fbpx

| Tudatos Vásárló Magazin

Lepényélet: Népek kenyerei

Lisztből nemcsak unalmas, dundi kenyereket, de arisztokratikus, tányérként használható és papírkönnyű pékárut is készíthetünk. Íme néhány népi recept.

Vakaró

A cigány családok a kenyeret sok helyen még mindig vakaróval helyettesítik. A recept anyáról lányra szál, de egyszerűsége miatt a nem cigány vendégek előtt szégyellik a lepényszerű kenyeret. A legínségesebb időkben is elkészíthető tésztát lisztből, vízből, „pezsgőből” (sütőpor) és egy csipet sóból keverik. Tíz perc pihentetés után nagyjából egy centiméter vastag, kör alakú lepényeket nyújtanak belőle. Jobb időkben a vízet tejjel helyettesítik vagy zsírt raknak a tésztába. A vakaró akkor kész, ha mindkét oldala átsült a sparhelten, és forgatáskor úgy érezzük, hogy a tészta papírkönnyű.

 

Roscón de reyes

 

Királyok kenyerét a spanyol nyelvterület legtöbb országban készítenek. Spanyolországban az édes kenyeret vízkeresztkor, a háromkirályok (Reyes Magos) érkezését ünneplő napon tálalják. A római birodalomból származó hagyomány szerint a roscón mindig tartalmaz valamilyen meglepetést. A tésztába leggyakrabban pénzérmét, babszemet vagy egy apró figurát rejtenek. A szerencsés megtaláló lesz a nap „királya”, és egész évben szerencse kíséri az útját. A következő évben viszont neki kell gondoskodnia a süteményről.   

 

 

Injera

Az etióp injera egy hatalmas, szivacsos palacsintára hasonlít. Savanyú tésztája a világ legapróbb szemű gabonájából, a teffből készül. Az egy milliméternél is kisebb magokból őrölt lisztet vízzel és élesztővel keverik, majd a szénsavasodásig állni hagyják. Amint ez kész, a tejföl sűrűségű masszát egy cseréptálban kisütik, végül az elkészült lapokat egy száraz fűből készült tálra rétegzik. Az injera húsok vagy párolt zöldségek kísérője, köretként elég tépni belőle egy darabot, de ha kell, a helyiek evőeszköz és tányér helyett is ezt használják – bár a legjobb etióp háziasszonyok saját kezűleg etetik meg vendégeikkel a legfinomabb falatokat.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 20. számában.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás