fbpx
autós gyerekülés teszt

| Tudatos Vásárló

Ez a cikk már legalább 1 éve készült. A benne lévő információk azóta lehet, hogy elavultak, nézd meg, hátha van frissebb cikkünk a témában.

A drága autós gyerekülés nem feltétlenül biztonságosabb

Autós gyerekülés vásárlásakor nem a megúszásra megyünk, olyat akarunk, ami a legjobb: biztonságos, könnyen kezelhető, és persze lehetőleg olcsó. Megúszható-e ez a nagyjából 12 év egyetlen üléssel? Melyek a legbiztonságosabb és legkönnyebben használható autós gyerekülések? Vannak-e rákkeltő vegyi anyagok az üléshuzatban? Mindezt teszteltük, cikkünkben az eredményekből mazsolázunk.

Nézz körül ingyenes és fizetős tesztjeink között!
• e-book olvasók
• TV-k
• porszívók
• hűtő és fagyasztók
• mosogatógépek
• málnaszörpök és további 34 termékcsoport teszteredményeit olvashatod.

17 márkától összesen 86, jelenleg a hazai boltokban és webshopokban kapható autós gyerekülés teszteltünk nemzetközi fogyasztóvédőkkel együtt, hogy kiderüljön mennyire nyújtanak biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél: elmozdul-e a gyerekülés, kifordulhat-e a gyerek az ülésből, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát. Azokat a gyereküléseket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is teszteltük.

Habár a tesztelt gyerekülések megfelelnek a hivatalos biztonsági előírásoknak, a fogyasztóvédelmi szervezetek ennél szigorúbb szempontok alapján rangsorolják a termékeket, hogy ezzel is segítsük a vásárlás előtti döntést. Korábban előzetes eredményként már megírtuk, hogy a teszten két termék is elbukott, mert azt találtuk, ütközéskor nagy a veszélye annak, hogy a benne ülő gyerek kiesik és megsérül. Habár egyik termék sem kapható magyar nyelvű webáruházakban, ha valaki külföldi webshopból vásárol, érdemes körültekintőnek lennie.

Főleg a kezdő szülők hajlamosak túlköltekezni az első gyermek érkezésekor, és sok fölösleges kiadásba bocsátkoznak, bízva abban, hogy a drágább termékek jobbak a baba számára. Ahogy a TVE számos korábbi tesztjéből, ebből is az derült ki, hogy nem feltétlenül éri meg a drágább ülést választanunk.

 

Mekkora gyerekülést vegyünk?

A webshopokat böngészve vásárlóként felmerülhet bennünk, mi lenne, ha egyetlen üléssel próbálnánk megúszni ezt a nagyjából 12 éves periódust. Vannak olyan együttnövő gyerekülések, amelyek 0-36 kg-ig használhatók, vagyis újszülött kortól kamasz korig (a kötelező 135 cm-es magasságig) kihúzhatjuk ugyanazzal az egy üléssel.

Tesztünk szerint viszont az együttnövő gyerekülések hátránya, hogy általában kevésbé biztonságosak, mivel eleve nagyobb gyerekekre van kialakítva. A gyártók a méretkülönbséget úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont a használhatóság látja kárát, az ilyen ülések gyakran nehezek, és nehézkesen mozgathatók.

Szakértők szerint, ha jól kombináljuk, 2 gyereküléssel megúszhatjuk gyermekünk autóztatását. Ha nem akarunk 2-3 évente új ülés vásárolni, érdemes az újszülöttnek bébihordozót választani, és majd csak 1-1,5 éves kor után (13 kg vagy 90 cm fölött) váltani egy együtt növő típusra, amit 12 éves korig vagy 150 cm magasság eléréséig használhatunk.

 

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek hírlevelére, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő tesztjeinkről.

* indicates required
 


 

Biztonság

A tesztben a legkisebbeknek, vagyis a 0-13 kg-os gyerekeknek való üléseknek csak közel a fele ért el kifejezetten jó eredményt a biztonság szempontjából (4 vagy ennél több pontot kaptak a 0-5 skálán). Eközben a biztonságos és a kevésbé jó ülések ára nagyjából fedi egymást: a legjobb ülések 50-200 ezer forintba, a kevésbé biztonságosak is 30-150 ezer forintba kerülnek.

A nagyobb gyerekeknek szánt (36 kg-ig), a lista élén végzett, biztonságosabb ülések között is nagy a szórás: 35 ezer forinttól akár 100 ezer forint fölötti összeget is elkérnek értük a kereskedők.

 

A részletes teszteredményt 1930 Ft-ért itt nézheted meg >>>

 

Könnyen kezelhetőség

Szülőként fontos szempont, hogy mennyire könnyen használható a gyerekülés: mennyire könnyű ki-be szerelni, rögzíteni. Ebből a szempontból a termékek zöme a középmezőnyben végzett. Általánosságban elmondható, hogy inkább a kisebbeknek szánt ülésekkel gyűlik meg a felnőttek baja, azokat macerásabb pakolni, beállítani, becsatolni.

 

Rákkeltő hatású vegyi anyagok az üléshuzatban

Választáskor talán fel sem merül bennünk , mégis fontos kérdés, hogy a termék tartalmaz-e egészségre káros vegyi anyagokat, például policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), ftalátot, fenolokat, formaldehidet, égésgátlókat. Ezek potenciális rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok, amelyek a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

Jó hír, hogy a gyerekülések nagy részénél a laborvizsgálat alig mutatott ki egészségre káros vegyi anyagot, a 86-ból mindössze 3 termék volt, amelyikben magasabb értéket mértünk.

 

Tesztek – gyártóktól függetlenül

Az ICRT nemzetközi fogyasztóvédelmi hálózattal közös terméktesztjeink legfőbb hozzáadott értéke, hogy gyártóktól függetlenül, egységes módszertan alapján készülnek, így hiteles és összehasonlítható információt nyújtanak a vásárlóknak. Ezzel megkönnyítik az olyan nagyobb beruházást igénylő termékek, mint például mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény, matrac vagy porszívó beszerzését.

A tesztek akár egy-egy kockázatosabb terméktől is megóvhatják a fogyasztókat, hiszen korábban is volt már rá példa, hogy az ICRT autós gyerekülés tesztjén rosszul szerepelt terméket a gyártó ennek hatására visszavont a piacról.


Ha szeretnéd, hogy szuper tartalmainkat pofásabb kivitelben olvashasd kérünk, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését!

Rendszeres havi 1.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány

   

 

Rendszeres havi 10.000 Ft adomány

   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség. 

   

 

Bármennyit adhatsz, minden apró hozzájárulás számít.

   

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete
Bank neve:    Magnet Bank
Számlaszám:    16200106-00108490-00000000
IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000
Swift: HBWEHUHB

Köszönjük!




                                    

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás