fbpx

| Tudatos Vásárló

Meddig jó az étel?

Mi a különbség az eltarthatósági idő és a minőség megőrzési idő között? Hogyan számolják és milyen jelentősége van a fogyasztókra nézve? A legfontosabb tudnivalók röviden.

Az eltarthatósági időt az élelmiszercímkén általában a minőség megőrzési dátum vagy a felhasználhatósági dátum jelzi. A minőség megőrzési idő azt az időtartamot fejezi ki, ameddig az élelmiszertől elvárható, hogy megtartsa legjobb minőségét pl. ízét. Minőség megőrzési dátummal bíró élelmiszerek közé tartoznak például a konzervek, a szárított és a fagyasztott élelmiszerek.

A felhasználhatósági idő az az időtartam, ameddig az élelmiszertől elvárható, hogy biztonságosan fogyasztható marad, ha az ajánlott tárolási körülmények között tartották. Ezek az élelmiszerek ételmérgezési kockázatot jelenthetnek, ha a felhasználhatósági dátum után fogyasztják őket. A felhasználhatósági dátummal bíró élelmiszerek közé tartoznak például a fagyasztott tejtermékek, főtt/sült húsok, kész saláták.

Hogyan határozzák meg az eltarthatósági időt?

Az élelmiszergyártók felelőssége, hogy meghatározzák az eltarthatósági időt és annak megfelelően címkézzék termékeiket. Ez magában foglalja a tárolási feltételeket, melyek az adott eltarthatósági idő megvalósításához szükségesek, pl. “felbontás után hűtve tárolandó”.

Az eltarthatósági időt az élelmiszerfejlesztés során határozzák meg. Először a gyártó meghatározza az élelmiszer azon (külső és belső) tulajdonságait, melyek befolyásolják biztonságát és/vagy minőségét.

Ezek közé tartoznak:

  • felhasznált összetevők,
  • a gyártási folyamat,
  • a csomagolás típusa (pl. a vákuumcsomagolást és a védőgázas csomagolást néha felhasználják a termék eltarthatósági idejének növelésére),
  • a tárolás típusa

Ahol szükséges, a gyártó egyéb vizsgálatokat is lefolytat, pl. a mikrobiológiai mintavétel és elemzés. Az eltarthatósági idő meghatározása szerves részét képezi a gyártók élelmiszerbiztonság-irányítási rendszereinek.

Mi az eltarthatósági idő gyakorlati jelentősége a fogyasztók számára?

Az eltarthatósági idő célja, hogy segítse a fogyasztókat az élelmiszerek biztonságos és körültekintő felhasználásában. Az élelmiszerek eltarthatósági ideje csak akkor tekinthető érvényesnek, ha a megvásárolt termék bontatlan és sértetlen.

A fogyasztóknak mindig követniük kell a gyártók tárolásra vonatkozó útmutatásait, különösen a hőmérséklettel és a termék felbontás utáni felhasználásával kapcsolatban. Emellett, az élelmiszerhulladék-képződés elkerülése érdekében a fogyasztóknak ajánlatos vásárláskor is figyelembe venni az eltarthatósági időt. Például, a fogyaszthatósági dátummal ellátott élelmiszerekkel ellentétben, számos minőség megőrzési idővel ellátott élelmiszer biztonságosan fogyasztható akkor is, ha ez a dátum már elmúlt.

Forrás: eufic.org

Kép: (CC) Sam Stones

A projekt a Svájci–Magyar Együttműködési Program (www.svajcihozzajarulas.hu) támogatásával valósul meg.

    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás