• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Megmenekült az indiai padlizsán a génmódosítástól

2010.03.03. /
Társadalmi nyomás hatására az indiai kormány év elején visszavonta a génmódosított padlizsán termesztésére korábban kiadott engedélyt. Nemes Noémi indiai beszámolója.

Hónapok óta vártuk a mai napot. Hasonló nagyságú környezetvédelmi megmozdulás régen volt, mint az előző hónapokban - talán mert most nem csak a környezetről, hanem sokkal többről volt szó: az első génmódosított zöldség, a padlizsán (vagy ahogy Indiában nevezik, brindzsal) engedélyezéséről. A padlizsán az egyik legfontosabb és legközkedveltebb alapélelmiszere az indiai konyhának. Nem véletlen, hisz a brindzsal Indiából ered, az itteniek már 4000 éve termesztik, és genetikai sokféleségét mi sem jelzi jobban, mint hogy több mint 2500 fajtáját vették nyilvántartásba.

Indiában 2000-ben kezdték el a kutatást a génmódosított padlizsánnal kapcsolatban (a bevitt Bt gén által olyan toxint termel a növény, amely megvédi őt bizonyos kártevőktől - innen a neve). Öt évvel később a Mahyco indiai biotechnológiai cég (26%-ban a Monsanto tulajdonában van) már szántóföldi kísérleteket végzett, majd 2009-ben a génmódosított élőlényeket engedélyező bizottság (GEAC), zöld utat adott a Bt-padlizsán termesztésére.

Óriási felháborodás követte a tavaly októberi döntést, nem csak környezet- és fogyasztóvédelmi szervetek részéről, de megannyi gazdaszervezet, magasrendű politikusok, tudósok, egyetemek, kutatóintézetek, sőt egész államok majdnem hogy egyként jelezték tiltakozásukat. Az indiai környezetvédelmi miniszter, Jairam Ramesh, kezébe vette az ügyet, és kijelentette, hogy csak akkor engedélyezi a termesztést, ha a következő hónapok során rendezett közmeghallgatásokon bebizonyosodik, hogy valóban érett a társadalom és a tudomány a Bt-padlizsán engedélyezésére. Nagy megkönnyebbülés követte a bejelentést, hisz köztudott volt, a nép ellenzi, hogy rajta próbálják ki a világon először egy génmódosított zöldség nagybani fogyasztását.

A hat meghallgatást maga a miniszter vezette le, ami önmagában is történelmű jelentőségű Indiában - nincs is rá korábbi példa, ahogy arra sincs, hogy a világon bárhol közmeghallgatással döntsenek a génmódosított élelmiszerek engedélyezéséről. Az összes meghallgatás egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy sem a fogyasztók, sem a gazdatársadalom, de még a tudósok sincsenek az engedélyezés mellett.

 

Fizetett pártfogókkal kampányolt a gyártó

Az utolsó, Bangalore-ban, február 6-án megrendezett közmeghallgatás más volt az előzökhöz képest. A Mahyco cég több száz gazdát fizetett, utaztatott azért, hogy hangoztassák "Bt-brindzsalt akarunk!" A sokszor majdnem összecsapásban végződő esemény elképesztő volt, hiszen az indiaiak közismertek békeszeretetükről, és nyugalmukról, ami szöges ellentéte volt annak, amit a teremben lehetett tapasztalni: üvöltözés, kiabálás, tapsvihar követett minden pro és kontra felszólalást, és tucatnyi rendőr próbálta féken tartani a perzselő hangulatú gyűlést.

A számomra, és talán a miniszter számára is az egyik legmeghökkentőbb pillanat az volt, amikor az indiai Monsanto volt vezetője, aki 18 évig dolgozott a cégnél, kijelentette, hogy semmi szüksége Indiának a génmódosított padlizsánra és jól ismert, hogy a cég sokszor "kozmetikázza az adatokat" saját érdekeinek megfelelően.

A döntést megelőzően, az indiai tudóstársadalom nagy része óvatosságra intette a minisztert, hisz semmilyen hosszútávú és független bizonyíték nincs arra, hogy egészséges lenne a Bt padlizsán fogyasztása. Tucatnyi külföldi tudós is hasonlóan vélekedett, ahogy a megkérdezett 10 indiai állam vezetője is, mindegyikük az engedélyezés ellen foglalt állást. Sőt többen, mint például Kerala vagy Karnataka bejelentette: ha országosan engedélyt is kap, ők tiltani fogják állami szinten. Büszkén hallgattam számos alkalommal az itteni médiában, amint külföldi példaként állandóan a magyar moratóriumot (nem pedig a franciát, a németet, az osztrákot, görögöt) említették.

 

A GM gyapot biztonságossága is kérdéses

A döntést február 10-re ígérte a miniszter, de már előző nap sajtótájékoztatón jelentette be, amit a többség elvárt tőle: "kötelességem elrendelni a moratóriumot (...) addig amíg független, hosszútávú, az egészségügyi és környezeti hatásokat - beleértve, a padlizsán genetikai gazdagságát - vizsgáló kutatások nem bizonyítják egyértelműen a Bt padlizsán biztonságosságát."

A Monsantonak és más, a géntechnológiában érdekelt cégnek, nagy pofon ez, ahogy a génmódosított élőlényeket engedélyező bizottságnak is. Ez utóbbit leminősítette a 19 oldalas miniszteri döntés, és újabb nevet kapott az eddig csak génmódosítás-párti döntést hozó testület (akárcsak az EFSA az Európai Unióban): génmódosított élőlényeket véleményező bizottság.

Remélem, hogy a génmódosított gyapot kora is hamarosan leáldoz az országban, mert bár maga a gyapot nem ehető, a gyapotmagból préselt olaj a legolcsóbb, és ezáltal legelterjedtebb növényi olaj. Az indiai gyapot 90%-a génmódosított, de az élelmiszerláncba került Bt-gyapotolaj biztonságosságát senki a világon nem ellenőrizte. A padlizsánnal kapcsolatos döntés analógiáját követve azonban a Bt-gyapot termesztését is fel kellene függeszteni.

 

Forrás: LMV

Kép [cc] designvallah  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében