fbpx
közösségi gazdaság MagosVölgy

| Mayer Barbara

MagosVölgy zöldségközösség – Küzdelmes, de szeretjük

MagosVölgy egy 2016-ban indult közösségi gazdaság, ahol dolgosak a hétköznapok, mosolygósak a gyerekek és mindig történik valami. Alábbi cikkünkből megismerhetitek a Dezsény családot és ökológiai gazdaságukat.

Dezsény Zoltán és felesége Dezsényné Boros Judit a Szent István Egyetemen, Gödöllőn ismerkedtek meg, és közös álmuk volt, hogy létrehozzanak egy közösségi gazdaságot. Ez idén meg is valósult, és áprilisban elindult a MagosVölgy Ökológia Gazdaság zöldségközössége. Sikertörténet számukra a 2016-os év, hiszen mindössze 5 hónap leforgása alatt jelentős méretű és lelkes zöldségközösséget sikerült szervezniük.

Zoli és Judit az egyetem elvégzése után Kaliforniában töltöttek egy évet, ahol Zoli egy másoddiplomás képzésen vett részt. Diplomamunkáját a magyarországi közösségi gazdaságokról írta, így jól ismeri a hazai közösségi gazdaságok működését és sajátosságait.

Hazatérésük után, úgy döntöttek a Belső-Cserhátban keresnek albérletet és gazdálkodásra alkalmas területet, hogy a kellő kertészeti tapasztalat megszerzése után létrehozhassák saját zöldségközösségüket. 2013-ban költöztek a Nógrád megyei 380 lelkes Terénybe. A faluban indult egy program az óvoda megmentésére, és a beköltöző nagycsaládosoknak albérlet támogatást nyújtottak. Az egyéves program leteltével úgy döntöttek Terényben maradnak, annyira megtetszett nekik a falu és a közösség.

A gazdaság

A fiatal párnak szülői támogatással sikerült egy hagyományos palóc parasztportát vásárolnia az ahhoz tartozó telekkel és öreg melléképületekkel. A házhoz tartozik egy helyi műemléki védettség alatt álló, 1834-ben épült pajta, amely gazdaságuk szimbóluma lett.  A régi nyárikonyhát nemrég irodává alakították át.

Az utcában 300 méterrel arrébb megvásároltak még két egymással szomszédos telket is, így a gazdálkodás most 2 helyszínen zajlik. Az új telkeken állnak a fóliák, míg a házukhoz tartozó kertben, a Pajtáskertben a szabadföldi zöldségeket termelik. Összesen 4000 m2 területen termesztettek zöldséget 2016-ban. 25-30 zöldségfajt termelnek, ami közel 100 féle zöldséget jelent egy évben. Csak paradicsomból 24 félét kóstolhattak meg közösségük tagjai idén.

MagosVölgyben speciális komposzttakarással dolgoznak, ami nem igényel talajforgatást, ellenben 50-60 m3 komposztot használnak fel évente.  Zoli ebből írja a doktoriját, így idén 20 ágyásban termett cukkini „a tudomány oltárán, a tagok rovására”, akik a friss cukkini mellett lekvár és savanyúság formájában is élvezhették az ízletes bio cukkinit.

Zoliék csatlakoztak a Polyán Egyesület kárpáti borzderes szarvasmarha fajtamegőrző programjához, és van egy háromfős „csordájuk” is. A keletkező trágyát a komposztálást követően a kertészetben hasznosítják.

Küzdelmes, de szeretjük!

Zoli és Judit 2014-ben kezdett el gazdálkodni. Az első két évben elsősorban barátoknak, ismerősöknek szállítottak zöldségeket, illetve pesti és balassagyarmati termelői piacon értékesítették terményeiket. Tulajdonképpen minimális kertészeti tapasztalattal vágtak bele, úgy, hogy újdonság volt számukra a vidéki élet és a vállalkozás is. Mindezt három kisgyermekkel – Zselyke most  6, Bence 4, Julcsi pedig 1,5 éves. Közben Zoli még részmunkaidőben dolgozik, és doktori képzésre jár.

Ahogy Zoli fogalmaz „Küzdelmes, de szeretjük!” és bármikor találkozunk, ragyogó szemmel mesél az aktuális fejleményekről. És hát fejlemény van bőven, hiszen idén tényleg belevágtak és ma már egy 63 tagot számláló közösséget látnak el hetente friss, minősített biozöldségekkel.

Jövőre 120 családot szeretnének ellátni, így meg fogják duplázni a zöldségtermő területet és készülőben van egy új, 1000 m2-es új fóliasátor is. Terveik között szerepel még Nógrádban őshonos gyümölcsfák telepítése, tojótyúkok tartása, feldolgozókonyha és egy vizes élőhelyként funkcionáló kerti tó létesítése is.

Zöldségátadás a mélygarázsban

Zoli és Judit tavaly novemberben ismerkedett meg Simoncsik Judittal, a TVE Légy a részese! képzéssorozatán. Judit lelkes fogyasztóként jelentkezett a képzésre, de gyorsan szervezővé vált, miután felismerte, hogy munkahelye tökéletes átadási pont lehetne az induló MagosVölgy Zöldségközösség számára. A novemberi képzést követően megkezdődött az ötletelés és idén tavasszal elindult a zöldségközösség. Az átadások rendhagyó módon az irodaépület mélygarázsában történnek, ahova Judit és munkatársai minden csütörtökön a munka végeztével csak egyszerűen lemennek átvenni a heti zöldségadagjukat.

Szeptembertől a belvárosi CsendesM vegán bisztróban is van lehetőség az átvételre, ahova további 10 tag csatlakozott be. Az idei próbaévben májustól augusztus végéig szállítottak, majd szeptembertől december végéig. Hetente 8-10 féle zöldség kerül a dobozokba, amit a tagok az aktuális kiírás alapján maguknak válogatnak össze. A dobozba kerül a zöldségek mellé még savanyúság, cukkinilekvár, paradicsom chutney, és ősztől laskagomba is. Lehetőség van fél és egész zöldségadag előfizetésére is.

Csapatban az erő

MagosVölgy nem csak Zoliból és Juditból áll. Az összesen 7 fős magosvölgyi csapatban közös erővel folyik a munka a dolgos hétköznapokon.

Balról jobbra Zoliék után:

  • Janó a főmunkatárs – aki az operatív feladatokat és a munkakoordinációt látja el
  • Magdus és Zsuzsi alkotják a Kertcsapatot – ők végzik a zöldségtermesztéshez kapcsolódó feladatokat: ásnak, vetnek, gyomlálnak, betakarítanak
  • Erika, aki minden fronton bevethető – segíti a kerti munkákat, besegít az adminisztrációban, de ha kell a gyermekfelügyeletben is
  • Zoli épít, rombol, javít és karbantart  – ő a legerősebb ember a faluban, egy szelíd óriás

A Magosvölgy tagja a hazai WWOOF hálózatnak és nyáron nemzetközi önkéntes tábornak is helyt adott a gazdaság.

Ha szeretnél csatlakozni

A MagosVölgy Ökológiai Gazdaság várja az érdeklődők jelentkezését a jövő évi szezonra, amely terveik szerint március végén indul majd. Ha szeretnél csatlakozni, figyeld a gazdaság Facebook oldalát, vagy írj e-mailt a kapcsolat@magosvolgy.hu email címre.

Képek: Pelsőczy Csaba, Mayer Barbara

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja. A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás