fbpx

| Markovics Vera

Mániákus krémezők

A szépségkultusz korszakában, amikor mindenhonnan szépségápolással kapcsolatos információk és reklámok bombáznak bennünket, nem csoda, ha sokszor félrekezeljük a bőrünket. Íme néhány berögzött rossz szokás, amelyet érdemes lenne elhagynunk.
Kozmetikus szakértőnk tanácsai.  

Kozmetikus praxisom alatt szerzett tapasztalataim alapján állítom, hogy szépségápolással kapcsolatos kérdésekben iskolai végzettségtől függetlenül és az információ-dömping ellenére tájékozottságunk gyakran téves és hiányos. Ebben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy hajlamosak vagyunk – a tanult ismeretek és tapasztalataink ellenére – kritika nélkül elfogadni a hangzatos reklámüzeneteket, és hogy sokan még a saját bőrükkel sincsenek tisztában. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy elképesztő mennyiségű kozmetikumot, bőridegen anyagot kenünk magunkra, és hogy a szervezetünket ezeken kívül is megszámlálhatatlan káros anyaggal terheljük. Ezért aztán ne csodálkozzunk azon, ha a bőrünk szenved, és ezt időnként látványosan ki is mutatja. 

 

Krémet mindenkinek?

A reklámok hatását bizonyítja az is, hogy a krémezést mint valami eredendően szükséges dolgot fogjuk fel. Ezért ma azok is kenik a bőrüket, akiknek egyáltalán nem is kellene, mivel bőrük a szükséges anyagokat maga is „megtermeli”.

A krémek, testápolók arra hivatottak, hogy ha kell, segítsék a bőr normális működését, pótolják a hiányzó anyagokat – zsírt, vizet, biostimuláló anyagokat.

A bőrt nem kell a nap 24 órájában krémezni!

 

Gyakran találkozom olyan vendégekkel, akik annak ellenére, hogy az arcuk T vonalán tágak a pórusok, és arcmosást követően is viszonylag gyorsan olajosan fénylővé válik a bőrük, nemcsak kommersz, ásványi olajszármazékot tartalmazó krémet, de alapozót is használnak. A fénylő, tág pórusú bőr nemcsak nem szép látvány, de a felesleges zsír kedvező létfeltételt teremt a gyulladásokat, aknékat kiváltó proprioni baktériumok számára.

Az ilyen bőrtől szenvedők jobban tennék, ha krémezés helyett a felesleges zsírtól szabadítanák meg a bőrüket. Természetesen mindenkit óvok attól, hogy intenzív zsírtalanító hatású szerekkel tegye ezt meg. Bőven elég, ha napközben – akár többször is – meleg vízzel, esetleg aromavízzel leöblítik az arcukat.

 

Korfüggő

A fiataloknál a nedvkeringés, a faggyú- és verejtéktermelés teljes gőzzel működik. Ezért normális esetben – hacsak ki nem szárítják a bőrüket – nincs is szükségük pótlásra, sőt, esetükben inkább a túlzott zsírmennyiség okoz gondot.

 

Túlápolás

Napjainkban gyakori hiba a túlápolás. Ezért bőrprobléma esetén szinte lehetetlen rájönni, hogy melyik kozmetikum melyik összetevője a bűnös, hiszen annyi mindent kentünk magunkra.

Mind anyagilag, mind a bőr állapotát illetően jobban járunk, ha kevés, de jó minőségű, kontrollált natúr, illetve biokozmetikumot használunk, amelyek nem gátolják sem a bőr légzését, sem a káros anyagok kiválasztását. Az ilyen készítmények összetevői nem izolált hatóanyagokból állnak, hanem különféle növényi és állati zsírokból, olajokból, valamint speciális gyógynövények olajos, vizes, alkoholos kivonataiból. 

 

Fejtetőre állt éjszakák és nappalok

A bőrápolásban érdemes figyelemmel lenni – az évszakok váltakozása mellett – a bőr működésének ritmusára is. Éjszaka a bőr anyagcseréje intenzívebb, mint nappal. A zsíros, különösen az ásványolaj-származékokat tartalmazó készítmények akadályozzák az anyagcsere-termékek kiválasztását.

A kozmetikai termékek gyártói nappalra a hidratáló krémeket, éjszakára pedig a zsíros krémeket javasolják, ami tökéletesen ellentétes a bőrműködés ritmusával.

Próbáljuk ki a reklámokaban sulykolt módszer ellenkezőjét: éjszaka zsírmentes kozmetikum (pl. arctonik),  nappalra, ha szükséges (a hiányzó anyagok pótlására, illetve védelemre) a bőr állapotának megfelelő, zsírosabb biokozmetikum. A fiataloknál az átállás általában nem okoz gondot. Akiknek a bőre hosszú évek alatt hozzászokott az éjszakai krémezéshez, annál az átállás időt vehet igénybe.

 

A bőrünk a test és a lélek tükre

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy bőrproblémák esetén elsősorban az életvitelen, táplálkozási és bőrápolási szokásokon kell változtatni, mert a bőr nem választható el a szervezet egészétől. Amikor valamilyen rendellenességet tapasztalunk, akkor először nem azon kell gondolkodni, hogy mit kenjek rá, hanem azon, hogy vajon mi lehet az oka, mitől alakulhatott ki.

 

Mindenki számára adott a lehetőség, hogy nap mint nap megfigyelje az arcbőrét, kiismerje a különféle hatásokra adott reakcióit, és ezekből megpróbáljon következtetéseket levonni.

Például, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után rendszeresen kisebb gyulladt csomócskák, pattanások jelennek meg az arcon. Ezek megszüntetésének nyilvánvalóan a legegyszerűbb módja az, ha kerüljük a bajt kiváltó ételeket, amelyekkel szemben tiltakozik a szervezetünk.

Gyakori, hogy tartós stressz hatására, pl. vizsgaidőszak, határidős munkák idején törnek elő pattanások az arcon, a háton és a mellkason. Ha nem akarunk hegeket, pattanásokat, akkor stresszoldó technikákkal (autogén tréning, jóga stb.), testedzéssel, alvással érdemes védekezni. 

 

A szerző kozmetikus, szakíró. 

 

Fotó (cc): xoombini

 

***

Tetszik a Tudatos Vásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás