fbpx

| Tudatos Vásárló

Közösségi kertek a fővárosban

Milyen közösségi kertek vannak Budapesten? Képes összefoglalónk következik.

Leonardo Kert

A Leonardo Kert a Corvin negyedben található a Tömő utca 14. szám alatt. 2012 májusában alapították, területe 1400 négyzetméter, ahol összesen 88 parcella található. Akadálymentesített, kutyabarát és még kerékpártároló is van. 

Leonardo Kert

Grundkert

Az előző kerttől nem messze található a Grundkert, az Aptáhy István utcában. Eredetileg a Corvin negyed egy másik foghíjtelkén szereztek helyet, de azóta már kétszer kellett költözniük. Így jött létre a mostani helyen a Grundkert 3.0A kertnek egyébként saját blogja is van, ahol a kert életéről és a programokról lehet tájékozódni.

 

Első Kis-Pesti Kert

A XIX. kerületben található a Bem József utca és az Irányi Dániel utca sarkán. Szintén 2012 tavaszán indult. Alapterülete 926 négyzetméter, összesen 26 ágyáson lehet kertészkedni. Ezen kívül van fűszerkert és dísznövényágyás is. E-mail: elsokispestikert@gmail.com

Első Kis-Pesti Kert

 

Békási Kert

A 2013-ban indult kert, a III. kerületben a Juhász Gyula utca és a Királyok útja találkozásánál.  Itt 27 darab 7 négyzetméteres ágyáson kertészkedhetnek a tagok, a közel 1000 négyzetméteres területen. Ezek mellett pedig, elég nagy, majdnem 250 négyzetméteres közösségi tér is van. Hivatalos oldal: http://www.bekasikert.hu/

 

Aranykatica Kert

A XIX. kerületben az Arany János és a Dobó Katica utcák sarkán találod. 2013-ban alapították. 27 ágyása van, ezek egyenként 7 négyzetméteresek. Emellett 2 fűszernövény kertjük is van.

Hivatalos oldala: http://aranykaticakert.hu/

 

Zugkert 

A zuglói lakosok is szerettek volna egy közösségi kertet létrehozni, ezért 2012 őszén megalapították a ZUG közösséget. 2013 júniusában pedig hivatalosan is megalapították a ZUG Közösségi Kertekért Egyesületet és magát a kertet. E-mail: zuglokozkert@gmail.comparcella igénylés: zugkert.jelentkezes@gmail.com.

Zugkert

reGarden-Újrakert

Ezt a közösségi kertet a Homoktövis Általános Iskola egy pályázatnak köszönhetően hozta létre. A 640 négyzetméteres területen 22 ágyást alakítottak ki. Ebből 10-et tanulói csoportok gondoznak és a további 12 parcellán családi kert működik. A kert születéséről és a közösségi életről szóló cikkünket itt olvashatod

 

Kerthatár közösségi kert

Ez a közösségi kert a IX. kerületben található a Soroksári út és a Határ út sarkán. 2015-ben adták át. A jelentős, 2600 m2-es területen 90 parcella, 4 emelt ágyás, 3 tanparcella, 1 dombágyás, és számos fűszerspirál, és virágdom került kialakításra.

 

Csárdás Kert

A Csárdás Kert 2015-ben nyitotta meg kapuit a XI. kerületben. Az 590 m2-es területen 27 parcellát alakítottak ki, ahol a tagok zöldségeket gyógy- és fűszernövényeket termelnek.

 

Zengő Kert

A Zengő kertet a XIX. kerületbe alapították 2015-ben. A több mint 1000 m2-es területen 24 darab 6,4 m2-es ágyás került kialakításra.

 

Lőrinci Kertelő

A pestlőrinci Lakatos-lakótelepen 2014 júliusában nyitott meg a Lőrinci Kertelő. Az 1400 m2-es területen 35 ágyást alakítottak ki, melyek mindegyike 10 m2. A kertben található egy közös fűszerkert, homokozó, pihenőhely és egy kerti tároló is, melyet a tagok együtt építettek.

 

A budapesti közösségi kertekről a Kortárs Építész Központ és a Városi Kertek Egyesület honlapján találsz bővebb információt. 

 

Képek: Közösségi kertek, ReGarden Flickr, Csárdáskert FB, Városi kertek, Lőrinci Kertelő

 

Tetszett a cikk? Nyomd meg a lenti gombot és támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fenntartását egyszeri felajánlással.  Köszönjük!

 

   

 

Legyél Te is a Tudatos Vásárlók Egyesülete büszke támogatója!

A TVE éves támogatói díja 2500 forint. És ezért kapsz egy Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is.

Kattints ide, ha szeretnél 5-15% kedvezménnyel vásárolni a TVE által minősített helyeken.

 

 

A cikk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás PTKF/1230/2015 jelű pályázat keretében frissült 2016-ban.Az eredeti cikk a Vidékfejlesztési Minisztérium PTKF/1329/2013-as számú Zöld Forrás pályázat keretében készült. 

 

A cikk a Making cities resilient: chance of urban areas in Central European Countries programunk keretében készült. A projektet az International Visegrad Fund támogatja.

 

 

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás