fbpx

| Bihari László

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Legyetek ti is bionövények!

Borsod megyében Szeles Attila biogazda jóvoltából termelők és vásárlók nemcsak adnak-vesznek-esznek, hanem egy közösség részei is. Összejárnak, és közben még a jövőt is kutatják.

Szeles Attila fehérrépájának olyan az íze, mintha egy egész lábos zöldségleves lenne belesűrítve. A sárgarépa pedig élénk narancsszínben ragyog.

A borsodi Hét községben a Szeles családé az egyetlen biogazdaság. A különleges ízek messze földre elvitték a hírüket, nemcsak Miskolcról, Egerből, hanem Budapestről is érdeklődnek termékeik iránt. De a népszerűség oka nem csupán az áru minőségében keresendő. A gazdaság közvetlen kereskedelmi rendszerben állandó vevőkör számára termel, a vásárlók a család honlapján található webáruházban adják le rendeléseiket. Szelesék személyes kapcsolatban állnak velük, eljuttatják hozzájuk az árut, időnként vendégül látják őket a birtokon.

Fotóblogjukon követhetjük az aktuális munkákat, a káposztavágást, a krumpliültetést vagy akár a trágyahordást. Több ez, mint reklám, Szelesék tényleg szeretnek termelni, szeretik a földet. A gazda a földje mellé nádból tetőt épített, ahol melegben, délidőben le szoktak pihenni. Annyira szereti a földet, hogy nyaranta gyakran kint alszik a határban. Le vannak nyűgözve a saját savanyú káposztájuktól, répájuktól és kelbimbójuktól – ezeket az élményeket pedig szívesen megosztják másokkal is.

Ezek a zöldségek azért ilyen jók, mert a gazda nem egyszerűen termel és árul, hanem egy szellemiséget képvisel. Saját kis világában, mondhatni, teljességre törekszik. Szelesék úgy tartják, hogy miként a répában is benne lehet az ízek teljessége, ha megfelelően bánunk vele, úgy az életben is számtalan dolgot lehet másképpen, jobban csinálni, mint ahogy megszoktuk. Amíg a konyhában beszélgetünk, egyik rendszeres vásárlójuk az asztalnál megvacsorázik, két másik is beugrott látogatóba.

A családfő szerint vásárlói olyan emberek, akik számára az élet, az egészség, a nyugalom elsőrendű érték. Nem akarják azt feláldozni semmiféle rang, remélt életszínvonal vagy egyéb fontosnak hitt cél oltárán. Nem akarnak stresszben élni. „Az ilyen emberekkel tudunk igazából együttműködni” – szögezi le.

A család igyekszik a vásárlóit meggyőzni arról, hogy az élelem előállítása az ő ügyük is. Sokan időnként be is segítenek, hobbiszerűen elvégeznek ezt vagy azt a földön. Ettől jól érzik magukat, és a sajátjuknak érzik, amit megesznek. „Tudatos vásárlók nélkül ez a gazdálkodási forma nem működhet. Ha ők nem érzik, hogy ez az egész az övék is, akkor nem érzik át a helyzetünket, és nem tudnak velünk együtt gondolkodni sem. Szerencsére egyre több az ilyen ember.”

A vásárlókból és barátokból közösség formálódik, összejárnak, töprengenek. Mostanában például arról, hogyan lenne működtethető egy olyan világ, amelyben kevesebb a fölösleges munka, fogyasztás, bürokrácia; ahol a pénzek mozgása nem ügyeskedéshez kötődik, a vagyonok pedig nem kevesek kezén halmozódnak fel. Olyan ideális tőkéről beszélgetnek, amelynek az értéke fokozatosan megszűnik, ha a tulajdonosa nem a föld javát szolgáló beruházásokba fekteti. Szeles Attila azóta gondol sokat erre, amióta nemrég részt vett Gömörszőlősön egy ökológiai szemléletű közgazdasági előadáson. Közben persze haza kellett szaladnia sárgarépát mosni.

„Legyetek ti is biogazdák! – javasolja búcsúzáskor mosolyogva a baltakeménységű szélben. – És magatok legyetek a növények, amelyekre vigyáznotok kell!”

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 18. számában.

Fotó: bioeleskamra.hu

 

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás