• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Már túllövésben vagyunk

2009.09.29. /
A Global Footprint Network számításai alapján szeptember 25. óta már hitelben használjuk a természet idei évi erőforrásait.

A KÖVET Egyesület, a Global Footprint Network hazai tagszervezete a Túllövés Napján (Earth Overshoot Day) arra figyelmeztetett, hogy az emberiség ezen a napon lépte át azt a határt, amelyen túl már „hitelben" használja a Föld erőforrásait. Kevesebb, mint 10 hónap alatt felhasználtuk azt, amit a természet 12 hónapra termel meg.

Az 1980-as évek vége óta „túllövésben" vagyunk, mivel nagyobb az ökológiai lábnyomunk, mint a Föld biológiai eltartóképessége. Szeptember 25-től az év hátralevő napjaiban már hitelből élünk, többet költünk, mint amennyi a számlánkon van. A természeti erőforrások növekvő használatának látható, érzékelhető tünetei többek között a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az erdős területek zsugorodása, a halállomány ritkulása, a talajerózió és a fokozódó vízhiány. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy a természet nem tud több hitelt biztosítani nekünk. 

 

A Túllövés Napjának kiszámítása

A Global Footprint Network kutatószervezet minden évben kiszámítja az emberiség ökológiai lábnyomát. Ez azt a területet számszerűsíti, amely megtermeli a felhasznált erőforrásokat és semlegesíti a kibocsátott szén-dioxid és hulladékmennyiséget. Ezt vetik össze a biokapacitással, ökoszisztémánk eltartóképességével, amely megtermeli az emberiség számára szükséges erőforrásokat. A Túllövés Napját brit közgazdasági szervezetek által kidolgozott módszer alapján 2005 óta tartják számon. A kalkuláció az eddig mért népességnövekedési, valamint a fogyasztási adatokon, tendenciákon alapul.

A számítások azt mutatják, hogy a gazdasági világválság ellenére még mindig túlhasználjuk a természeti erőforrásokat. 2008-ban a Túllövés Napja szeptember 24-ére esett, idén a válság hatására egy nappal később következett be. A válságot megelőző években ez a nap minden egymást követő évben 4-6 nappal közelebb került az adott év január 1-jéhez. Meg kell találnunk a módját annak, hogy a Túllövés Napja minél később következzen be, akár bő akár szűk esztendőt írunk. A 21. század egyik nagy kérdése, hogyan tartsunk fenn egészséges gazdaságot, biztosítsunk jólétet a társadalom tagjainak, úgy hogy ne éljük fel erőforrásainkat és ne halmozzunk fel végzetes mennyiségű szén-dioxidot.

 

Szénlábnyom csökkentéssel az egyensúlyért

A KÖVET Egyesület és a Global Footprint Network a decemberi koppenhágai Klímacsúcs előtt figyelmeztet, hogy a fejlődő és fejlett országok vezetői számára ez az utolsó lehetőség arra, hogy együttesen felelősséget vállaljanak és elkötelezzék magukat a klímaváltozás megállításáért, és egy olyan új megállapodást hozzanak létre, amellyel megóvhatják a Földet és annak lakóit. Szénlábnyomunk (az a szükséges területnagyság és tengerfelület, amely megköti az összes kibocsátott szén-dioxid mennyiséget) 1961 óta 1000%-kal megnövekedett.  

„Napjainkban egyre jobban érezzük, hogy szorít a cipő. A túlnépesedéssel, élelmiszerhiánnyal, globális felmelegedéssel együtt járó negatív természeti és társadalmi jelenségek arra utalnak, hogy pazarló életmódunk megváltoztatása nélkül nem leszünk képesek a Föld ökológiai eltartó képességén belül maradni és fenntartható módon élni. Ökológiai lábnyomunk egyre nő, de a cipő lecserélésére nincs lehetőségünk. A Túllövés Napja erre hívja fel a figyelmet. Szeptember 25-ével bezárólag feléltük a 2009-ben rendelkezésünkre álló természeti erőforrásokat. Meddig mehetünk el? A tudósok kiszámolták, de a döntést az egyéneknek kell meghozni mindennapi életük során." - figyelmeztet Havasi Péter, a KÖVET Egyesület programvezetője.

 

Forrás: KÖVET

Kép [cc] GFN  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében