fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Még négy évet kell várnunk a kevésbé véres aranyra

Az arany a jólét, a hatalom és a szerelem szimbóluma – a világ gazdagabb felén. Azoknak viszont, akik kitermelik, valóságos földi pokol az élete. Reményt adhat, hogy az USA után az EU is szigorít az arany és a többi konfliktus-ásvány beszerzésén.

Az ékszeriparon kívül az aranyat nagy mennyiségben használják aranyrudak formájában bankok és egyéb pénzintézetek, valamint a mobiltelefon-akkumulátorok és mikrocsipek alapanyagaként. A világ legnagyobb aranyimportőre, Svájc az óragyártásban és aranyrudakban egymaga mintegy 2500 tonna aranyat használ fel évente.

Annak ellenére, hogy a felsorolt iparágak mekkora bevételt könyvelnek el világviszonylatban, az arany kitermelésében dolgozók mindebből keveset látnak. És akkor finoman fogalmaztunk. A helyzet az, hogy,

• az aranybányászatban dolgozók 90%-a, körülbelül 30 millió ember a Földön kizsákmányolás, megaláztatás áldozata,

• ezek a kisüzemi bányában dolgozó munkások 200-300 tonna aranyat termelnek ki évente,a kitermelt arany mintegy 70%-a ékszerként hasznosul

• globálisan évente 135 milliárd USA dollár értékben vásárolunk arany ékszert,

• ha csak Svájcban törvény kötelezné a gyártókat arra, hogy igazolni tudják az arany származását, hatalmas lépéssel lennénk közelebb ahhoz, hogy az aranykitermelés és -felhasználás etikussá váljon.

A pokol akkumulátorai: így bányásznak aranyat és konfliktus-ásványokat Kongóban

A világpiacon megjelenő arany nagy részét Peruban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban termelik ki. Az afrikai háborúk a felszínen etnikai konfliktusokként jelennek meg, a valóságban azonban gazdagságot és hatalmat jelentő természeti kincsekért folynak.

A gyémánt mellett a konfliktus-ásványoknak nevezett volfrám, tantál, ón, kobalt mellett az aranybányák birtoklásáért folyik harc, amely gyakran szándékos népirtássá fajul. A konfliktus-ásványok nem csak céljai, de működtetői is a brutális erőszaknak, hiszen a fegyveres bandák legfontosabb a bevételi forrását jelentik. A II. világháború óta ezek a legsúlyosabb háborús konfliktusok Kelet-Kongóban.

 

Gyerekek dolgoznak egy kobaltbányában, Kongóban.
A kobalt a mobiltelefonok és laptopok akkumulátorának
alapanyaga 

A lelőhelyeket rejtő területeken mindennapos az erőszak. Az ellenőrizetlen körülmények között zajló bányászat különösen veszélyes a bányászok egészségére. Szűk, sötét járatokban dolgoznak, ahol kevés az oxigén, a járatok gyakran beomlanak. Az aranybányászok gyakran higany- és ciánmérgezésnek vannak kitéve, ami emlékezetvesztést, értelmi leépülést, egyéb súlyos szervi megbetegedéseket okoz.

Kongó több száz kisebb-nagyobb bányájában a becslések szerint ötvenezer kiskorút, akár hat éves gyerekeket, is dolgoztatnak. Elsősorban a szűk járatokba küldik be őket, vagy hatalmas zsákokat cipelve robotolnak.

 

Végre szigorít az USA és az EU is

Az USA 2012-ben az ún. Dodd-Frank jogszabályban törvénybe iktatta az emberi jogokat sorozatosan megsértő országok ásványkincseinek felhasználására vonatkozó tilalmat. Ennek eredményeképpen 2016-ban a Nemzetközi Békeinformációs Szolgálat (IPIS) jelentése szerint a vizsgált kelet-kongói bányák háromnegyedében nem volt jele fegyveres csoport jelenlétének.

Az Európai Bizottság 2016 végén hozott rendeletet az EU-ba importált ásványok felelős forrásból való származásának biztosítására. Az új szabály segítheti a bányászatból pénzelt fegyveres konfliktusok megfékezését, az alapvető emberi jogok érvényesítését. A döntés szerint az importált ón, tantál, volfrám és arany több mint 95%-a felelős forrásból kell, hogy érkezzen az Európai Unióba. A szigorítás 2021. január elsejével lép életbe.

 

Kép: pixabay.com

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 3000 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

 

 

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – a fogyasztók érdekében. A cikk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium FV-I-16-2016-00023 jelű pályázat keretében valósult meg.  

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás