fbpx

| Petersné Balázs Ildikó

Közösség által támogatott mezőgazdaság Lengyelországban

A TVE munkatársai és önkéntesei Varsó környékén ismerkedtek a közösségi mezőgazdálkodással. Az útról egy lelkes kezdő gazdálkodó, Petersné Balázs Ildikó beszámolóját olvashatjátok. 

Márciusban Lengyelországba látogattunk, ahol a közösségi mezőgazdaság témájában osztották meg tapasztalataikat termelők, vásárlók/tagok és aktivisták. Nekem mint kezdő gazdálkodónak nagyon sokat jelentett, hogy különféle országok már működő közösségi gazdaságait, illetve „szövetkezeti” rendszereit ismerhettem meg. A találkozó kezdetén a résztvevők gazdálkodói és a vásárlói oldalról is bemutatták a saját projektjeiket ún. pecha kucha mini előadásokon keresztül. Ez természetesen egy nagyszerű ismerkedési és bemutatkozási lehetőség is volt egyben a 7 ország (lengyel, svéd, olasz, cseh, horvát, magyar és osztrák) képviselői számára. Én, aki még csak most kezdtem átgondolni a saját közösségi gazdaságom működését, nagyon sokat tanultam a különféle gyakorlati lehetőségekről, sőt elindulási támpontot is sikerült kapnom a már gyakorló gazdálkodóktól.

Palántázás a gazdaságban

Nagy meglepetésként ért, hogy voltak aktivisták, akik a termőföld ügyeivel (földrablások, helyes talajhasználat, földbérlés) foglalkoznak és mivel nálunk is vannak problémák ez ügyben – illetve engem is mélyen érdekel ez a téma – így ez nagyszerű alkalom volt az ilyen jellegű tapasztalatcserére és jövőbeni kilátások feltérképezésére.

A bemutatkozások után kiscsoportos beszélgetéseket tartottunk egy-egy adott témával kapcsolatban, majd meglátogattuk az egyik lengyel közösségi gazdaságot Dobrzyń nad Wisłą nevű faluban, ahol besegítettünk egy kicsit a tavaszi munkákba. Szembesültünk azzal is, hogy Lengyelországban sem egyszerű kérdés a konvencionális gazdálkodásból az ökológiai mezőgazdálkodásba átállni. A délután programjaként a különböző országok közösségi mezőgazdaságát, illetve a fellépő lehetőségeket és problémákat hasonlítottuk össze, majd az estét egy csapatépítő röplabda játékkal tettük teljessé.

A következő nap Grzybów nevű településre utaztunk, az egyik legrégebbi lengyel ökológiai érdekeltségű népfőiskola székhelyén megrendezett majd 200 résztvevős konferenciára. Meglepetésként ért minket az Assisi Szent Ferenc rend szerzetesének előadása, amiben a vallás és a mezőgazdaság összefüggéseiről beszélt, illetve a kereszténység és biogazdálkodás kapcsolatáról.  Többen is arra a következtetésre jutottunk, hogy saját országainkban valószínűleg nem fordulhatna elő, hogy a rendezők egy szerzetest hívnak meg előadóként egy mezőgazdasági konferenciára, hogy az a vallás szerepéről beszéljen. Hogy ez jó-e vagy sem, azt döntse el mindenki magának, számomra az egyetlen ebből levont következtetés volt, hogy Lengyelországban mennyire fontosak az ilyen jellegű hagyományok, ami a mai nyugati társadalmat erősen követő világban talán példaértékűnek számit.

Vacsora a bevásárló közösség boltjában

Az előadások után én a „megfelelő talajhasználat és talajjavítás” témájával foglalkozó kiscsoportos beszélgetésben vettem részt egyedüli külföldiként. Lengyeltudás hiányában egy másik résztvevő fordította az elhangzottakat, így én is teljes részese tudtam lenni ennek az érdekes témájú beszélgetésnek, amely során a talaj javításának természetes és mesterséges lehetőségeit vitatták meg a gazdák, érintve a zöldtrágya növényeket, a szerves trágya hasznosítást és az extra nitrogén- bevitel veszélyeit is.

A konferencia után visszautaztunk Varsóba, ahol az első lengyel bevásárlóközösség boltjában fogyasztottuk el a helyi alapanyagokból készített ízletes vacsorát. A kis helyi csapat egyes tagjai maguk is elkezdtek egy közösségi kertet, inspirálva másokat is a helyi összefogásra.  Erre volt jó példa az esti jótékonysági parti színhelyéül szolgáló ’squat’, egy foglalt ház, aminek a története talán egy másik írást is kiérdemelne.  A lengyel közösségi összefogás egy másik mintája szállásunk volt, amelynek tulajdonosai szintén támogatták a ’squat’ lakóit, rendezvényeiket és programjaikat ugyanúgy, mint ahogy a közösségi boltot is.

Számomra az egész tanulmányút nagyszerű (és újszerű) élményeket adott és ötleteket az elinduláshoz egy saját „élelmiszerközösség” megalapításához. Köszönöm a csapat tagjainak a szeretetet, amivel körülvettek engem és egymást és azt a sok energiát, amivel a saját projektjeiket bemutatták ezzel mindannyiinkat inspirálva.

Petersné Balázs Ildikó (őstermelő), Bazsi

Kép: Henrique Junior Sánchez‎, Perényi Zsófia, Petersné Balázs Ildikó

A projektet az Európai Bizottság támogatta. Az oldalon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás