fbpx

| Tudatos Vásárló Mayer Barbara

Közösködő közösségi gazdák és a kalandvágyó mangalicák

A Biokert és a Táncoskert közös átadásán jártam. Sajnos Zoli, a Táncoskert gazdája végül nem tudott eljönni, mert megszöktek a mangalicái. De azért sikerült lencsevégre kapnom a termékeket, majd egy hét múlva a két gazdát együtt is.

Közös átadáson jártam és fotózni is szerettem volna, de sajnos Zoli, a Táncoskert gazdája végül nem tudott eljönni. A kalandvágyó mangalicái kiszöktek a nádasba hűsölni, őket hajkurászta. Ez is egy olyan történet, amit a piacon, vagy a helyi szupermarketben nem hallanék. Ezt a tagok is tudják és azt is, hogy sem a piacon sem a szupermarketben nem kapnának olyan tojást, húst vagy zöldséget, amit a közös átvételi ponton szereznek be.

Zoli távolléte nem okozott fennakadást a szállításban, mert szülei elhozták az aktuális tojás szállítmányt és a tagok is értesültek a szabadtartású mangalicák kalandos életéről az aznapi hírlevélből.

A zöldségközösségre szervezett tyúklizing és hústagság

A Pető Áron vezette Szigetmonostori Biokert az egyik első hazai közösségi gazdaság, korábbi cikkünkben már olvashattatok róluk. Áron 2006-ban kezdett gazdálkodni és 2010 óta működik a Biokert közösségi gazdaságként. Idén száz családot látnak el, akik április közepétől jövő év februárjáig vehetik át kb. 40 héten át a kíváló minőségű, friss bio zöldségeket. Jelenleg hét átadási ponttal üzemelnek, Budapest a Veder utcánál és Csillaghegyen, valamint Szigetmonostoron, Pomázon, Szentendrén, Pilisszentivánon és Dunakeszin. Az év elején a közösségi gazdaság éves taggyűlésén bemutatkozott a Táncoskert, és februártól a zöldségközösség tagjainak egy része becsatlakozott a tyúklízingbe és a hústagságba is.

A közös átadások Budapesten vannak csütörtökönként, az  Árpád híd budai hídfőjétől nem messze a Veder utcában. Áron hetente szállít, míg Zoli kéthetente. Idén Áron tagjai közül 13-an csatlakoztak a hústagságba és közel 70 tyúkot lízingelnek Zolitól a zöldségközösség tagjai. (Ezeket a tyúkokat a tagok egy évre bérlik, és az adott időszakban általuk tojt tojásokat kétheti rendszerességgel veszik át). 

A közös átadás előnyei

A Szigetmonostori Biokert egyike az első hazai közösségi gazdaságoknak. Áron és párja Renáta, már az indulás óta lelkesen segítik a kezdő közösségi gazdákat. Zolival a Közösségi Kisgazdaságok Szövetségében (KöKiSZ) ismerkedtek meg. Mivel tagjaik régóta nyúzták őket tojásért, így kapóra jött, hogy Zolinál felszabadult néhány lízingelt tyúk, és így egy másik közösségi gazdát tudtak beszervezni tagjaiknak.

Zoli is örült, hogy termékeit bemutathatta egy, már működő közösségi gazdaság tagjainak, akik értékelik a biotermékeket és ismerik a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Az együttműködés a tagoknak is jó, mert a megszokott átadási helyen most már a tojást és a húst is beszerezhetik.

A tészta biznisz

Zoli és Áron nem csak az átadóhelyen osztoznak, de közös tésztájuk is készül. Áron búzát is termel, amelyet a tagok liszt formájában, 5 kg-os kiszerelésben kapnak meg. A tavalyi szezonból megmaradt egy adag, amit a kiszerelés miatt már nem tudott szétosztani a tagok között. Zolinál is vannak a lízingelt tyúkokon felül is tojók, így fölös tojások is. Innen jött az ötlet, hogy a maradék búzából és tojásból készüljön tészta. A “teszt tészta” jól sikerült, és hamarosan készül a nagyobb mennyiségű közös tészta is. Az elkészült tésztának egy részét Áron tagjai kapják majd meg a megmaradt lisztjükért cserébe, míg a másik rész Zolit illeti, a készítésért és a tojásokért cserébe.

Ha szeretnél csatlakozni…

A Szigetmonostrori Biokertnél április közepén indul a szezon és kb. február végéig tart. Most teltház van, így szezon közben nem lehet csatlakozni, de van lehetőség feliratkozni várólistára a jövő évi szezonra. További információért keresd Bangha Renátát a renata@biokert.org email címen, vagy a 06 20 425 5253-as telefonszámon.

A Táncoskertben még van lehetőség szezon közben is  a csatlakozásra. A tyúklizing egész évben üzemel és a hústagság formáiról korábbi cikkünkben olvashattok. Zolit a tancoskert@foldmuves.hu email címen vagy a 36 70 453 7310 telefonszámon lehet elérni.

A cikk az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma 201201/00186 pályázat támogatásával készült.

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A képzés tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás