• Nyomtatóbarát változat
  • Oldal küldése ismerősnek

Lakberendezés és fény

2009.03.04. /
A természetes fény mellett a mesterséges világításra is szükségünk van otthonunkban, ennek megtervezése azonban igen komoly és felelősségteljes feladat.

A megvilágítás tervezésénél érdemes szakemberek tanácsát kérni, de mi magunknak is érdemes végiggondolni az alapvető szempontokat. A tervezés során fel kell tenni a kérdést, hogy mire is akarjuk használni az adott teret. Emellett fontos tényező lehet a helyiség építészeti adottsága is, és természetesen azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy milyen típusú fényben érezzük jól magunkat. A legfontosabb tehát a személyes igények kielégítése, szem előtt tartva az energiatakarékosságot és szemünk épségének megőrzését.

A tervezés során célszerű a lakás különböző területein végighaladni, alaposan felmérni a természetes fényviszonyokat a különböző napszakokban, ugyanis minden egyes helyiség más-más megvilágítási módot igényel.

 

Előszoba

A belépők elsőként a bejáratot és az előszobát pillantják meg. Jó benyomást kelthet a lakásba érkező vendégben a hívogató, barátságos világítás. A lakályos előtérben a megfelelő megvilágítási szint biztosítása mellett érdemes meleg fényű kompakt fénycsöveket használni a mennyezeti lámpákban vagy falikarokban.

A legtöbb lakásban az előszoba alulméretezett, ezért érdemes olyan megoldásokat alkalmazni, melyekkel „tágítható" a tér. Ilyen a mennyezet és a falak derítése indirekt lámpákkal. Ezt általában falikarral oldják meg, amely a mennyezetet és a fal felső részét világítja meg, onnan szóródik szét a fény.

 

Nappali

A nappali fényforrásainak több elvárást kell egy időben kielégíteniük. Nem elegendő a szoba közepére függesztett csillár; a különböző tevékenységekhez érdemes állólámpákat, asztali lámpákat alkalmazni. Természetesen a csillár használata is indokolt, mert szükség van egy általános alapvilágításra is, elsősorban a nagyobb méretű és belmagasságú nappalikban. Az általános megvilágításhoz használhatunk oldalfalra szerelt lámpatesteket is.

A nappali helyi világításának kialakítása során célszerű állítható fejű és karú állólámpákat választani, amelyek megfelelő világítást teremtenek az adott tevékenységhez, miközben a szobában tartózkodókat sem zavarja a fény.

A tévét soha ne nézzük teljesen elsötétített szobában, mert a fényes képernyő és a sötét háttér nagy kontrasztja erősen igénybe veszi a szemet. Nem kell feltétlenül speciális tévélámpát használnunk, a tompított világítás a meglévő lámpatestekkel is elérhető. Elhelyezésüknél figyelmet kell fordítani arra, hogy a képernyőn ne tükröződjön a fény.

A falon elhelyezett képek megvilágítására nem alkalmasak az oldalfalakra szerelhető falikarok, inkább a mennyezeti világítás javasolt, de vásárolhatunk speciálisan erre a célra kialakított lámpatesteket is.

 

Konyha

Magyarországon elterjedt építészeti hagyományok szerint az étkezőasztal gyakran a konyhában található, és nem csupán evésnél ülünk köré, hanem gyakran színtere a családi beszélgetéseknek is. Az étkezőasztal megvilágítására a legalkalmasabb az asztal közepe fölé függesztett, változtatható magasságú lámpatest. Olyan ernyőjű lámpát válasszunk, amely lehetővé teszi az asztal jó megvilágítását, és nem engedi, hogy az asztal körül ülők szemébe erős fény jusson. Ügyeljünk arra is, hogy ne takarja a szemben ülőket.

A fal menti konyhai munkafelületeket (tűzhely, mosogató stb.) nem világítja meg megfelelően a mennyezeti lámpa. Megvilágításukra alkalmazhatunk fali lámpatesteket, ha nincs konyhaszekrény az adott falon. Ha konyhaszekrény található a munkapult felett, a jobb megvilágítás érdekében a szekrény aljára helyi világítást javaslunk, de célszerű egyúttal fényterelőt (fénylécet) is felszerelni, amely biztosítja, hogy a lámpa fénye csak a munkalapra kerüljön, és ne közvetlenül a szemünkbe. Próbáljuk meg elkerülni az erős árnyékok képződését! Ügyeljünk a konyha esetében a fényforrások jó színvisszaadására!

 

Fény, világítás nélkül
Az épület tájolása és az ablakok elhelyezése kövesse a Nap útvonalát, a lehető legtöbb ablakot helyezzük a kelet-nyugati tengelyre!

A természetes fénnyel kevésbé ellátott helyiségekben alkalmazzunk tükröket, fényáteresztő üvegű ajtókat, világos színű falfestést.

A „fénycsatorna" a zárt, sötét helységekbe is elvezeti a fényt. A tetőről vagy a homlokzatról speciális prizmák segítségével 40-600 centiméteres távolságra is eljuttatja a napfényt, így nappal nincs szükség mesterséges világításra a sötét helyiségekben.

Hálószoba

Talán a hálószoba az egyetlen olyan helyiség, ahol diszkrétebb, visszafogottabb megvilágítási szint ajánlott, amely azért lehetővé teszi a könnyű tájékozódást. A lágy, szórt fényt leginkább közvetett megvilágítás kialakításával érhetjük el. Ha éjszaka villanyt kell gyújtani, a felvillanó erős fény megterhelő lehet a sötéthez szokott szemnek, ezért érdemes külön olvasó- és éjjeli lámpát használni - az éjjeli lámpa teljesítménye nagyon kicsi legyen. Ha egyetlen lámpatestet használunk erre a két célra, válasszunk fényerőszabályzósat!

 

Fürdőszoba

A fürdőszobák világításának fontos feladata a tükör, illetve a tükörben látszó személy arcának árnyékmentes, megfelelő erősségű megvilágítása. Az arcápolás, borotválkozás, sminkelés megköveteli, hogy az arc minden részlete tökéletesen látszódjon. Erre a célra a tükör két oldalán elhelyezett vagy a tükrös szekrénybe épített lámpatestek a legalkalmasabbak. A helyes világításnál a lámpák nem kápráztatnak, és nem keltenek zavaró tükröződést a tükörben. A tükörvilágítást kiegészíthetjük mennyezeti vagy fali lámpatestekkel.

 

Dugaszolóaljzatok

Bizonyos gyártónál már kaphatók olyan LED-del ellátott dugaszoló aljzatok, melyek a fehér indirekt fény kibocsátásának köszönhetően kiválóan alkalmasak arra, hogy szürkületben vagy éjjelente irányfényként világítsanak. Ezek, a beépített alkonykapcsolóknak köszönhetően csak akkor világítanak, ha valóban szükség van rájuk.

 

Árnyékolás

Ha már a hatékony fényszabályozásról beszélünk, akkor meg kell említenünk a hatékony sötétítést, az árnyékolókat is. Az utóbbi években bővült a redőnyök kínálata. A külső lamellás árnyékolók a hagyományos redőnyöknél sokkal változatosabb fényszabályozást és esztétikailag is látványosabb homlokzati megoldást jelentenek, de az épületek hőháztartásának szabályozására is kiválóan alkalmasak. Ma már a komfortérzetet és az épületek hőháztartását is javító elektromos működtetésű, távirányítóval mozgatható, programozható, időkapcsolós, beépített szél- és fényérzékelős változatok is kaphatók.

 

Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 13. számában.

Kép [cc] 1ysl

  • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium,
    a fogyasztók érdekében