• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Még mindig kaphatók a veszélyes cumisüvegek

2009.07.30. /
Míg az USA-ban és Nyugat-Európában kivonták a forgalomból a - fejlődési rendellenességet is okozó - biszfenol A tartalmú cumisüveget, a nálunk kapható termékek többségében még megtalálható ez a veszélyes anyag.

A tavalyi kanadai tiltás után idén az USA-ból is kivonták a gyakran fejlődési rendellenességet okozó biszfenol A (BpA) tartalmú cumisüvegeket. A Cincinnati Egyetem kutatása szerint forró folyadékok hatására 55-ször gyorsabban kijut a cumisüveg anyagából a BpA, ami már káros lehet a csecsemők fejlődésére.

Csecsemők vérében a felnőtt átlagnál 10-szer magasabb BpA-koncentrációt mértek. Az elmúlt években több mint 130 vizsgálat bizonyította, hogy a hormonhatáson túl a BpA növelheti a rák kockázatát, sőt hozzájárulhat az elhízáshoz is. Az amerikai tiltás után Nyugat-Európában a legtöbb cég kivonta a BpA-t tartalmazó cumisüvegeket a forgalomból. Magyarországon viszont sajnos a mai napig a legtöbb cumisüveg alapanyaga a polikarbonát, melyben megtalálható a BpA.

A Levegő Munkacsoport kéri az összes magyar európai parlamenti képviselőtől, illetve a kormányzattól: támogassa, hogy az EU is korlátozza a BpA-s cumisüvegeket.

A Harvard Egyetem 2009 májusában publikált tanulmánya szerint a gyermekek vizeletében kétharmadával nőtt a BpA-koncentráció, miután egy héten keresztül biszfenol A-t tartalmazó cumisüvegből ittak hideg italokat.

Az elmúlt években több mint 130 vizsgálat bizonyította, hogy a hormonhatáson túl a BpA növelheti a rák kialakulásának kockázatát, inzulin-rezisztenciát okoz, hozzájárulhat az elhízáshoz és a koraszülés kialakulásához is. Emlőskísérletek során a BpA-val mérgezett fiatal állatok agya nem fejlődött normálisan.

A cumisüvegeket „hagyományosan" polikarbonátból készítik, amelyet a biszfenol A és foszgén reakciójával állítanak elő, így az újszülöttek egészségét veszélyeztetheti a hormonális hatású vegyi anyag. Azonban a piacon megtalálhatóak az üveg alapanyagú és garantáltan BpA-mentes termékek is, ezért célszerű ezeket választani.

A gyártók általában feltüntetik a termék csomagolásán, hogy a cumisüveg miből készült. A polikarbonát anyagú (PC, a háromszög szimbólumban 7-es jelölés) termékek helyett célszerű a biztosan BpA-mentes üveg, vagy polipropilén anyagú (PP, a háromszög szimbólumban 5-ös jelölés) cumisüvegeket választani.

A polikarbonát arról is felismerhető, hogy átlátszó, nehezen benyomható anyagból készül, míg a polipropilén könnyebben benyomható, általában színezett áttetsző műanyag.

Az interneten több adatbázis is elérhető az egyes cumisüvegek BpA tartalmáról:

  • BpA-t tartalmazó termékek listája >>>  
  • BpA-mentes termékek listája >>>

 

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2009. júniusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu.

Kép [cc] squonk, pfly









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében