fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Megnéztük, érdemes-e robotporszívót venni

Jól hangzik, hogy egy robot végzi el helyettünk a porszívózást miközben mi mással foglalkozunk, de több szempontot is mérlegelni kell, ha nem csak egy drága távirányítós macskasétáltatót szeretnénk a lakásba. 46 különböző hazai boltokban, webshopban kapható robotporszívót teszteltünk. Vizsgáltuk, melyik milyen jól távolítja el a morzsát, a port a szöszöket a keménypadlóról és a szőnyegről.

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

A robotporszívók előnye, hogy megspórolják számunkra a porszívózási időt, így mire hazaérünk, kitakarított lakás vár. Ezt akár egyszeri programozással vagy távolról egy okostelefon appal is elintézhetjük. Ezért a jól hangzó szolgáltatásért sokan hajlandóak a zsebünkbe nyúlni, és akár több százezer forintot is kiadni.

Azt teszteltük, hogy az egyes márkák termékei mennyire jól birkóznak meg az akadályokkal, jól szívják-e a port, a morzsát, hogyan teljesítenek a padlón és a szőnyegen.

A rossz hír az, hogy mindez tökéletesen csak az olyan minimalista lakásokban sikerül, ahol nincs (sok) szőnyeg, magas ajtóküszöb, feltornyozott könyvkupacok, dísztárgyak, se szétszórt ruhák és játékok a földön. Ha viszont van, akkor könnyen ott találjuk magunkat, hogy fél napot a cuccok elpakolásával töltünk, mielőtt útnak indítjuk a robotporszívót. Vagy mire hazaérünk, csak félig van kitakarítva a lakás, cserébe viszont kibogozhatjuk a drótokba beakadt, fotel mögé beszorult porszívót, majd folytathatjuk a kézi porszívózást.

Padlón jók, csak szőnyeg ne legyen

A jobb robotporszívók a keménypadlón teljesítményben felveszik a versenyt a „hagyományos” vezetékes társaikkal. A padlócsempéről, parkettáról akár a por, morzsa vagy a szálak, szöszök 75-90%-át is eltávolítják. Szőnyegen viszont nem teljesítenek ilyen jól, ott nem ússzuk meg a kézi porszívózást.

16 márka különböző készülékét vizsgáltuk, köztük több ismert nagy márkát is, mint például az Ariet, DirtDevil, Ecovacs, Irobot, Rowenta, Samsung, Xiaomi.

A tesztben szereplő 46 készülékből mindössze 3 érte el a közepes szintet, a többi még ennél is rosszabbul teljesített: a padló réseinél és a szőnyegen nehezen birkóztak meg a por eltávolításával. A tesztelt készülékek közül még a szőnyeget legjobban kitakarító porszívó is csak a por harmadát távolította el a szőnyegből és a résekből. Ebben az ár sem volt meghatározó, mert volt olyan 250 ezer, de 400 ezer forintos készülék is, amelyik gyengébben teljesített, mint egy 50 ezer forintos.

Kikerülik-e az akadályokat?

A teszt során azt is vizsgáltuk, hogyan tájékozódik a készülék valós élethelyzetben, vagyis egy szobában: időben érzékeli-e a bútorokat, ki tudja-e kerülni a drótokat, a függönyt vagy esetleg beakad a kanapé alá.

Ebben a tekintetben jobb lett az eredmény, a robotporszívók jelentős része jól navigál a lakásban, kikerüli a drótokat, átmegy a magasabb bútorok alatt.

Mit tudnak a legjobbak?

Az összesített lista élén végzett termékek viszonylag jól navigálnak egy helységben, érzékelik a bútorokat, függönyt, drótokat és nem akadnak bele a tereptárgyakba, továbbá a többihez képest jobban eltávolítják a morzsát és szálakat, szöszöket a keménypadlóról és a szőnyegből, a porszívással viszont ezek is hadilábon állnak. Cserébe az akkumulátoruk üzemideje 1-1,5 óra, vagyis egy kisebb lakást ki tudnak takarítani egy töltéssel. Áruk elég változó, 50 ezer forinttól 250 ezerig terjed.

A részletes teszteredményt itt nézheted meg >>>

Azt javasoljuk, mielőtt ilyen beruházásba vágnál, nézz végig a lakáson olyan szemmel is, hogy az mennyire könnyű terep egy robotporszívónak. Ha sok a zug, sok a szőnyeg, vannak magas küszöbök, sok olyan tárgy, amit nem tudunk, vagy nem akarunk minden porszívózás előtt elpakolni, lehet, hogy érdemes másfajta segítségben gondolkodni. Vagy legalábbis abban a tudatban vegyük meg, hogy a robotporszívó nem fog teljes mértékben tehermentesíteni minket, szükség lesz „utó” kézi porszívózásra is.

Képek: pixabay.com

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás