fbpx

| Tudatos Vásárló

Meghamisították a génmódosított növények európai termesztési adatait

A Föld Barátai nemzetközi hálózat feltárta, hogy a génmódosított növények világszerte kudarcot vallottak, illetve rávilágított arra, hogy a biotechnológiai ipar manipulálta az európai termesztési adatokat, azért hogy növekedést mutasson ki.

A „Kinek hoznak hasznot a génmódosított növények?” című, 2009. évi új tanulmány rávilágít arra, hogy milyen ellentmondások vannak az európai biotechnológiai lobbi szervezet, az EuropaBio által a génmódosított növények termőterületéről készített jelentésben. Az EuropaBio majdnem negyedével felduzzasztotta a 2008. évi adatokat, hogy leplezze a tényleges csökkenést.

A félrevezető számokat arra használták a cégek, hogy a génmódosított növények termesztésének elterjedését szélesebb körűnek mutassák a ténylegesnél. A valóságban a fogyasztók ellenállása és a biztonságra odafigyelő európai kormányok hatására, a génmódosított növények termőterülete Európában évről-évre csökken, 2005 óta összességében 35%-os volt a visszaesés.

A génmódosított növények globális elfogadása rengeteg pénzt hozna az ipar számára a vetőmagokra kivetett jogdíjakból és a felhasznált növényvédő szerekből, de Európa már tíz éve elutasítja a génmódosított élelmiszereket és növényeket – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők SzövetségeFöld Barátai Magyarország programvezetője. A biotechnológiai ipar hazugságokhoz folyamodik annak érdekében, hogy ránk kényszerítse termékeit. Ideje lenne, hogy végre beismerjék a génmódosítás európai kudarcát! – tette hozzá az MTVSZ programvezetője.

 

AZ USA VEZET A GMO TERMESZTÉSBEN

A génmódosított növényeket világszerte csak kis területen termesztik, és nagyrészt csak olyan országokban, amelyek a gazdagabb országok piacaira termelnek. Egyre több államban felismerik azt is, hogy a génmódosított növények nem hoznak hasznot a kis, családi gazdálkodóknak, s nem járulnak hozzá a szegénység csökkentéséhez sem. A génmódosított növények továbbra is csak a mezőgazdasági termelés csekély részét adják.

A génmódosított kukorica – az egyetlen Európai Unióban termeszthető génmódosított növény vetésterülete – az EU mezőgazdasági területének csupán 0,21%-át teszi ki. A génmódosított növények termesztése továbbra is csak egy maroknyi országra korlátozódik világszerte, amelyek mindegyike erősen iparosodott, export-célú mezőgazdasággal rendelkezik.

Az összes génmódosított növénnyel bevetett terület közel 90%-a hat Észak- és Dél-Amerikai országban található, 80%-a az Egyesült Államokban, Argentínában és Brazíliában. Egyetlen országban, az Egyesült Államokban termesztik a génmódosított növények több mint 50%-át. Indiában és Kínában a termőterületek kevesebb mint 3%-án termesztenek génmódosított növényeket.

Nem jelent megoldást az éhínségre

A Föld Barátai által készített tanulmány felfedi, hogy miközben a lakosság világszerte szenved az alapvető élelmiszerek magas árától, a biotechnológiai cégek rekord összegű nyereségekről számolnak be a génmódosított vetőmagok és a növényvédő szerek árainak exponenciális drágulása következtében. A gazdákat elnyomják, miközben az éhező emberek száma a világon eléri az egymilliárdot.

Az élelmiszerválság alatt, az ipar által keltett, génmódosítást szorgalmazó felhajtás ellenére, továbbra sincs kereskedelmi forgalomban egyetlen megnövelt hozamú, szárazságtűrő, sótűrő, megnövelt tápanyag tartalmú vagy egyéb „hasznos” tulajdonsággal felruházott génmódosított növény sem, holott ezt már régóta ígérteti a biotechnológiai ipar.

A nagyobb termelő országok – Egyesült Államok, Argentína és Brazília – hivatalos adatai megerősítik, hogy a génmódosított növényekkel együtt megnőtt a növényvédő szerek használata, beleértve az olyan mérgező vegyszerekét is, amelyeket számos európai országban betiltottak. Ez jelentősen növeli a gazdák költségeit, környezetvédelmi és egészségügyi problémákat okoz, amelyek elsősorban a génmódosított farmok mellett élő szegény közösségeket sújtják.

Miközben a biotechnológiai ipar hamis adatokkal próbálja alátámasztani a génmódosított növények szükségességét, az Európai Bizottság hatalmi erővel akarja ránk kényszeríteni a génmódosított kukoricát. A Bizottság az Európai Tanács március 2-i ülésének napirendjére tűzte a MON810-es génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó magyar tilalom feloldását célzó javaslatot. Széles körű összefogásra van szükség mind országos, mind nemzetközi szinten, hogy Magyarország génmódosítás-mentességének megvédése érdekében magunk mögé állítsuk az EU tagállamokat – tette hozzá Farkas István, az MTVSZ ügyvezető elnöke.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás