fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Méltányos kereskedelmi politikák az EU-ban

Már közel száz éve működtek a fair trade mozgalmak, amikor az EU úgy döntött: közösségi szinten is támogatja a méltányos kereskedelem elveinek megfelelő termékek forgalmazását.

Az első lépések: Észak és Dél
A kereskedelmi tevékenységek mellett az EU-ban az elmúlt évek során egyre nőtt a politikai aktivitás a fair trade ügyében. 1994. januárjában az Európai Parlament elfogadott egy határozatot az „Észak-Dél méltányos és együttműködő kereskedelmének előmozdítása érdekében”. Ezzel kívánta felhívni az európai közösségi kezdeményezéseket, hogy támogassák a méltányos kereskedelmet, és pénzügyi ösztönzőket is felajánlott e célra.

Címkézés és költségvetési támogatás
Emellett a méltányos kereskedelmet belefoglalták a közös fejlesztési és együttműködési  politikába is. 1994-ben a Bizottság kiadott egy dokumentumot az Alternatív Kereskedelemről, amiben támogatását fejezte ki az Észak és Dél közötti méltányos kereskedelem iránt. 1996-ban a Gazdasági és Szociális Bizottság véleményt formált az „Európai fair trade címkéző mozgalommal ” kapcsolatban, amely következtetésképp üdvözölte a méltányos kereskedelmet jelölő védjegyezési kezdeményezéseket, és felkérte a Bizottságot, hogy alakítson ki költségvetési keretet a méltányos kereskedelmi tevékenységek támogatására. Ezt a kérést megismételték a Fair Trade riportban (Fassa Report), amelyet az Európa Parlament 1998-ban elfogadott. A Parlament egyébként maga is benyújtott javaslatokat a méltányos kereskedelem támogatására további cselekvésre kérve a Bizottságot.

A banán mint kiemelt termékcsoport
A politikusok általános érdeklődésén túl civil szervezetek és lobbi csoportok is felvetették a méltányos kereskedelem kérdését, különösen a banánnal kapcsolatban. Az Európa Parlament és a Miniszterek Tanácsa törekvéseiről kérdezte a Bizottságot a fair trade banánok támogatása ügyében, ami ígéretet tett a lehetséges intézkedések megvizsgálására. 1997. októberében az EU-ACP közgyűlés is elfogadott egy döntést, amelyben kérte a Bizottságot, hogy tevékenységével segítsen azoknak, akik fair trade banánt szeretnének piacra vinni az EU-ban.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás