fbpx

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

Ezek a legjobb kávéfőzők: a Black Friday slágertermékét teszteltük

Itthon évek óta a Black Friday és a karácsonyi slágertermékek között tartják magukat a kávéfőzők. Csak 2018 november utolsó hetében több mint félmilliárd forint értékben vásároltuk ezt a konyhai gépet. Felmerül a kérdés, ha már ennyit költünk rájuk, megérik-e a pénzüket? Melyikkel készíthetünk valóban jó kávét? Felveszi-e a versenyt egy kapszulás kávéfőző egy automatával?

2018-ban a GfK adatai szerint a mosógép és a tévé mellett a kávéfőző volt a legnépszerűbb termék a Fekete pénteki vásárlási hullámban. Csak kávéfőzőből 236%-kal többet vettünk november utolsó hetében, mint az azt megelőző héten. A Tudatos Vásárlók Egyesülete kíváncsi volt, vajon mit tudnak ezek a népszerű termékek, ezért nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetetekkel közösen laboratóriumban teszteltünk 92 automata, manuális és kapszulás kávéfőzőt.

Sokan esküsznek arra, hogy a kapszulás kávéfőzővel nem lehet jó kávét készíteni, a teszt ezzel szemben meglepő eredményt mutatott. Az elkészült kávét egy 10 főből álló képzett kóstoló csoport vizsgálta vakteszteléssel. Pontozták többek között az elkészült eszpresszó színét, megjelenését, aromáját, a pörkölés intenzitását, az íz-egyensúlyt, az állagot. A tesztelt termékek több mint a fele legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5-ig terjedő skálán, ebben nagyjából hasonló arányban volt kapszulás, manuális és automata gép is. A kapszulás gépek mintegy fele jól szerepelt az ízteszten.

Az íz mellett azt is pontoztuk, mennyire tér el a kávé hőmérséklete az ideális 67℃-tól, milyen hamar készül el, ha van habosító funkciója, milyen állagú habot készít. Mivel napi szinten használjuk, az is fontos szempont, hogy mennyire felhasználóbarát, vagyis milyen könnyű feltölteni, tisztítani, vízkőtleníteni.


Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required

Minden szempontot összesítve az élmezőnyben végzett több DeLonghi, Jura, Krups, Miele, Saeco és Philips készülék is. Áruk széles skálán mozog – 350 ezer és 18 ezer forint között -, de van 500 ezres is.

Az olcsóbbak szinte kizárólag a kapszulás készülékek közül kerülnek ki, de itt az ár becsapós lehet, ha hosszú távon számolunk. Egy kávékapszula ára ugyanis jelenleg mintegy 70 és 200 Ft között van. Ha csak napi 2 kávéval számolunk, az éves szinten további 50-150 ezer forint plusz kiadást jelent. Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120Ft-ba kerül a jobb minőségű kávé, ez éves szinten 30-88 ezer forint.

A tesztben élmezőnyben végzett automata és manuális gépek ára 120 és 350 ezer forint között van. A kapszulás kávéknál további komoly kérdés  a nagy mennyiségű hulladék. Habár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ez a mennyiség eltörpül a kukában landoló kapszulákhoz képest.

A teljes kávéfőző teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>>

Erre figyeljünk a fekete pénteki akcióknál!

1. Hányszor fogjuk használni?

Csak azért mert valami akciós, még nem biztos, hogy szükségünk van rá. Gondoljuk át higgadtan, hogy vajon a következő 3 hónapban hányszor fogjuk elővenni és valóban használni azt a most remek választásnak tűnő, kihagyhatatlan terméket. Legyünk őszinték magunkkal: lehet, hogy tudnánk hasznosabbra is fordítani ugyanazt a pénzt és a vásárlással eltöltött időt.

2. Melyik a jó választás?

Ha mindenképp a vásárlás mellett döntünk, gondoljuk át, hogy megéri-e 30%-kal olcsóbban venni egy terméket, amelyik

  • használat közben falja az áramot, és az év során tetemes villanyszámlát generál,
  • eleve túlméretezett a háztartásunkhoz, szükségleteinkhez képest, de lehet villogni vele a néha felbukkanó rokonok előtt,
  • nem tölti be a várt funkciót, magyarán a mosógép nem mos jól, a porszívó szűrője több port enged vissza a levegőbe takarítás közben, mint amennyi előtte volt, a kávéfőző gyenge kávét készít, a fagyasztó egy hosszabb áramszünet esetén hamar átmelegszik és megromlik az étel mire hazaérünk a nyaralásból, az autós gyerekülésből ütközésnél kiesik a gyerek.

A TVE-nél gyártóktól független, egységes módszerrel végzett labortesztjeinkkel, több ezer összehasonlítható termékadatlappal segítjük a fogyasztókat, hogy ha már vásárolnak, objektív szempontok szerint döntsenek. Tesztoldalunkon öbb mint 25 termékcsoport több ezer termékadatlapja között böngészhetsz: mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény, porszívó, szagelszívó, mikró, konyhai robotgép, kávéfőző, autós gyerekülés és sok más között.

3. Jogaink internetes vásárláskor

Az internetes vásárlásnál nem tudjuk a terméket kézbe venni és kipróbálni úgy, mint egy hagyományos boltban. Ezért illeti meg a fogyasztókat 14 naptári napos elállási jog, vagyis ennyi ideig indoklás nélkül visszaléphetünk a vásárlástól. Ez alól vannak kivételek, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Például higiéniai termékeknél, vagy ha kifejezetten nekünk készül termék, nem élhetünk az elállási joggal.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás