fbpx

| Domokos Katalin

Kövérségre programoznak vegyszereink

Szinte lehetetlen elkerülni őket: ott vannak a műanyagokban, kozmetikai szerekben, ipari termékekben, élelmiszerekben. Kutatási eredmények szerint súlygyarapodásra, cukorbetegségre programozzák át sejtjeinket. Mire figyeljünk?

Az elhízás egyre növekvő probléma szerte a világon. A mögötte rejlő okok egy része közismert: egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód. Aki tehát fogyni akar, sportolásra adja a fejét, fogyókúrákkal sanyargatja magát vagy marokszámra nyeli a fogyasztó csodatablettákat.

Van azonban egy tényező a játszmában, amely nem szerepel a tiltott dolgok listáján, pedig naponta érintkezünk vele, hisz ott van a műanyag flakonokban, az élelmiszerek csomagolásában, a zöldségre, gyümölcsre kerülő permetszerekben, a kozmetikumokban. Bár még most is alulkutatott terület, egyre több a tudományos bizonyíték rá, hogy mindennapi vegyszereink elhízásra programozhatják szervezetünket.

A WHO adatai szerint a Földön megközelítőleg 1,5 milliárd túlsúlyos felnőtt él. Csak az 5 év alatti túlsúlyos gyermekek száma eléri a 40 milliót. Hogy ne gondoljuk, ez semmi az éhezés problémájához képest, a világnépesség 65%-a olyan országban él, ahol a túlsúly és elhízás több emberéletet követel, mint az alultápláltság.

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a felnőtt lakosság közel 70%-a, az iskoláskorú gyermekek harmada túlsúlyos, az elmúlt két évben állami szinten is egyre inkább előtérbe kerül az elhízást okozó vegyszerek kutatása.

Bruce Blumberg a Kaliforniai Egyetemen végez kutatásokat arról, hogyan járulnak hozzá a szervezet elzsírosodásához mindennapi vegyszereink. Az általa „obesogéneknek” nevezett vegyszerek nem tesznek kevesebbet, mint hormonális változást okoznak a szervezetben, mire az több zsírsejtet termel, a meglévők pedig nagyobbak lesznek.

„Amikor kísérletekben, még magzati korban állatok szervezete találkozik ezekkel a vegyszerekkel, az anyagcseréjük úgy programozódik át, hogy az elhízás később akkor is bekövetkezik, ha az állat életében soha többé nem érintkezik ezekkel a szerekkel” – mutat rá a hajmeresztő tényre a The Ecologistban a professzor.

Ez olyan, mintha pici gyerekek szemét a fejlődésük egy bizonyos szakában bekötik, később hiába veszik le a kötést, a gyermek vak marad. A látás kifejlődése, mint sok egyéb, egy életfázishoz kötött folyamat – magyarázza az Ecologistnak az obesogének és az elhízás kapcsolatának talán legelhivatottabb kutatója, dr. Paula Baillie-Hamilton, a skóciai Stirlingi Egyetem munkatársa, aki összefüggések egész láncolatát tárta föl.

A téma akkor keltette föl a kutatónő figyelmét, amikor a súlygyarapodás okait keresve arra lett figyelmes, hogy a hízni vágyók számára készülő gyógyszerekben használatos számos hatóanyag megtalálható a növényvédő szerekben. Alapfeltevése szerint az említett vegyszerek csökkentik a szervezet lebontó hormonjainak – például az adrenalin és a dopamin – szintjét, ami kihat az anyagcserére.

A táplálkozás ráadásul nem csupán az energia-bevitel szempontjából fontos tényezője az egészséges testsúly fenntartásának. A szervezetbe alacsony mennyiségben bekerülő vegyszereket a táplálékkal bejutó vitaminok, ásványok és egyéb tápanyagok közömbösíthetik.

Az élelmiszerek ásvány-, vitamin- és egyéb tápanyagtartalma azonban drámaian lecsökkent – magyarázza a problémát dr. Baillie-Hamilton. A termőföldek nagy része a végletekig ki van szipolyozva, tápanyagokban szegény, a műtrágyákkal pedig csak néhányat lehet pótolni. Emiatt a zöldségek, gyümölcsök, illetve takarmánynövények már messze nem fedezik a szervezet tápanyagigényét.

„Amikor az élelmiszer csomagolásán jelzik, milyen ásványi anyagokat tartalmaz, a lista gyakran merő fikció” – állítja a kutatónő. A gyümölcsök, zöldségek vitamintartalma ráadásul a tárolás során egyre csökken, így könnyen előfordulhat, hogy a narancsban például már egyáltalán nincs C-vitamin.

A helyzet tehát az, hogy egyre több vegyszernek vagyunk kitéve, miközben az élelmiszerrel egyre kevesebb vitamin, ásványi anyag jut be a szervezetünkbe.

Bruce Blumberggel ellentétben Baillie-Hamilton úgy látja, hogy a magzati korhoz hasonlóan, az obesogénekkel való találkozás felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodást idézhet elő a szervezetben.

A kockázatok csökkentésére Baillie-Hamilton a következőket tanácsolja:

Fogyasztóként tudatosan kerüljük a következő vegyszereket:

  • Higany, arzén és egyéb fémek. Az amalgámtömésekben jelen lévő higany kioldódva szorongást, depressziót, bélproblémákat, asztmát és idegrendszeri problémákat okozhat.
  • A biológiai úton nem lebomló vegyszerek, például az organoklorinok. Ide tartoznak a dioxinok, a poliklorin bifenilek (PCB) és a rovarirtóként már betiltott diklorodifenil-trikloroetán (DDT).
  • A szervezet által nem érzékelt, ezért nem lebontott, a vegyiparban égésgátlóként alkalmazott bromidok.
  • Például a hajófestékekben jelen lévő organotinok.
  • A műanyagadalékként használt, a kozmetikumokban is gyakran jelen lévő ftalátok.
  • Ne mikrózzunk polikarbonátból készült tárolóedényt, és ne melegítsünk ételt konzervdobozokban, mert biszfenol-A oldódhat ki belőlük.

 

A cikk megjelenése a Nemzetgazdasági Minisztérium FV-I-11-D-0007 pályázat keretében valósult meg.

***

Tetszik a TudatosVásárló.hu és szívesen olvasod cikkeinket? Ez egy nonprofit oldal, a Tudatos Vásárlók Egyesülete tartja fenn. Minimális forrásaink vannak a működtetésre. Kérjük, hogy te is támogass bennünket, hogy több hasznos cikket publikálhassunk!
 
Oszd meg a cikket a facebookon! Klikkelj a cikk címe mellett!

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás