• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

A megtakarított energia árából fedezhető a takarékossági beruházásra felvett hitel

2008.11.12. /
A hőszigetelés, az ablakcsere, a ház légzáróvá tétele egymást követően, több fázisban is elvégezhető, az előnyök azonnal érzékelhetők, a beruházásra felvett hitel pedig törleszthető a megtakarított energia árából.

A Magyar Építőművész Szövetség, valamint az Építészek Nemzetközi Szövetsége által múlt héten rendezett konferencián Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára a Zöld Beruházási Rendszert mutatta be. Ez nem más, mint a Magyarország által eladott széndioxid-kvóta vételárának a széndioxid-kibocsátás csökkentésére fordítása. A 2009-2012 közötti program keretében pályázaton lehet pénzhez jutni. Az első ütemben 10 milliárd forint lesz a rendszer alapjában, de további hasonló nagyságrendű befizetések várhatók a kvóta értékesítésből - mondta az államtitkár.

Az egész napos konferencián olyan projekteket mutattak be az előadók, amelyek példaértékűek az épületek széndioxid-kibocsátásának csökkentésében. Az energiahatékony, alacsony energiafogyasztású épületek és passzívházak mellett a megújuló energiaforrások alkalmazásával lehet legerőteljesebben visszaszorítani az épületek ma még jelentős szén-dioxid kibocsátását. A távlati cél a zéró széndioxid-kibocsátás, vagyis a légkörbe jutó, környezetterhelő gáz teljes visszaszorítása.

Az egyik bemutatott példaértékű épület a világ negyedik legnagyobb temploma, az új fatimai Szentháromság templom volt. Ez a hívek adományaiból összegyűjtött 70 millió euróból épült fel 2007-ben, Alekszandrosz Tombazisz görög építész tervei alapján. Az új templom kör alakú, 125 méter átmérőjű. Nincsenek hagyományos ablakai, mégis természetes fénnyel világos a tér, a tetőbevilágítóknak köszönhetően. Az épületegyüttes a passzív hűtés technikáját alkalmazza.

A köröshegyi hídmérnökségi telepet Szekér László tervezte, és az épület passzívaknak mondható, tehát négyzetméterenként évi 15 kwh-nál kevesebbet fogyasztanak, bele értve a fűtést és a hűtést is. Az épület gázbekötéssel nem rendelkezik, és egyáltalán nem használ gázt vagy egyéb fosszilis energiát az üzemeltetéshez, az elektromos áramot is részben megtermeli, és áramkimaradás esetén is több napig üzemképes marad. Ezt napelemekkel és szélgenerátorral éri el.

A meg nem épülő kormányzati negyed terve szeptember 25-én Madridban elnyerte az öt földrészen párhuzamosan zajló Holcim Awards verseny európai fődíját. A koncepció továbbfejlesztéséről Janesch Péter építész tart előadást szerda délután.

 

Forrás: MTI  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében