fbpx

| Kalas Györgyi

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Megnyílt Budapest első Fair Trade antikvárium-kávézója

Újabb (zöld) színfolttal gazdagodott a főváros: megnyílt Budapest első Fair Trade antikvárium-kávézója.

Angol nyelvű antikvárium nincs túl sok Budapesten, ezért egy újabb könyvesbolt megjelenése már önmagában is örömre ad okot. A Treehugger Dan’s Bookstore and Café névre hallgató új könyvesházban azonban nem csak olvasgatni lehet, hanem könyvválogatás közben kávézni is. És ha még hozzátesszük, hogy a kávézó kizárólag Fair Trade kereskedelemből származó kávét forgalmaz – Budapest igazán egyedi helye ez!

A könyvesbolt és kávézó hat év után új helyre költözött. Új cím: VI. ker. Lázár u 16.

Daniel Swartz, az antikvárium-kávézó üzemeltetője az Egyesült Államokból költözött Magyarországra, és évek óta részt vesz az itthoni környezetvédő mozgalmak munkájában. Mint elmondta, mindig azt a kérdést teszi fel magának, lehetne-e valahogy egy kicsit segíteni, változtatni a jelenlegi helyzeten. Így jött az ötlete, hogy ha már kávézót nyit, akkor az legyen olyan kávé, ami bizonyítottan tiszta forrásból származik. A méltányos kereskedelem iránti elkötelezettség mellett Daniel Swartz másik célja, hogy egy jól felszerelt, változatos igényeket is kielégítő angol nyelvű könyvesboltot hozzon létre, amely mindenkinek elérhető áron kínálja könyveit.

A kávézót Újszászi Györgyi, a Védegylet munkatársa és a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség koordinátora nyitotta meg. Elmondta, a Fair Trade – azaz méltányos kereskedelemből származó – kávék esetében a forgalmazó figyelembe veszi a termelő és családja érdekeit, s olyan árat kínál a termékért, amiből a család meg tud élni. Jelenleg ugyanis a becslések szerint egy 300 forintos kávéból jó esetben is csak 9 forintot lát a termelő.

A Treehugger Dan’s a Csengery utcában található, amely a tulajdonos szerint ettől kezdve Budapest “legveszélyesebb” utcája – legalábbis az ínyencek, a könyvbarátok és zöld koffeinisták pénztárcájára nézve. A picike könyvesbolt igen jó hangulatú, már most tele van könyvekkel, így a Daniel Swartz által tervezett folyamatos bővülés eredményeként egészen biztosan egy igen magas színvonalú antikvárium alakul majd ki. A kávézásra kicsi asztalok mellett nyílik lehetőség, a bolt végében elhelyezett kávégépből 300 forintért lehet meginni egy csésze tejeskávét (a presszó 250) — biokávéhoz persze házi biotej dukál. Mint azt Daniel Swartz elmondta, direkt úgy alakította ki az árakat, hogy a kávé ne legyen drágább, mint egy átlagos budapesti kávézóban, ráadásul a kávézó önkiszolgáló, így felszolgálási díj sem terheli a terméket. Az ínyencek valószínűleg megjegyzik majd, hogy a kávé aromája koránt sem egy ilyen automata kávégépben érvényesül a legjobban, a versenyképes árért azonban áldozatot kell hozni. Aki haza is szeretne vinni a kávébabból, az 2000 forintért vehet egy 500 grammos, vagy 3800 forintért egy 1000 grammos csomagot.

A kávézó nem csak a könyveknek és a kávénak, hanem a zöld szervezetek működésének is teret kíván adni. Ennek szellemében vállalja a zöld mozgalom kiadványainak terjesztését, a könyves részleg pedig külön hangsúlyt fektet a környezetvédelemmel és szociális kérdésekkel foglalkozó kiadványok begyűjtésére.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás