fbpx

| Molnár Dénes

Még a nagyszünetben is kiugranak locsolni

Egy iskola kertjében nyílt meg a káposztásmegyeri Homoktövis Közösségi Kert. Van itt minden, ami a diákoknak és a környékbeli családoknak kell: tanóra, pestó-parti, ballagás utáni buli, bográcsozás, nyári tábor.

Szellő csiklandozza a leveleket a verőfényes szombat délután. Diófa alatt, gyerekek festette rönkökön ülve tartja találkozóját a Káposztásmegyeri Ökokör az iskola kertjében. Időnként odaköszönnek kannát, horolót, gereblyét hurcoló anyukák, apukák, aztán szorgosan tovahaladnak. Áprilisban van elég dolog a veteményessel.

A suli 25 évvel ezelőtti indulásakor már volt itt egy tankert – mutat körbe Rab Istvánné Jutka, a reGarden projekt iskolai felelőse -, de miután nyugdíjba ment a kolléga, aki gondozta, gazdátlanul maradt, lassan az egészet benőtte a gaz.

A lelkes szülők és tanárok hónapokig nyikorgatták a kertkaput a gyerekekkel és a Kortárs Építészeti Központ szakembereivel, mire 2014 májusára újra gondozott formája lett a több mint 600 nm-es területnek – benne a közel 100 nm-nyi megművelt veteményessel -, és hivatalosan is megtartották a Homoktövis Közösségi Kert megnyitóját.

 

Hello holnap!

A fenti névvel futó kampánnyal a Telekom a fenntarthatóság fogalomkörét szeretné a mindennapok részévé tenni. A 2013-as Viviccita Városvédő Futáson részt vevő állami fenntartású budapesti általános iskolák ennek szellemében pályázhattak a telekommunikációs cég és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) közös programjára, amely szakmai és anyagi támogatással ösztönözte közösségi kertek megvalósítását.

A közeli Dunakeszi Közösségi Kert még várja új tagok csatlakozását. Legyél Te is közösségi kertész!

A vegyszermentes és környezettudatos gazdálkodás mellett a pályázat feltételei között szerepelt, hogy a kertet legalább három éven keresztül működtetni és művelni kell.  Ki kell alakítani a program saját fenntarthatóságára, továbbvitelére vonatkozó tervet, és megszervezni a diákokból, tanárokból és szülőkből álló közösséget a kert kialakítására és fenntartásával kapcsolatos feladatokat ellátására.

A cél, hogy a tanárok, diákok és szülők megismerjék a környezet és a közösség érdekeit is figyelembe vevő közös tevékenység örömeit. Egyúttal – a közösségi kertek kialakítása és fenntartása révén – felismerjék az önellátásnak az egészséges életmódra, a környezetre gyakorolt pozitív hatását.

 

Tanóra és délutáni kikapcsolódás helyszíne

Huszonkét parcella van, amiből jelenleg kilencet gondoznak osztályok és tankörök – meséli Jutka. A tanárok hozzák a környezetismeret órákon vagy napköziben tanulókat, hogy különböző játékok segítségével megismertessék velük a növényeket, a kerti munkát. Aztán van, akiknél annyira jól sikerül felkelteni az érdeklődést, hogy még nagyszünetben is be-beugranak locsolni.

A kert egyelőre remek lehetőséget jelent, hogy az arra fogékony tanárok és gyerekek az iskolában kertészkedhessenek. Jutka persze azt szeretné, ha előbb-utóbb minden osztály és osztályfőnök részt venne valamilyen formában a kert művelésében és gondozásában.

A KÉK közösségi kertkoncepciós programja a Nyugat Európában és az amerikai kontinensen évtizedes hagyományokkal rendelkező közösségi kertek budapesti meghonosítását tűzte zászlajára. A tengerentúli és európai példákból kiindulva abban bíznak, hogy az általuk vagy segítségükkel indított kerteket megismerve több közösség is létrehozza sajátját, és hosszú távon is önműködővé válnak.

A programjukban a kerteket fenntartható módon alakítják ki: a szerszámtárolót, komposztálót újrahasznosított konténerből készítik, takarékos öntözőrendszert, esővízgyűjtőt építenek ki, de van hely kísérleti parcellának is. A tapasztalataik szerint a közösségi kertek jó hatással vannak a közösségi kultúrára, az egészségmegőrzésre, az oktatásra, és a környezetvédelemre.

 

Pesto-parti, ballagás, napközis tábor

A Homoktövis nem véletlenül került a pályázat három nyertese közé. Az intézmény több éve birtokolja az Ökoiskola címet. Az iskola szelektíven gyűjti a hulladékot, részt vesz a TeSzedd! akciókban, foglalkozásokat tart a közeli Farkaserdőben, ahol a Homoktövis tanösvény is található. Az udvara fáin technika órákon készült madáretetők csüngenek, az épületben növények zöldítik a tereket, folyosókat és még sorolhatnánk.

Az újra használatba vett kert máris szervesen beépült az intézmény életébe. A parcella-tulajdonos családok pesto-partijai, piknikjei, bográcsozásai mellett volt már itt nyugdíjas tanár-búcsúztató, elballagó diákok utolsó találkozója, nyári napközis tábor programja. De a kert olyan iskolai rendezvényeknek is kiegészítő helyszínéül szolgált az elmúlt évben, mint az Autómentes Napon megtartott Családi- és Sportnap, vagy a Föld Napjára szervezett program.    

A pályázatban vállaltakhoz hasonlóan három évre szól a megállapodásunk az önkormányzattal, amely szintén segített az induláskor kerítésépítéssel, kertkapu készítéssel, kerti csap telepítéssel. Kicsit bizonytalan, hogy a három év letelte után, amikor megszűnik majd a Telekom és a KÉK pártfogása, átveszik-e a kerttel kapcsolatos ügyek támogatását, mert erre vonatkozóan semmilyen megállapodásunk nincs még. Mindenesetre rajtam nem múlik, amíg én itt leszek, a közösségi kert is működik majd valahogy – jelenti ki határozottan Jutka.

Véget ér az Ökokör találkozó. Szedelőzködnek, búcsúznak a tagok. Csukódik a kapu. Ketten maradnak még. Anna mutogatja Gabinak a tárolóban a szerszámokat, magyarázza a parcellafoglalás mikéntjét. Jövő héttől új családdal bővül a közösség.

Kép: flickr közösségi kert

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium PTKF/467/2014-es számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás