• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Lelkiismeretes kapitalisták: megnyílt az első hazai közösségi bank

2010.05.26. /
A MagNet Magyar Közösségi Bank áprilisi nyitásával Magyarországon is megjelent a közösségi bankolás. A bank a pénzügyekbe való beleszólást, korrupciómentes és a fenntartható fejlődés elveivel megegyező célok támogatását, valamint nagyobb biztonságot kínál.

Nyugat-Európában évtizedes hagyományai vannak a közösségi bankoknak. Spanyolország úttörő közösségi takarékpénztára, a Caja Navarra 2008 tavaszán vásárolta be magát a magyar HWB Express takarékpénztárba. Ez először kereskedelmi bankká alakult át, majd a spanyol tapasztalatokat is magába építve 2010 tavaszán létrejött belőle a MagNet Közösségi Bank.

A közösségi bankolás a banki alapszolgáltatásokban nem nagyon különbözik a hagyományos kereskedelmi bankoktól. A lényeg egy „ingyenes" pluszfunkció: az ügyfél, pénzének kamatoztatása mellett, plusz költségek nélkül jó célokra is áldozhat.

Ezzel elsősorban a hitelfelvevők nyernek, de a konstrukció a pénzét betevő számára is nyújthat előnyöket. Például egy sávon belül maga határozhatja meg a lekötött pénzéből adható hitel kamatát, és tájékozódhat róla, hogy a pénzével hol és mi történik.

A közösségi bank működése a bank ügyfeleinek pénzügyi tudatosságát feltételezi. Vagyis azt, hogy az ügyfél nem csak azért teszi adott bankba a pénzét, mert ott kedvező feltételekkel kamatozik, vagy mert annak volt a legvonzóbb a reklámja, hanem azért is, mert számít neki, hogy a pénze hogyan hasznosul, még ha ebből közvetlenül kevés anyagi haszna is származik.

 

Helyi befektetés, kevesebb kockázat

A közösségi bankok egyúttal biztonságosabbak is, mivel egy szűkebb közösség átláthatóbb és kisebb gazdasági körére építenek. Nem áll fenn a veszély, hogy egy távoli ország tőzsdei machinációi váratlanul bedöntsék a bankot.

Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a 2008-as gazdasági világválság a közösségi bankoknak nem okozott megrázkódtatást. Ehhez a stabilitáshoz a bank maga is vállalja az „etikus" működést.

A MagNet Bank a betett pénzből nem spekulál. A hitelekbe ki nem helyezett betéteket állampapírba vagy értékpapírba fekteti, az éves profit 10%-át pedig a Közösségi Adományozási Program keretében adományozásra fordítja.

Ennek kiosztásáról maguk az ügyfelek döntenek, azaz - az adóbevallás 1%-ához hasonlóan - a nyereség 10%-ának rájuk eső részét egy általuk kiválasztott, előzetesen a bank listájára felvett alapítványnak, civil szervezetnek ajánlhatják fel.

A MagNet közösségi bank célja, hogy a magyar gazdaságban, közéletben, kultúrában részt vevő vállalkozások, intézmények, alapítványok és civil szervezetek számára nyújtson pénzügyi támogatást. A zöld szellemiség jegyében a fenti kategóriákon belül azok jöhetnek szóba, akik megfelelnek a bank által támasztott kritériumoknak.

„A fenntarthatóságot és társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartva hitelezünk. Szeretnénk forráshoz juttatni minél több, a fenntarthatóság alapértékei mentén működő üzleti vállalkozást és civil szervezetet, amelyek pozitívan hatnak környezetünkre és társadalmunkra, amelyek közös jövőnk biztosítékai lehetnek. Amelyek helyben teremtenek munkahelyeket, helyi fogyasztókat, partnereket és ügyfeleket céloznak meg." - fogalmazta meg a támogatási elveket a TudatosVásárló.hu-nak a MagNet Bank marketing osztálya.

A jól hangzó elvek gyakorlati alkalmazását egy külön erre a célra felállított stáb dolgozta ki. A partnerek vagy kedvezményezettek közé az így felállított kritériumok alapján lehet bekerülni.

A MagNet bank ezen elvek alapján előzetes, „negatív szűrést" végez: az adott cégnek vagy alapítványnak meg kell felelnie a fenntarthatósági elveknek, korrupció-mentességnek, az átláthatóságnak és a demokrácia elveinek ahhoz, hogy szerződhessen a bankkal.

A Közösségi Adományozási Program listájára kultúra, egészségügy, környezetvédelem kategóriájába tartozó alapítványok vagy egyesületek kerülhetnek fel. Jelenleg közel ötven szervezet található a bank honlapján lévő listán, köztük gyermekétkeztetési, speciális vagy súlyos betegeket segítő és helytörténeti, értékmegőrző alapítványok.

A szervezetek együttműködési szerződést kötnek a bankkal, amelyben feltüntetik az adott évre megcélzott támogatást igénylő tervet, projektet, illetve a szükséges összeget. A közösségi bank által támasztott kritériumok megsértése esetén azonban ez a partneri jogosultság el is veszíthető, és a MagNetnél a későbbiekben szigorítani is kívánják a szűrési kritériumokat.

 

Jótékony betétesek

A pénzüket bankbetétbe helyező magánszemélyek vagy cégek jelenleg kétféle betét választásával, két különböző formában nyújthatnak hitelfelvételi lehetőséget. 

Szféra betétek összegének 60%-a fordítható a kijelölt hitelcélra,a  fennmaradó részről  a bank dönt. A Mentor betéteknél - mivel azok közvetlen támogatást jelentenek - a betét teljes összege hitel lehet.

A Szféra betétbe helyezett pénzt hét területen belül - biogazdálkodás, zöld energia, környezet- és természetvédelem, munkahelyteremtés, kutatás-fejlesztés, egészségügy és szociális ellátás, kultúra és oktatás - létrejövő hitelek finanszírozására lehet fordítani. A betétes itt csupán azt határozhatja meg, hogy a hétből melyik terület részesülhet a támogatásában.

A Mentor betét választása esetén a betétes közvetlenül választhatja meg támogatása alanyát. Jelenleg még csak az Óbudai Waldorf Iskola van a betét által támogatható szervezetek között közt, de a MagNet tájékoztatása szerint ez a megoldás akár olyan lehetőséget is teremthet, amellyel valaki a betétje segítségével saját hozzátartozóját támogatja. Ezt külföldi közösségi hitelezési rendszerekben alkalmazzák is.

 

Közösségi?

A MagNet rendszere félúton van a klasszikus, magánszemélyek egymás közötti közvetlen ügyletét is lehetővé tevő, vagyis „személytől-személynek" közösségi hitelezés és a kereskedelmi banki hitelezése között.

Ez legfőképp azt jelenti, hogy itt a hitelügylet minden kockázatát a bank viseli, ezért szigorúbbak a feltételei a hitelfelvevői körbe kerülésnek. Családom, barátom csak olyan formában juthat „közvetlenül" a pénzemhez, ha a Mentor betét támogatotti körébe kerüléshez szükséges kritériumoknak megfelelő formában igényel hitelt - alapítvány, vállalkozás, civil szervezet részeseként, vagyis magánszemélyként nem.

A betétes megválaszthatja a betétjének a hitelfelvevő számára is érvényes kamatát. Ennek alsó sávhatára 0,5%, felső sávhatára a mindenkori jegybanki alapkamat - jelenleg 5,25% - szintjénél 0,25%-kal kisebb kamat.

Erre a bank 3% marzsot, vagyis a saját hasznát jelentő kamatkülönbséget tesz rá, illetve ha szükséges, kockázati kamatot, amely 0,5 és 1,5% között van. Ezt nem számítva a hitelfelvevő 3,5 és 8% közötti alap kamatszinttel számolhat, ami alacsonyabb, mint a kereskedelmi bankok jelenlegi hitelszintje.

A Budapest Bank mikrovállalkozói hitelei közül például a legalacsonyabb kamatú euro alapú Budapest Kötetlen Vállalkozói Hitel kamata évi 8%, de a hitelek túlnyomó többsége 10% feletti, akár 16%-os kamattal köthető meg.

 

Átlátható támogatási rendszer

A MagNet negyedévente nyilvánosságra hozza, hogy a betétesek pénzéből hol és mi valósult meg. A hitelfelvevő cégek így a betétesek előtt nem burkolózhatnak anonimitásba. Vállalniuk kell, hogy a bank nyilvánossá teszi a nevüket, az általuk felvett összeg nagyságát és célját.

A bank a jövőben tovább szeretné bővíteni közösségi szolgáltatásait. Például olyan közösségi bankszámlát terveznek bevezetni, amire a bank listáján lévő alapítványoknak díjmentesen lehet összegeket utalni. A bank közösségi termékeinek kitalálásába a munkatársakat is bevonják, így a közösségi szemlélet nem csak az ügyfelek irányába érvényesül.

 

Van személyes tapasztalatod a MagNettel? Írd meg a cikk alján kommentben vagy levélben a szerk[kukac]tudatosvasarlo.hu-ra!

 

Kép [cc] magnet  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében