• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Megtévesztő reklám?! A GVH-hoz fordulunk Calgon ügyben

2011.03.03. /

Választ kaptunk a Calgontól az ecet mosógép-károsító hatásával kapcsolatos nyílt levelünkre. Mivel az állításaikat alátámasztó kutatást nem érezzük elég megalapozottnak, a GVH-hoz fordulunk.

Az ügy fejleménye, hogy 2012-ben a GVH 15 millió forintra bírságolta a Calgon forgalmazóját fogyasztók megtévesztése miatt. Az erről szóló cikkünket itt olvashatod. 

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Calgon egy TV reklámban azt állította, hogy a vízkőoldóként használt ecet tönkreteheti a mosógépet.  Mivel a Tudatos Vásárlók Egyesülete évek óta környezetbarát alternatívaként népszerűsíti  az ecetet, egy tavalyi cikkünkben megpróbáltunk utánajárni a kérdésnek. Habár az általunk megkeresett szakemberek mind azt állították, hogy az ecet - ésszerűen használva - nem tehet kárt a mosógépben, valahogy senki nem adta a nevét ehhez.

Ezért  február elején nyílt levélben fordultunk  a Calgon hazai forgalmazójához, amelyben arra szólítottuk fel, hogy igazolja a reklámban elhangzott állítások valóságtartalmát.

Megkaptuk a választ a Calgon forgalmazójától, de mivel megítélésünk szerint az indoklásuk nem kellőképpen megalapozott, pontosítást kértünk, és egyúttal megtévesztő reklám gyanújával eljárást kezdeményezünk a Gazdasági Versenyhivatalnál.

A Calgontól kapott levelet valamint a válaszunkat a csatolt dokumentumokban olvashatjátok.

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében