fbpx

| Tudatos Vásárló

A legújabb ökokütyüket teszteltük

Tesztünkben a környezetbarát szórakoztatóelektronikai, háztartási és sportkiegészítőket tettünk próbára. A jól bevált megoldásoktól a használhatatlan termékekig sok mindent találunk a kínálatban. 

Egyre többen vágnak bele háztartásuk környezettudatos átalakításába, az ökodivat legelszántabb hívei pedig a kisebb eszközöket, kiegészítőket is szívesen cserélik napelemmel vagy dinamóval működő változatokra. A csalódás a termékek minőségében azonban könnyen eltéríthet az ökoéletmód-váltás régóta tervezgetett útjáról. Szerkesztőségünk tagjai és önkéntesei a hazai és külföldi boltok kínálatában található legnépszerűbb termékeket tesztelték, hogy maguk bizonyosodjanak meg róla, mely termékeket érdemes beszerezni. Az értékelés az iskolában szokásos módon, egytől ötig történt.

 

Fogyasztásmérő (Energy Logger 3500, 4000)

Első tesztalanyunk egy áramfogyasztás-mérő volt, amelyet a konnektorba kell illeszteni, majd a mérendő készülékeket ezen keresztül bedugni. A mérő megmutatja az áramfogyasztás mennyiségét, költséget is lehet vele számolni, sőt visszamenőleg összesít, előrejelzést ad, az adatokat pedig számítógépünkre is feltölthetjük.

Edina és Kristóf, a GreenDependent Egyesület munkatársai elhatározták, hogy felülvizsgálják energiatakarékos életmódjukat, és szerették volna megtudni, melyik berendezésük mennyit fogyaszt. Arra is kíváncsiak voltak, mennyire könnyű használni a készüléket, és hogy nyugodt szívvel ajánlhatják-e az egyesületük „Klímabarát háztartások” programjában részt vevőknek.

„Az eszköz meglepően hasznos lehet energiatakarékos háztartások vagy akár irodák tervezéséhez. Több gép fogyasztását megmértük vele. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy a több mint húszéves kazettás magnós rádiónk fogyasztása magasabb volt, mint mélyhűtős hűtőgépünké – ami ugyan A++ kategóriás, és jóval fiatalabb, de jóval nagyobb is! A régi rádió akkor is fogyasztott, amikor teljesen ki volt kapcsolva. A mérés óta mindig kihúzzuk a konnektorból, ha nem használjuk” – osztotta meg a tapasztalataikat Edina.

A készülék megismerése és beprogramozása azonban nagy elszántságot és némi időt igénylő feladat, különösen, hogy nem jár magyar nyelvű leírás a termékhez. „Akik nem feltétlenül szeretnék programozni is a fogyasztásmérőt és számítógépen tárolni az adatokat, azoknak az egyszerűbb és olcsóbb, Magyarországon szintén beszerezhető mérőket ajánljuk” – teszik hozzá. A Tudatos Vásárló pedig arra biztatja olvasóit, hogy másokkal összefogva vásárolják a mérőt, hiszen nem mindennap kell áramot mérni.

Értékelés: 4, a magyar nyelvű használati utasítás hiánya miatt. Beszerzési hely: Fotexnet. Ár: 12 990 forint (egyszerűbbekhez már 5-6000 forinttól hozzá lehet jutni).

 

Fény- és mozgásérzékelős égőfoglalat

Edináék kipróbálták a fény- és mozgásérzékelős égőfoglalatot is. Ezt az égőkhöz hasonlóan kell becsavarni, majd ebbe kell betekerni a hagyományos vagy az energiatakarékos égőt. Tehát tulajdonképpen a hagyományos foglalat és az égő közé kerül, és onnan szabályozza az utóbbi működését. Programozható, hogy milyen fényerősségnél kapcsoljon be, és mennyi ideig maradjon égve a felkapcsolódás után. Tesztelőink a fürdőszobában és a vécében vetették be a terméket. „Többször is állítanunk kellett, hogy mennyi ideig maradjon égve felkapcsolódás után, mivel a WC-n üldögélők viszonylagos mozdulatlansága miatt kikapcsolt” – oszt meg egy fontos részletet a tesztcsapat. A foglalattal beállítható az égő fényerőssége is.

„A használat során rájöttünk, hogy nem kell minden tevékenységhez egyforma világosság. Például félhomályban is nagyszerűen lehet zuhanyozni” – mesélik. Edina és Kristóf olyan háztartásokba ajánlja a foglalatot, ahol gyakran elfelejtik lekapcsolni maguk után a villanyt, vagy kisgyerekes családoknak, ahol a gyerekek nem érik el a kapcsolót. Olyanok, akik elve odafigyelnek és takarékoskodnak a villannyal, valószínűleg nem sokat takarítanak meg ezzel a megoldással, ellenben iskoláknak, kamrákban vagy raktárakban hasznos lehet. 

Értékelés: 4, a magyar leírás hiánya miatt. Beszerzési hely: Zöld Zug. Ár: 4700 forint

 

Napelemes helyzetjelző bokalámpa

Kata sokat biciklizik a városban, és a ködös, sötétebb ősz végi és téli napokon még fontosabb a láthatóság. Ehhez jól jöhet a tépőzáras pánttal a karra vagy bokára erősíthető, napelemmel működő villogós lámpa. „Kezdeti lelkesedésem gyorsan lelohadt, amint kiderült, hogy a kütyü leginkább csak erős napfénynél tölthető. A Nap lámpával is kiváltható, de így sokkal több időt vesz igénybe a töltés, és már nem annyira környezetbarát az egész.

Mivel a téli időszakban a lakásomba nem süt be a nap, megpróbálkoztam a lámpafénnyel. Kétszer is. 3-4 órai töltés után lelkesen tettem fel a bokámra a villogót, de kábé 5-10 másodpercig működött. Feladtam.” További probléma a készülékkel, hogy kicsit vastagabb bokára vagy pufibb kabátra nem könnyű felcsatolni, és azt sem könnyű értelmezni, hogy a gombok különböző állásai mit jelentenek. A használati utasítás ábrái alapján nem könnyű eligazodni, mert nem hasonlítanak a készülékre. Úgy tűnik, egyelőre érdemesebb a sima fényvisszaverőknél maradni.

Értékelés: 2 alá. Beszerzési hely: Zöldpolc. Ár: 4490 forint

 

Dinamós MP3-lejátszó (VERIO PowerPlus)

A lejátszó kicsi, tenyérbe simuló, négy sarkán gumiborítás védi. A leírás szerint egy kis eső sem árt neki. Kurblijával másodpercenkénti három fordulattal egy perc alatt húszpercnyi lejátszáshoz szükséges energiát lehet az akkumulátorba tekerni, de a lejátszó tölthető számítógépről vagy hálózatról is. Teljesen feltöltve négy óra hosszat hallgatható egyhuzamban, de közben bármikor rátölthetünk. Az extrákhoz tartozik egy szerény fényerejű LED-es lámpa és az, hogy más hordozható eszközökkel összekötve azok akkumulátorára is rásegíthetünk (egy egyszerűbb mobiltelefon esetén három perc kurblizás 5-10 perc beszélgetési időt jelent). A lejátszó 1 gigabájtos memóriája jó pár MP3 formátumú hangfájl vagy zenealbum tárolásához elég.

Gergő munkanapokon két órát tölt utazással, és közben szívesen hallgat zenét vagy nyelvleckét, ezért ő tesztelte a lejátszót. Az extrák ellenére nem volt elégedett a műszerrel. „Az első probléma, hogy nincs kijelzője, így nem látom, mit hallgatok, és a fájlokat nevük alapján ábécésorrendben játssza le, a másik hogy minden egyes bekapcsoláskor a sor elejére ugrik. Az első hiányosság bocsánatos, hisz így nyilván egy csomó alkatrész és energia is megspórolható.

A másik viszont egyenesen katasztrofális. Egy véletlen kikapcsolás után perceket töltöttem a kikapcsolás előtti utolsó tétel megtalálásával. Ráadásul a hangerőszabályzó és a léptető gombja ugyanaz, és csak a nyomás hosszúsága alapján léptet vagy szabályozza a hangerőt, tovább fokozva a kellemetlenségeket. A harmadik fő hiba, hogy nem lehet előre- vagy visszatekerni a számok közben, ami nagyban nehezíti a nyelvleckék hallgatását – elégedetlenkedett Gergő. – Ehhez képest igazán semmiség, hogy a lejátszó nem túl szép, és LED-es kijelzői a kínai gyerekjátékokat idézik, vagy hogy láthatóan nem ehhez a lejátszóhoz tervezett fülhallgatót mellékelnek hozzá” – zárta értékelését tesztelőnk.

Értékelés: 3. Beszerzési hely: Ethical Superstore. Ár: 39,95 font (kb. 13 000 forint)

 

Napelemes tévé-távirányító

Minden tévékészülékhez használható távirányító, amelyhez nem kell elemet venni, hiszen a Nap energiáját hasznosítja. Nagy reményeket fűztünk a termékhez, mert szeretnénk kevesebb veszélyes hulladéknak minősülő elemet használni, de a kényelmes tévézésről nem szívesen mondanánk le. Sajnos azonban tesztünk katasztrófatermék különdíját érdemelné ez a távirányító, amelyet hárman is próbára tettek.

A megfelelő töltési idő ellenére Zsuzsának semmilyen életjelet nem sikerült kicsiholni a tévéjéből a távirányító segítségével, többszöri próbálkozás után feladta. Zsófi már szerencsésebb volt, ő be tudta kapcsolni vele a tévét, csatornát választania azonban nem sikerült. „Az előfizetések miatt a csatornákat egy dekóderen kell kiválasztani, amihez külön távirányító tartozik, és azt nem tudta helyettesíteni a napelemes. Azaz a nevével ellentétben mégsem univerzális a távirányító. A terméktájékoztatón nem írták, hogy dekóderes tévékhez nem használható.” A tesztcsapat a második próbálkozás után sem adta fel, de sajnos a harmadik kísérlet során sem sikerült értékelhető eredményeket elérni.

Egy két éves Samsung LCD tévéhez használtuk, amelyhez kifejezetten ajánlják. Bár a távirányító fel volt töltve, villogtak rajta a megfelelő gombok, még bekapcsolni sem sikerült vele a tévét. A kudarchoz képest részletkérdés, hogy a magyar nyelvű tájékoztató ábrái sem a készülékre, sem az angol verzióra nem hasonlítottak, és megfogalmazásai kevéssé voltak követhetőek. Egyelőre maradunk az újratölthető elemekkel működő távirányítóknál.

Értékelés: 1. Beszerzési hely: Zöldpolc. Ár: 2190 forint

 

Kurblis villanyborotva (Piranha)

Tesztcsapatunk legelégedettebb tagja Zsolt volt, aki a kurblis villanyborotvát próbálta ki. A borotván két vágófej működik, és a kurbli tekerésével jut energiához. „Pontosan annyit tud, mint bármelyik villanyborotva. Ellátta a feladatát, semmilyen kellemetlen élményem nem volt vele. Az akkumulátora elég jónak tűnik, az első feltekeréskor keletkezett energia a harmadik borotválkozáskor még mindig tartott – számolt be tapasztalatairól tesztelőnk. – A kezelése egyszerű és teljesen magától értetődő, még használati utasítás sem kell hozzá.” Bár valószínűleg még mindig a cserélhető pengés hagyományos borotva a legkörnyezetbarátabb megoldás, a villanyborotvát használóknak nyugodt szívvel ajánljuk ezt a terméket.

Értékelés: 5. Beszerzési hely: Zöld Zug. Ár: 7990 forint

 

Tesztünk tanulságaként ismét megállapíthatjuk: sokszor az a legkörnyezetbarátabb, ha meg sem vásárolunk bizonyos termékeket. 

 

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás