fbpx

| Tudatos Vásárló

Kozmetikai adalékanyagok viselkedési problémát okozhatnak

Amerikai vizsgálatok szerint azoknál a gyermekeknél, akik magzati korban nagyobb mennyiségű – a kozmetikumokban használt – ftalátvegyülettel találkoznak, 2,5-szeresére növekszik a viselkedési problémák kialakulásának esélye.

A New Yorkban végzett vizsgálatok szerint az iskoláskorú gyermekeknél figyelemhiány kialakulását idézheti elő, ha a magzati korban a kozmetikumokban és illatosítókban lévő vegyületek kerülnek a szervezetükbe.
Stephanie Engel kutató szerint a ftalátkitettség növekedése egyes viselkedési zavarok (például figyelemhiány, magatartási zavarok, agresszió) súlyosságának és gyakoriságának a növekedéséhez is hozzájárul.

A kozmetikumok adalékanyagairól, illetve azoknak káros hatásairól további információt találhatsz az Environmental Working Group internetes adatbázisában.

A viselkedésre gyakorolt káros hatásokat csak azon ftaláttípusoknál mutatták ki, amelyeket kozmetikumokban, samponokban és más higiéniai termékekben használnak. A PVC-ből készült műanyagok lágyításához használt ftalátvegyületek ebből a szempontból nem jelentenek kockázatot.

A felmérésben közel kétszáz 4 és 9 év közötti gyermek viselkedését értékelték. A szülőket kikérdezték a gyermekek viselkedéséről, illetve vizsgálták a szellemi képességüket (például a memóriát is).

A ftalátokkal kapcsolatos korábbi egészségügyi vizsgálatok során elsősorban a vegyületcsoport férfi nemi hormonokat gátló hatását, és ezzel kapcsolatban a férfiak termékenységi problémáit, elnőiesedését tanulmányozták.

A legújabb eredmények azért is meglepőek, mert eddig a nagyobb molekulatömegű ftalátokkal kapcsolatban merültek fel az egészségügyi kockázatok, míg ebben a vizsgálatban a kisebb, kozmetikumokban használt ftalátvegyületek hatásait mutatták ki.

Pontosan még nem ismert, hogy ezek az anyagok milyen módon fejtik ki hatásukat a magzatokra. Feltételezhető, hogy a csecsemők idegrendszeri fejlődésében fontos szerepet játszó pajzsmirigyhormonok működését zavarják meg a vizsgált vegyületek. A 3 évesnél fiatalabbaknak szánt gyermekjátékokban már világszerte (így az EU-ban és az USA-ban is) betiltották számos egészségügyi kockázatot jelentő ftalátvegyületek használatát. Az USA-val szemben az EU a kozmetikumokban is betiltotta a kockázatos ftalátok alkalmazását.

 

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi anyag hírlevelének 2008. júniusi számában. Feliratkozás: reach [kukac] levego.hu

Kép [cc]  kuzeytac pinksherbet

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás