fbpx

| Tudatos Vásárló

Lazán kezeljük a háztartási vegyszereket

Elolvassuk a felhasználási útmutatót, de ritkán alkalmazzuk az ott leírtakat a háztartási vegyi anyagok esetében. A veszélyt jelző piktogrammok ismerete is elég foghíjjas – legalábbis ez derül ki az Eurobarométer legújabb felméréséből.
 

Az Eurobarométer 26.000 uniós állampolgár megkérdezésével készített felmérést a háztartási vegyi termékekkel kapcsolatban. A vizsgálat során az összes tagállamban felmérték, hogy az ott élők mennyire tartják kockázatosnak a vegyipari termékeket, hogyan használják azokat, és mennyire ismerik a veszélyjelző szimbólumokat.

Annak ellenére, hogy a megkérdezettek többségének a vegyipari termék kifejezésről a veszélyes, környezetkárosító és egészségtelen szavak jutnak az eszébe, még a rovarirtó szereknél is csak a felhasználók fele olvassa el minden alkalommal a biztonsági előírásokat, a többi termékkörnél pedig egyharmadra csökken a tájékozódók aránya.

Az európaiak kétharmada a biztonsági információkból és a figyelmeztető szimbólumokból dönti el, hogy milyen veszélyes egy kemikália, azonban vannak, akik a termék szaga, színe alapján döntenek.

A termékek biztonságos felhasználásához az emberek 78%-a tartja fontosnak a felhasználási útmutató elolvasását és betartását. A konkrétabb kérdéseknél (például védőruházat szükségessége, javasolt felhasználási mennyiség és gyakoriság betartása, tárolási körülmények) viszont már csak a megkérdezettek harmada tartotta szükségesnek a javaslatok figyelembe vételét.

A veszélyességet jelző szimbólumok ismertsége jelentősen eltér: míg a gyulladásveszélyt jelző piktogrammot a megkérdezettek 91%-a ismerte, addig a bőrirritálással kapcsolatosat csak 22%.

A háztartási vegyi anyagok jelentette környezeti és egészségi kockázatok mérséklése és a hatékony felhasználás érdekében szükséges lenne, hogy a felhasználók nagyobb arányban ismerjék meg és tartsák be a felhasználási útmutatót és a biztonsági előírásokat.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelében. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu.

Kép [cc] clear001

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás