• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Mediterrán étrend, brokkoli: csökkenthető a rák és a diabétesz kockázata

2008.08.18. /
A mediterrán étrend akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12%-kal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.

26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata 9%-kal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.

A Harvard Egyetem kutatói nyolc éven át követték nyomon a görögök étkezési szokásait, és a vizsgálat eredményéről a British Journal of Cancer című orvosi szakfolyóiratban számoltak be. Úgy találták, hogy a legnagyobb előnye az olívaolaj használatának volt, ez 9%-kal csökkentette a rákkockázatot. Attól pedig, ha a tesztalanyok kevesebb vörös húst ettek és több borsót, babot, lencsét, már 12%-kal lett kisebb a rák kockázata.

Egy másik, a British Medical Journal-ban napvilágot látott tanulmány egy nagyszabású spanyolországi kutatásra támaszkodva jutott arra a következtetésre, hogy az olívaolajat használó, növényi alapanyagokban és rostokban gazdag, viszont állati termékekben (így húsokban és tejtermékekben) szegényebb mediterrán étrend nagyban hozzájárul a kettes típusú diabétesz megelőzéséhez.

Egy harmadik, étkezési szokásokhoz köthető, brit kutatók által a norwichi Élelmiszerkutató Intézetben készített tanulmány a brokkoli rákmegelőző hatását vizsgálta.

Heti 400 gramm brokkolival, illetve borsóval egészítették ki olyan férfiak étrendjét, akiknek nagyobb volt a kockázata a prosztatarákra. A brokkoli fogyasztás esetében különbséget tapasztaltak azon gének aktivitásában, amelyeket korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a prosztatarákkal. Richard Mitchen, a kutatás vezetője a Public Library of Science című nyílt internetes tudományos portálon megjelent tanulmányban azt javasolja a férfiaknak, hogy heti 2-3 adag brokkolit, karfiolt vagy kelbimbót iktassanak étrendjükbe. Különösen érvényes ez azokra, akik a GSTM1 jelű génváltozat hordozói, mivel ez esendőbbé teszi őket a prosztatarákkal szemben.

 

Forrás: MTI

Kép [cc] Gavin Bell, PUMA









  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében