• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Már nem csak weben működik a Magyar Termékek Boltja

2009.06.25. /
A webáruház mellett már 15 boltja is van a Magyar Termékek Boltja hálózatnak. A kezdeményezés célja, hogy segítsék a magyar termelők piacra jutását, és javítsák a kis boltok versenyhelyzetét a nagy élelmiszerláncokkal szemben.

A Magyar Termék Kereskedőház és a Premium Hungaricum Egyesület kezdeményezésére megnyílt Budapesten és környékén (7 pesti, 4 budai kerületben és Szigetszentmiklóson) az első 15 Magyar Termékek Boltja.

Az ötletgazda és a projektet összefogó Ments András elmondta, hogy a Magyar Termék Kereskedőház egy logisztikai rendszert és egy webáruházat működtet, amelyeken keresztül a megrendelők (élelmiszer üzletek, éttermek, szállodák) a kereskedőház tagjai közé tartozó hazai termelőktől, gyártóktól vehetnek magyar árukat.

A magyar áru ebben az esetben csak magyar termelő által előállított feldolgozatlan terméket, vagy szintén hazai alapanyagból készült olyan feldolgozott terméket jelent, ahol a gyártó és a cégtulajdonos is magyar. Kisebb üzemek, családi termelőegységek és nagy élelmiszergyártó cégek egyaránt tagjai a kereskedőháznak. A cégek saját jelentkezés alapján vagy a kereskedőház megkeresésére válhatnak taggá.

A webáruház 2009 eleji sikeres elindulását követően május 15-én 15, franchise rendszerben működő Magyar Termékek Boltja nyílt meg Budapesten és környékén. Az elsősorban kisebb boltokat tömörítő hálózat tagjai vállalják, hogy üzletükben legalább 50%-ban a Magyar Termék Kereskedőház által közvetített magyar árukat forgalmazzák, köztük Premium Hungaricum és Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel ellátott jó minőségű, hagyományos hazai specialitásokat.

Magyar Termékek Boltja
Úri-Boltocska         
1014 Bp. Úri u. 34.
Delicatesse
1015 Bp. Batthyányi u. 50.
VIKI-MINI
1039 Bp. Juhász Gyula u. 2.
MINI Csemege
1043 Bp. Aradi u. 19.   
2 Testvér Kft.
1046 Bp. Tungsram u. 55-57 B.ép
Bé-La Kft
1054 Bp. Molnár u. 20.
Berkenye Természetes Élelm.  
1061 Bp. Paulay E. U. 56.
PREMIER DELICATES Kft.
1075 Bp. Wesselényi u. 2.
Szuper Csemege
1094 Bp. Tompa M. U. 21.
Élelmiszer üzlet
1111 Bp. Etele út. 69. 
Bánvölgyi Élelmiszer
1139 Bp. Fiastyúk u. 61.   
MIDI-MIX Bt.
1141 Bp. Szugló u. 125/d   
Niagara Élelmiszer
1161 Bp. Vízesés u. 39.
Mindenes ABC

1164 Bp. Bugac tér 2.   
HORMANN
Szigetszentmiklós  Ifjúság u. 1.

Az ötletgazdák elgondolása az, hogy a vevő és a gyártó között közvetlen kapcsolat jöjjön létre. A rendszerükben ugyanis a gyártó a bolt számára közvetlenül állít ki számlát, a disztribúciós rendszert működtető kereskedőház nem képez saját árakat, csak logisztikai díjat számít fel. A fizetési feltételek közvetlenül az előállító cég és a vásárló kereskedő közötti tárgyalások során alakulnak ki.

Ez egyrészt alacsonyabb árképzést tesz lehetővé a boltok számára, másrészt lehetőséget ad arra, hogy a kisebb gyártó cégek közvetlenül a boltokba juttathassák termékeiket. Így a gyártói és kereskedői oldal összefogásával kialakuló rendszer a fogyasztók számára lehetőséget teremt arra, hogy jó minőségű hazai áruhoz jussanak. A kisebb boltok számára versenyképes megoldást nyújt a nagy áruházláncok mellett, míg a kisebb gyártók számára a szélesebb piacra jutás lehetőségét.

A kereskedőház emellett egységes arculatot, cégért, marketinget biztosít az üzletek számára. Az általunk megkérdezett boltosok egy része a turistákat is vonzó, speciálisan magyaros és különleges minőségű termékek miatt lépett be a hálózatba. Másokat az így elérhető 5-10%-kal alacsonyabb ár ösztönzött csatlakozásra, ami segíthet felvenni a versenyt a nagyobb üzletekkel, áruházakkal.

 

Minősített termékek is vannak a polcokon

A bolthálózat árukínálatában szerepelnek majd a Premium Hungaricum és a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyekkel ellátott termékek is.

A Premium Hungaricum Egyesület által működtetett védjegy-rendszerben elsősorban hagyományos magyar termékek szerepelnek, amelyeket független szakértői bizottság vizsgál elsősorban minőségi (íz, illat, állomány, szín, esztétikai megjelenés, minőségbiztosítás, csomagolás) szempontokból.

A védjegyes termékek között egyelőre csak néhány biominősítésű található, a termékek egészségügyi, környezetvédelmi vonatkozásait tehát ez a minősítő rendszer nem vizsgálja. A termékek közt húskészítmények, tejtermékek, pékáruk, borok, gyümölcslevek egyaránt megtalálhatóak.

A magasabb minőséget elősegítheti az, hogy e kisebb gyártók valószínűleg kevésbé nagyipari módszerekkel dolgoznak, cukormentes gyümölcslevet állítanak elő, a termelők netán szabadtartású állatokat (pl. mangalica) nevelnek, vagy kevesebb vegyszert használnak a növénytermesztésnél.

Hasonló elven működik a FVM-es Agrármarketing Centrum által kiadott Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy is. Itt szintén elsősorban tradicionális termékeket vizsgálnak esztétikai, íz, minőség kritériumok alapján. A gyártási folyamat környezetvédelmi és egészségügyi vonatkozásait, és az esetleges vegyszer-maradványok jelenlétét tehát ennek a védjegynek az odaítélésekor sem vizsgálják. (ld. Magyar termékcímkék c. korábbi cikkünket >>> )

A Magyar Termék Kereskedőház várja további gyártó cégek és élelmiszer üzletek jelentkezését is a hálózatba. A fogyasztókat arra bíztatják, hogy használják ki a kis üzletek speciális árukínálatát, és ezzel (is) támogassák a magyar termelőket, gyártókat és az egyre nehezebb piaci helyzetben levő kisboltosokat egyaránt.

 

Kép [cc] Magyar Termék Kereskedőház

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében