fbpx

| Pat Thomas

Körömlakk. Mi van a címke mögött?

Noha tetszetős, a körömlakk összetéveszthetetlen szaga mérgező alapanyagok egyvelegéről árulkodik. Az Ecologist szerzője utánajárt annak, hogy mi is van a körömlakkokban.

Amikor azon kapod magad, hogy a sminkrészlegen a körömlakkok lenyűgözően nagy választékát nézegeted, valószínűleg számos csábító, nevében „fincsi hangzású” színre bukkanhatsz, úgymint Vörös kaviár, Trópusi hangulat, Eperbor vagy Szőlő sörbet.

A körömlakkok mutatós színei és bíztatóan természetes elnevezései mögötti valóság azonban nem más, mint a vegyszerek lakkozás során érezhető bűzös szaga, és a megannyi összetevőt tartalmazó felirat, amik kétségkívül sokkal kevésbé csábítóak és romantikusak.

 

Tetszetős, ámde kellemetlen szagú

Amikor olyasmit viszünk fel a testünkre, ami ennyire rossz szagú, az üvegcsén pedig gyúlékonyságra figyelmeztető felirat szerepel, érdemes legalább elgondolkoznunk azon, hogy a körömlakk valóban nélkülözhetetlen-e a szépségünkhöz.

A körömlakk semmivel össze nem téveszthető szagát a különféle alkoholok, oldószerek és gyanták/műanyagok keveréke adja. Ezek biztosítják azt, hogy a körömlakk hozzáragadjon a körömhöz, intenzív színt eredményezzen, és megakadályozzák a töredezést és leválást.

A körömlakkban található oldószerek leginkább a gyorsabb száradást segítik elő (az ún. biztonságosabb, víz alapú körömlakkok ugyanazokat a toxikus színanyagokat és műanyagokat tartalmazzák, mint az oldószer alapúak, a különbség csupán annyi, hogy a száradás több időt vesz igénybe).

Ezek az oldószerek ugyanazok az illékony szerves vegyületek (Volatile Organic Compounds; VOC), mint amiket a háztartási festékek és fénymázak is tartalmaznak. Ezáltal ugyanazokat a káros hatásokat idézik elő, pl. fejfájás, fáradtság, légzési nehézség, szem-, bőr- és légúti irritáció. Emellett a legtöbb illékony szerves vegyület rákkeltő és neurotoxikus is.

 

A toxikus hármas

Sokféle összetevő kerülhet bele egy üveg körömlakkba. A zöld mozgalom hívei azonban főként az ún. „toxikus hármasra” szokták felhívni a figyelmet, amivel a körömlakkot használóknak mindenképp tisztában kell lennie: ezek a dibutil-ftalát, a toluol-vegyületek és a formaldehid.

A ftalátokat a műanyagok lágyítására használják, emellett hormonromboló hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ftalátok összefüggésbe hozhatók a lányoknál fellépő korai pubertással, férfiaknál pedig az alacsony spermaszámmal. Környezetvédők szerint a ftaláttal szembeni kitettség nőknél hozzájárulhat az anyaméhhel kapcsolatos problémák gyakoribbá válásához, férfiak esetében a hererák kialakulásához, valamint az olyan szaporodási rendellenességekhez, mint fiúgyermekeknél a hypospadias.

Emellett több tényező mellett növelheti a nőknél és férfiaknál fellépő terméketlenség gyakoriságát. A dibutil-ftalát (DBP) már jó ideje a körömlakkok egyik általánosan használt összetevője.

A Környezetvédelmi Munkacsoport honlapján megtekintheted a legnépszerűbb körömlakkok összetevőit.

A dibutil-ftalátnak való ismétlődő és súlyos kitettség émelygést és/vagy hányást, szemkönnyezést, szédülést és fejfájást okozhat. A hosszú idejű kitettség a vese és máj károsodásával jár. A dibutil-ftalát használatát kozmetikumokban ugyan betiltották az EU-ban, időről-időre mégis feltűnik egyes termékekben.

Az amerikai Betegségfelügyeleti és -Megelőzési Központban az összes, általuk vizsgált egyén véráramában kimutatható volt a DBP és egyéb ftalátok. Az amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) azonban ezidáig semmiféle lépést nem tett a vegyianyag betiltása érdekében.

 

Ki kér egy kis  vegyszert?

A toluol az emberi szaporodásra és fejlődésre ható toxin. Bőrirritáló hatású, és toxikus az idegrendszerre nézve. Az alábbi tüneteket okozhatja: fáradtság, zavartság, gyengeség, ittasságra hasonlító tünetek, memóriakiesés.

Jelentős mennyiség esetén hatással lehet a vesékre és májra, laboratóriumi állatoknál pedig összefüggést állapítottak meg a születési rendellenességekkel. Belélegezve extrém kimerültséget, mentális zavart, émelygést, fejfájást és szédülést okoz.

A formaldehid általános beltéri légszennyező anyag, mivel gyantáit sokféle építőanyagban alkalmazzák. A formaldehidről kimutatták, hogy daganatot okoz a laboratóriumi állatok orrában és torkában. A gőzök belégzése szemkönnyezést, fejfájást, a torok égését és nehéz légzést okoz. Érzékeny egyéneknél már a rövid ideig tartó belégzése is torokirritációt, köhögést és légszomjat eredményez. A vegyszer könnyen beszívódik a bőrbe, és kiütést okozhat.

 

És a sornak még nincs vége…

A körömlakk a fent említett összetevők nélkül is (amelyeket sok gyártó igyekszik kivonni a termékeiből) meglehetősen gonosz kotyvalék.

Egyik fő alkotóeleme a nitrocellulóz, amely a cellulózból előállított, hosszan tartó, vékony réteget képező hatóanyag. Szinte természetesnek hangzik, nem igaz? Nos, ne feledjük, hogy mielőtt a nitrocellulózt körömlakkokban kezdték volna használni, a vegyészek az autófesték egyik összetevőjeként alkalmazták. Emellett a tűzijátékokban és dinamitban használatos robbanóanyagok egyik alkotóeleme.

A nitrocellulóz teljesen mesterségesen előállított anyag, a természetben nem fordul elő. A gőzei irritálják a bőrt, a szemet és a tüdőt. Általánosan elterjedt használata miatt a vízkészleteinkben meglehetősen gyakori ipari szennyezőanyag.

A körömlakkban használatos színanyagok nagy része szintetikus anyag, amelyekkel sokféle neurotoxikus és rákkeltő hatás hozható összefüggésbe. Időnként előfordulnak ugyan természetes színezőanyagok is a körömlakkban – pl. csillámkő –, amitől a lakk csillogó és fényes lesz, de ettől még ne ringassuk magunkat hiú ábrándokba. A csillámkő ugyan a természetben előforduló anyag, bányászata azonban veszélyes, és nagymértékben női és gyermekmunkára épül.

A csillámkő-bányákban dolgozó gyerekek több méteres mélységben végzik az ásást és az ásványkincs utáni kutatást. A tevékenység részét képezi a laza talajban történő munkavégzés. Napjainkig számos halálos kimenetelű balesetet jegyeztek fel, mivel a munkások feje fölötti talaj beomlott. Munkahelyi betegségek, köztük a szilikózis, asztma és bronchitis, rendszeresen fellépnek azon gyermekek és felnőttek (általában kistermetű nők) körében, akik a kozmetikumokban oly gyakran használt csillámkövet bányásszák.

Az indiai Andhra Pradesh tartományban a csillámkő bányákat övező területeken a vízszennyezés miatt növekvőben van a különféle egészségügyi problémák (émelygés, hányás, hasmenés, eozinofília, szilikózis, tuberkulózis) száma.

 

A körömlakkban található további összetevők közül megemlítendő:

  • Butil-acetát: bőr-, szem- és légzőszervi irritációt okoz.
  • Kámfor: szem-, orr- és torokirritációt vált ki. Károsítja a központi idegrendszert, és szédüléssel, zavartsággal, émelygéssel és izomrángással jár. A testszöveteken keresztül azonnal felszívódik.
  • Izopropil-alkohol: irritálja a szemet és nyálkahártyát, valamint gyengíti a központi idegrendszert. A hosszan tartó érintkezés ekcémát és érzékenységet okozhat. Állatokon végzett tanulmányok kimutatták, hogy belégzése károsíthatja a májat.
  • Sztirol vegyületek: a toluolhoz és formaldehidhez hasonlóan a sztirol illékony szerves vegyület, amely a bőr, a szemek és a felső légúti rendszer irritációját okozhatja. A krónikus kitettség hatással van a központi idegrendszerre; depressziót, fejfájást, kimerültséget és gyengeséget eredményez, valamint megzavarhatja a veseműködést is. Állatokkal kapcsolatos tanulmányok adatai szerint a sztirol lehetséges humán rákkeltő.
  • A körömlakkok keménysége és kopásállósága érdekében néhány márkanév alatt már olyan összetevők is megtalálhatók, mint a politetrafluoro-etilén (PTFE vagy Teflon).

A teflon a perfluorozott vegyületek ugyanazon csoportjába tartozik, mint a Scotchguard és több más szövetkezelő anyag (pl. Stainmaster, Gore-Tex). A perfluorozott vegyületekről úgy tartják, hogy rákkeltők, szaporodásra ható méreganyagok és immunrendszert károsító toxinok.

Az USA Környezetvédelmi Munkacsoportja által egy bizonyos perfluorozott vegyszerről, a perfluoro-oktánsavról (PFOA) készült jelentés feltárta, hogy ez az anyag az amerikai állampolgárok 90%-ának vérében jelen van. Némelyeknél olyan magas értékeket mutattak ki, mint a perfluorinátokat előállító gyárak munkásainál.

A PFC-k gyakorlatilag nem bomlanak le, és széles körben elterjedtek a környezetben. A legtöbb megfigyelő szerint még el sem kezdtük megérteni ezeknek a vegyszereknek az emberi egészségre vagy a környezetre gyakorolt teljeskörű hatását.

 

Az eltávolítás

Miután a körömlakk sokáig megmaradó műanyag rétege megszáradt a körmünkön, erős oldószer szükséges az eltávolításához; ez pedig a körömlakklemosó. A körömlakklemosó általában acetont (irritáló hatású a szemre és tüdőre) és etil-acetátot (irritálja a légzőrendszert és szemeket; narkotikum és idegméreg, valamint káros a májra és vesére) tartalmaz. Ezek szárítják a bőrt, és gyengítik a körmöket, így azok egyre rosszabbul néznek ki.

 

Mik a lehetőségeink?

Ha felnőtt vagy, csupán két dolog körül választhatsz: vagy nem használsz körömlakkot, vagy pedig elfogadod, hogy ez egy mérgező keverék.

Szülőként akkor viselkedünk a leginkább felelősen, ha nem tesszük ki gyermekeinket (akik sokkal érzékenyebbek a mérgező vegyszerek hatásaira) az ujjaink végén található toxikus egyvelegnek. És bár a kisbabák nagyon „cukik” kifestett körömmel, felejtsük el a körmeik kilakkozását!

Vannak bizonyos kivételek, pl. a Provida által gyártott tiszta lakkok, amelyek természetesebb lakkanyagot használnak (pl. sellakk), és növényi alapú alkoholt tartalmaznak. Mégis a megfelelő körömhigiénia (vagyis a körmök tisztítása és ápolása), és az alkalomszerű manikűr a legjobb és legzöldebb módja annak, hogy a lehető legegészségesebb körmökkel büszkélkedhessünk.

 

Megjelent a The Ecologist 2009. novemberi számában. Lefordítva és közzétéve a kiadó engedélyével. Fordította Pócsa Andrea.

 

Kép [cc] kirstea

Mi nem csak a „szuperzöldekhez” szólunk! Célunk, hogy az ökotudatos életmód és az ehhez vezető vásárlási szempontok bárki számára elérhetők legyenek, éljen bárhol, bármilyen végzettséggel, bármilyen szemlélettel is ebben az országban.

Tevékenységünk a gyártók támogatásától és reklámoktól mentes, nem fogadunk el termékmintákat tesztelésre, nincsenek céges támogatóink, sem reklámbevételeink. És ezt továbbra is fenn akarjuk tartani.

Ahhoz, hogy olyan ügyekkel foglalkozzunk, amikre nincsen hazai vagy más pályázati forrás nagy szükségünk van olyan magánemberek támogatására, mint amilyen Te is vagy! Lehetőségeidhez mérten emiatt kérünk, támogasd munkánkat rendszeres vagy egyszeri adományoddal.

Ne feledd, a pénzed szavazat!

Támogass minket!

Képezd magad a webináriumainkon!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Válassz hírleveleink közül:*

      Iratkozz fel híreinkre!

      Tippek, tesztek, programok

      Megszakítás