beszállítókra gyakorolt nyomást a beszállítói lánc másik végén is megérzik azok, akik rendszeresen túlóráznak, kevés fizetést kapnak, borzasztó körülmények között termelik meg a szupermarketekben árult élelmiszereket és azok alapanyagait. Hogyan érhetnénk el, hogy az ember előbbrevaló legyen, mint a profit?

A négy legnagyobb globális láncból három európai székhelyű. A tisztességes élelmiszerellátási lánchoz alaposabb, következetesebb és igazságosabb brüsszeli szabályozásra van szükség. A következő hetekben páratlan lehetőség nyílik arra, hogy a magyar állampolgárok is befolyásolhassák ezt a törvénykezési folyamatot.

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága 2013. szeptember 5-i ülésén tárgyalja annak a cselekvési tervnek a részleteit, ami alapján elindulhat a törvénykezési eljárás, amely végül nagyobb védelmet biztosíthat a beszállítóknak.

Ha egyetérteszt a lenti levél tartalmával, látogass el a TVE brit partnere, a Traidcraft oldalára, ahol aláírhatod a levél eredeti, angol nyelvű verzióját.

A levél címzettjei az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagjai, az Európai Parlament képviselői, köztük három magyar képviselő.

 

Az angol nyelvű levelet itt írhatod alá.

Olvasd el magyarul is a levelet.

 

 

Tárgy: Kérjük, segítsen tisztességes magatartásra bírni a szupermarketeket!

 

Tisztelt Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsági Tag!

 

A következő hetekben páratlan alkalma nyílik arra, hogy tegyen a globális ellátási láncban tapasztalható tisztességtelen forgalmazói magatartás ellen. Azért fordulok Önhöz mint az Európai Parlament Belső Piac és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagjához, hogy ragadja meg ezt a lehetőséget a kereskedők tisztességes magatartásra bírására.

Pár tucat nagyhatalmú kereskedelmi lánc határozza meg, hogy mi, fogyasztók mit és hogyan vásárolunk. Ők a szűk keresztmetszet a többtízmillió európai fogyasztó és a több százezer, a vliág minden táján dolgozó beszállító között, akik boldogulni próbálnak az európai piacon.

A nagy kereskedelmi láncok erejükkel visszaélve hatalmas nyomást gyakorolnak a beszállítókra, hogy saját költségeiket alacsonyan, nyereségüket pedig magasan tartsák. A beszállítók tartanak attól, hogy panaszkodjanak az őket érő sérelmek miatt. Attól félnek, hogy elveszítik üzleti lehetőségeiket, így nincs más választásuk, mint teljesíteni a nagy kereskedelmi láncok követeléseit.

A vevői erő káros következményei a beszállítói lánc többi tagját is érintik, nem csak a közvetlen beszállítókat. Így például azokat a gazdákat is, akik számára semmi nem garantálja az időbeni kifizetést vagy azokat a munkásokat, akik túlórázásra kényszerülnek, és alacsony fizetésért és rossz körülmények között dolgoznak.

Ahhoz, hogy a globális ellátási lánc résztvevői, az ellátási láncban dolgozók és az európai fogyasztók tisztességes bánásmódban részesüljenek, szigorúbb és betartathatóbb, európai szintű szabályozásra van szükség a tisztességtelen forgalmazói magatartás megfékezésére.

Önnek most lehetősége van hozzájárulni ehhez a változáshoz.

Kérjük, hogy támogassa az alábbi kiegészítések hozzáfűzését a tisztességtelen forgalmazói magatartás témájával is foglalkozó IMCO Referens beszámolójához (a kereskedelmi láncokkal kapcsolatos európai cselekvési tervről):

  • Megalapozott, betartatható szabályozás az önszabályozás helyett, hiszen utóbbit a kereskedők könnyen figyelmen kívül hagyhatják. Például olyan európai szabályozó intézmény létrehozása, amely szankcionálhatja a tisztességtelen forgalmazói magatartást és a vevői erővel való visszaélést.
  • Összehangolt szabályozás az EU tagállamokban, hogy a kereskedelmi láncok ne szervezhessék ki beszerzési tevékenységeiket azokba az országokba, amelyekben gyengébb a szabályozás.
  • A tisztességtelen forgalmazói magatartás elleni hatékony fellépéshez el kell oszlatni a beszállítók félelmeit, és biztosítani kell a vevői erővel kapcsolatos bejelentések bizalmas kezelését.

 

Tisztelettel:

A petíciót aláíró neve

 

Ha egyetérteszt a levél tartalmával, látogass el a TVE brit partnere, a Traidcraft oldalára, ahol aláírhatod a levél eredeti, angol nyelvű verzióját.

A levél címzettjei az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottságának tagjai, az Európai Parlament képviselői, köztük három magyar képviselő.

 

Az angol nyelvű levelet itt írhatod alá.

 

Jelen cikk az Európai Unió támogatásával jött létre. Tartalmáért kizárólag a Tudatos Vásárlók Egyesülete felelős, és az semmi esetre sem tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás